StoryEditorOCM
Dalmacijazamrdali otočić

Il' se konop rasteže il' se škoj poteže: deveti ogled Šoltana i Bračana u potezanju Mrduje

30. srpnja 2016. - 00:00
potezanje_mrduje22-290716

Mrduja je naša!, razdragano su klicali Šoltani nakon što je Časni sud, u petak navečer, nakon nešto dužeg vijećanja, Šoltane proglasio pobjednicima u devetom nadmetanju i uprizorenju 'Potezanja Mrduje', otočiča koji se nalazi u Splitskom akavtoriju i podjednako je udaljen od Brača i Šolte.

Svoju pobjedu proslavili su pjesmom, plesom te skokom u more, a sve to uz taktove njihovog glazebnog zbora 'Olinta'.

Bio je to deveti ogled nakon kojeg su u ukupnom skoru Šoltani ostvarili pobjedu više i preuzeli vodstvo od 5:4.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji i pravom spektaklu jer je nepoznato da igdje u svijetu dvije strane otok žele dobiti za sebe potezanjem konopa.

Pomorski megdan u petak je bio nikada neizvjesniji, tako da ni Časni sud nije znao je li se Mrduja barem za malo pomakla. Tako je legendarna uzrečica 'il se konop rasteže il se Mrduja poteže' i dalje ostala nerazjašnjena i obavijena velom tajnosti.

Premda je u legendi konop puknuo, ovoga puta izdržao je snagu i silinu brojnih otočana koji su ga dvadesetak minuta vukli svatko na svoju stranu, boreći se i s jakim maestralom, i to sve u ritmu Gegotove pjesme 'Od mrduje do Mrduje' i šoltanskog glazbenog zbora 'Olinta'.

S obzirom da Časni sud nije mogao dati prednost niti jednoj strani odlučeno je kako će pobjednik biti ona ekipa koja pronađe bocu na morskome dnu u kojoj se nalazi Posjedovni list. U potragu za bocom krenule su dvije ženske ekipe, ali su više uspjeha imale Šoltanke jer je nijihova Nikolina Peović pronašla i izronila bocu na morsku površinu.

Na prigodnoj svečanosti održanoj na milnasrkoj rivi predsjednik Časnoga suda Petroslav Sapunar uručio je načelniku šoltanske općine Nikoli Ceciću-Karuzić Posjedovni list u kojemu stoji da je za iduću godinu dana Mrduja - Šoltanska.

Na pobjedi mu je čestitala kolegica, načelnica milnarske općine Anamaria Rošin i najavila uzvrat za godinu dana.

- S tim Posjedovnim listom ne možete Mrduju upisati u katastar, dobacio je jedan srednjovječni Milnaranin te unio dodatnu dozu humora među brojnim natjecateljima i posmatračima.

- Dok su Bračani godinu dana slavili mi smo se pripremali za uzvrat i uspjeli, objasnili su tajnu svog uspjeha Šoltani.

- Veseli nas da se manifestacija 'Potezanje Mrduje' afirmirala i postala nezaobilaznom sastavnicom naše turističke ponude. Na nama je da je je svake godine obogaćujemo i brusimo novim događajima i izazovima. Ima turista koji svoj odmor planiraju upravo u vrijeme potezanja Mrduje, pojasnila je direktorica milnarske turističke zajednice Ana Grassi koja je ovogodišnje potezanje dodatnoo osmislila traženjem Posjedovnog lista

Mrduju su potezali iskusni ribari, snažni momci, žene i djevojke u oskudnim kupaćim kostimima kao i oni nenavikli na konop i veslo.

Za Milnarane je, između ostalih, žestoko navijao jedan bračni par iz daleke Australije dok su Šoltanu imali podršku skupine gostiju iz Slovenije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:05