StoryEditorOCM
Dalmacijapreokret u vrgorcu

Izvisio Grmojin punac, a HDZ-ovcima je sve to lakrdija

28. srpnja 2016. - 11:51
grmoja_metkovic2-190716

Ante Sušac, dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice u Vrgorcu, nije dobio novi četverogodišnji mandat na čelu te ustanove.

Naime, ovih se dana digla velika bura jer Sušac za dva tjedna navršava 65 godina i ima uvjete za mirovinu, a i punac je Nikole Grmoje, glasnogovornika Mosta, tako da je priča dobila i političku dimenziju. Na natječaj za ravnatelja Gradske knjižnice javile su se četiri osobe, ali je samo Sušac ispunjavao zadane uvjete iz natječaja.

- Ova odluka je zakonita i mi ispred Odbora za imenovanje, možemo samo predložiti Antu Sušca za novog ravnatelja, jer jedini ispunjava sve uvjete natječaja. Ante Sušac po sili zakona čim napuni 65 godina, a to je za dva tjedna, može ići u mirovinu, pa bi bila šteta da Gradska knjižnica u tom razdoblju ostane bez čelne osobe. Došli smo u ovakvu situaciju jer bivša vlast i Vladin povjerenik nisu o ovim stvarima vodili računa - kazao je Ljubomir Erceg, predsjednik Kluba vijećnika NLM-a, ujedno i čelnik spomenutog Odbora.

Tata i kći

U HDZ-u su kazali da se radi o čistoj lakrdiji.

- Imenovati čovjeka na dva tjedna za ravnatelja, pa onda raspisivati novi natječaj nije ništa drugo nego lakrdija - kazao je Nikša Roso, ispred te stranke.

Bivši gradonačelnik Rudolf Grljušić (HDZ), koji se ponovno vratio u politiku, ali ovaj put kao gradski vijećnik, istaknuo je kako je cijela priča prilično moralno upitna s više strana, te da sve miriše na političko pogodovanje.

- Čovjek se javlja na novi četverogodišnji mandat, a za dva tjedna ide u mirovinu i tako nekoj mladoj obitelji uzima kruh. Poštujem njegov rad do sada, ali kad bi mu završio novi mandat imao bi 70 godina! Sušac je godinama radio kao ravnatelj Gradske knjižnice bez položenog stručnog ispita, tu mu je zaposlena i kći. Do jučer je u toj knjižnici radila jedna osoba, a sad tri, uključujući ravnatelja. Dok jednim ustanovama režemo sredstva i zatvaramo ih, druge imaju povlašteni status - je li to zbog političkih odnosa gradonačelnika Pranića i glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje? – upitao je Grljušić.

To je potpalilo iskru, pa je nastao otvoreni sukob na relaciji Pranić - Grljušić, s nekoliko teških riječi, a sve je na kraju prekinuo predsjednik Gradskog vijeća Rade Bobanac (SDP), kazavši kako će Grljušiću dati opomenu, a Pranića izbaciti iz vijećnice.

Novi natječaj

Pranić je, istaknuo kako se ovdje radi isključivo o poštivanju zakona, a ne političkom pogodovanju kako to Grljušić želi prezentirati. U tom trenutku riječ je preuzeo Rade Bobanac, ispred Kluba vijećnika SDP-HNS-a.

- Ravnatelja biramo na četiri godine, čitao sam neke njegove izjave u medijima. Što da ga mi sad izaberemo i nakon dva tjedna moramo se ponovno kao na pijaci nagađati s njim, hoćemo li mu produžiti mandat dalje ili će ići u mirovinu? Za mene osobno je to nedopustivo. Poštujem njegov rad, možemo ga do mirovine imenovati na dužnost v.d. ravnatelja, a nakon toga raspisati novi natječaj, to je za mene jedino logično - naglasio je Bobanac.

Na kraju burne rasprave pred vijećnicima se našao prijedlog odluke o imenovanju Sušca za ravnatelja na četiri godine kojeg je podržalo samo šest vijećnika NLM-a, dok su vijećnici HDZ-a i HSP-a AS, te SDP-HNS-a bili suzdržani ili protiv.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:15