StoryEditorOCM
DalmacijaHvalevrijedna manifestacija

Drugu godinu zaredom na Braču održana "Večer lipote"

Piše Ojdana Koharević
24. srpnja 2016. - 11:58
bracka_vecer_lipote__6_.JPG

Drugu godinu za redom Brač je zablistao na manifestaciji 'Bračka večer lipote' održane u organizaciji Udruženja obrtnika otoka Brača. Mali plac u Supetru počeo se puniti s prvim mrakom, a oko bine su stizali modeli različitih frizura. Pred raspoloženom publikom prestavili su se u velikom stilu otočki obrtnici,a već uoči revije vidjelo se kako se frizure ne bi posramile mnogo većih gradova i zbivanja.

Među organizatorima Danica Baričević predsjednica Udruženja obrtnika Brača. -Sretni smo sto smo ponovno uspjeli pokazati jedan dio onoga što mogu vrijedne ruke naših obrtnika. Život na otoku je težak no mi se ne damo, vrijedno radimo i dokazujemo da se na otoku ne živi samo od turizma već i od obrtništva - kaže Danica Baričević.

Prvi brački obrtnici spominju se još daleke 1305. godine, u Bračkom statutu, jednom od najstarijih statuta u Hrvata, nekoliko njegovih odredaba govori se koliko može primiti pojedini obrtnik za svoju vještinu i rad, o zaradi postolara te koliko može uzeti kožuhar za šivanje jednog kožuha, a od tada se na otoku njeguju brojni zanati.

Danas na otoku radi više od 600 obrtnika svih struka, a dio njih predstavio se na Bračkoj večeri lipote. Osim maštovitih frizura publika je uživala u lijepim cvjetnim aranžmanima bračke cvjećarke pa smo tako mogli vidjeti da je u modi sve, od poljskog cvijeća u malim buketima, do veličanstvenih cvjetnih aranžmana za sve prigode, a cvijeće je kao nekad, ukras u kosi.

Pred publikom su prošetale djevojke s raskošnim frizurama te uz frizure pokazale i zanimljive cvjetne kreacije obuće i torbi. Lepršave frizure nose se i ovoga vrućeg ljeta, a osim lepršavih publika je mogla vidjeti avangardne maštarije u svim bojama kose, od klasicnih blonde ili brineta do neobičnih paltinastih, tirkiznih, lila ili zelenih tonova.

Među manekenima dominirale su žene no bilo je i manekena koji su dobili zaslužene ovacije ženskog dijela publike.

Za ljepotu je osim dobre frizure vazna i šminka, a i tu su se brački obrtnici pokazale pravim majstoricama. Cure i žene se tako mogu šminkati u svim tonovima, danju svijetliji, blaži tonovi, navečer nešto 'teža' šminka.. Bračke frizerke pokazale su da se nose sve dužine kose, a kosu mozete ukrasiti raznobojnim trakama, perlama i pomponima.

Da na mladima svijet ostaje pokazale su učenice Srednje škole Brač iz koje su izašle brojne generacije bračkih obrtnika. Zanimljivim nastupom i originalnim kreacijama 'space ladies' publiku su odvele u budućnost i dobile veliki pljesak.

Bračani su i ove godine ugostili obrtnika iz drugog mjesta, a ovoga puta maštovite frizure je predstavio Miljenko Pervan iz Vrgorca, a publika je gosta nagradila pljeskom.

Obrtnici su publici pokazali i svečane kreacije, a posebno su im se svidjele vjenčanice među kojima je bilo i onih crne boje.

Bračka večer lipote protegla se do noći, uz izvrsno vođenje Jasne Damjanović i glazbenu kulisu puhačkog sastava Brassčuta. Na ovoj manifestaciji nema žirija ni pobjednika jer pobjednici su svi, organizatori, obrtnici, manekenke i manekeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:12