StoryEditorOCM
Dalmacijauveličala jubilarno izdanje

Predsjednica Republike posjetila Omiški festival klapa i zapjevala

Piše Jasenka Leskur-Staničić
24. srpnja 2016. - 01:34
predsjednica_klape1-230716

Članovi splitske klape Lučica odlikovani su Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pisme tijekom dugogodišnjeg kontinuiranog djelovanja, a pjevačima koji su nastupali i na prvom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu prije 50 godina – Dušku Tambači, Mirku Tripalu, Gordanu Mišetiću, Nediljku Smodlaki, Milivoju Tafri i Juraju Nižetiću- odlikovanje je uručila predsjednica RHKolinda Grabar Kitarović, inače pokroviteljica ove jubilarne manifestacije.

Na završnoj večeri natjecanja muških klapa u Omišu ona je također uručila Povelju Republike Hrvatske za doprinos razvoju klapske pisme pjevačima Ošjaka iz Vele Luke, u povodu 40 godina djelovanja ove klape. Tom prilikom Ošjak je otpjevao poznatu „Sjećanje na Velu Luku“, a iz publike im je pjesmom pomogla i sama Predsjednica.

U svečanom ozračju u kojem je proteklo natjecanje 12 najboljih muških klapa prisutni na Trgu sv. Mihovila prisjetili su se pljeskom i pokojnog Ljube Stipišića Delmate, etnomuzikologa, skladatelja i osnivača brojnih klapa, te jednog od osnivača Omiškog festivala. Čitava večer bila je ispunjena podsjećanjima na velika imena iz klapskog svijeta, autore tekstova, obrada i voditelje klapa u proteklih pet decenija, a posebnim aplauzom pozdravljen je akademikJakša Fiamengo čiji je rad neraskidivo vezan uz ovaj Festival.

Najbolja klapa po sudu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, te dobitnik Zlatnog štita ove godine je Vinčace iz Novog Vinodolskog koja se predstavila pjesmama „Sve usalo“ i „Svršit će mladost moja“. Druga nagrada pripala je pjevačima Kontre iz Splita a treća, također Splićanima, klapašima Mriže. Publici se najviše svidjela klapa Mriža s pjesmama „Jur večernjica gori“ i „Oj, pitomi sokole“ te im je uručena nagrada Zlatni leut, a slijede Bunari iz Vodica te Kontra iz Splita.
Jasenka Leskur-Staničić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:35