StoryEditorOCM
Dalmacijažega i sparina

Sunčeve zrake sljedećih dana bit će opasne

Piše OJDANA KOHAREVIĆ
28. srpnja 2016. - 11:42
kandidatkinje_plaza6-220811

Svaki dan sve toplije i tako će biti sve do kraja tjedna, a da se temperature vrtoglavo penju pokazuju i jutarnje, na Pašmanu je u 9 sati već 31 stupanj, u Vodicama 30,  koliko je jutros i u Dubrovniku i Solinu. 

Žega će obilježiti još jedan dan uz obalu, pa će se temperature posvuda dignuti za još nekoliko stupnjeva; u Kostanjama i Muću je 28, u Kaštel Gomilici 27, a ista temperatura je i u Žrnovnici.

Od većih gradova Zadar i Šibenik jutros mjere 25 stupnjeva, a Split je topliji za 1 stupanj Celzijusov. Tijekom dana moguć je lokalno pljusak, no neće biti većih oborina koje bi 'presjekle' vrućinu.

Dakle, pripremite se na daljnje pravo ljetno vrijeme sa žegom, sparinom, čuvajte se sunca jer će sunčeve zrake sljedećih dana doista biti opasne.

Uz sve, treba misliti i na biljke jer u ovo ljetno kada više od dvadeset dana ne padne kiša, biljkama je nužna voda pa se mnogi odlučuju za automatsko navodnjavanje 'kap po kap' ili za navodnjavanje kišom.

Metoda 'kap po kap'  koristi se na plantažnoj voćarskoj proizvodnji. Podrazumijeva najracionalniji utrošak vode u odnosu na druge načine navodnjavanja. Nema šokiranja voćke niti zbijanja tla.

Temeljni princip metode kapanjem jest da voda iz sustava postavljenih plastičnih cijevi izlazi kroz posebne kapaljke, koje su postavljene uzduž cijevi i kap po kap vlaži tlo uz svaku uzgojenu sadnicu ili već odraslu voćku. Tom metodom može se najpreciznije dodavati voda potrebna u tlu.

Navedeni način navodnjavanja ima dva sustava: površinsko i podpovršinsko navodnjavanje. Pri površinskom navodnjavanju cijevi i kapaljke su postavljene iznad tla ili na površini tla, a pri podpovršinskom navodnjavanju one su ukopane u tlo.

Metodom navodnjavanja kišenjem voda se raspodjeljuje po površini tla u obliku prirodne kiše i ova metoda ima mnoge prednosti: mogućnost upotrebe u različitim topografskim uvjetima, pripremni radovi na zemljištu su nepotrebni ili minimalni, ne zauzima obradivu površinu, ne smanjuje korištenje mehanizacije, mogućnost ekonomičnog korištenja raspoložive vode zbog točnog doziranja.

Bitna je i temperatura vode, jer pretopla ili prehladna voda može izazvati temperaturne šokove biljke. Najpovoljnija temperatura vode za navodnjavanje iznosi 25 stupnjeva celzijusa. Razlika između temperature vode i temperature voćke nikako ne bi smjela biti veća od 10 stupnjeva Celzijusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:08