StoryEditorOCM
DalmacijaPRAZNIK ZA OČI I DUŠU

'Ćaća kaže ne ženi je, sine, ako nema na drobu slanine'

18. srpnja 2016. - 17:57

"Vidi moje kako mi se vije, lipše danas na derneku nije...", orilo se u subotu u Vrlici na "Večeri pisme, kola i narodnih običaja", organiziranoj u sklopu manifestacije "Vrličko ljeto". Oko 280 sudionika tradicionalne folklorne smotre, odjevenih u narodne nošnje kraja iz kojeg su dolazili, predvođeni domaćinima iz Kulturno-umjetničke udruge "Milan Begović", prezentirali su svoje pjevačko i umijeće izvođenja kola, sve začinjeno prisjećanjem na stare običaje.

Za početak su u povorci prošetali vrličkim ulicama od zgrade Osnovne škole do Česme, ljetne pozornice na otvorenom na mjestu gdje je Milan Begović stvarao svoje najpoznatije djelo, libreto za "Eru s onoga svijeta".
Praćena znatiželjnim pogledima i odobravanjem mještana, povorka se kretala polagano, noga za nogom, sve s pjesmom i glazbom uživo, ali i uz česta zastajkivanja jer valjalo je nazdraviti vinom iz bukare i demižone kako bi se nakvasilo grlo da glas ne bi, nedajbože, zaškripao, a bome i da bi se zagrijalo na prohladnoj večeri.

Je li 15. ili 20.?

"Večer pisme, kola i narodnih običaja" tradicionalna je, ali koja po redu, nije nam znao kazati ni Nikola Uzun, predsjednik KUU-a "Milan Begović":

– Malo nam je teško, ne možemo navesti je li ovo 15. ili 20. smotra – veli Nikola. – Kulturno-umjetničko društvo "Milan Begović" osnovano je 1964. godine, a nemamo zapisano, pa ni ne znamo koliko je puta netko prije nas radio smotru. Nismo bili u prilici ni ovaj put reći, zato smo je samo nazvali "Večer pisme, kola i narodnih običaja" – obrazlaže Nikola i nastavlja:

– U dvosatnom programu nastupa osam kulturno-umjetničkih društava u 11 točaka. Trudili smo se da bude gostiju iz svih dijelova Dalmacije, iz susjednih općina, ima ih i iz Hercegovine. Iz Solina nam dolaze svake godine, svaki put izvode druge plesove.

Organizator manifestacije je KUU "Milan Begović", ali ne bismo mogli uspjeti bez potpore Grada, svoga glavnog sponzora. Od velike je važnosti i pomoć članova udruge koji ne plešu, Crvenoga križa Vrlike, DVD-a...

– Najvažniji su naši simpatizeri– kaže naš sugovornik. – Svi u gradu prođemo kroz kulturno-umjetničku udrugu, svi plešemo. Kako smo dragi gosti svuda gdje dođemo, želimo na odgovarajući način i ugostiti naše prijatelje, goste iz drugih kulturno-umjetničkih društava – kaže Uzun.

Na mladima folklor ostaje

Za mjesec dana je 50. međunarodna smotra folklora u Zagrebu i pozvana su sva društva koja su nastupala te godine.

– Četiri naša aktivna člana nastupala su i tada, prije 50 godina – s razlogom nam se pohvalio Nikola.
Među njima je i umirovljenik Božo Žeravica (74), koji je nastupio i u subotu.

– U folkloru sam od 1964., a prvi sam put nastupio 1966. godine. Od tada sam često nastupao na Međunarodnoj smotri folklora, na "Đakovačkim vezovima", "Vinkovačkim jesenima"... – prisjeća se i kazuje svoju ljubav prema pjesmi i kolu.

– I kad mi je najteže, kad sam bio izvan fizičke moći, nikad nisam odustao od folklora. Kao najiskusniji član, uvijek sam društvu bio desna ruka. I sada dajem primjedbe, ponekad na koreografiju. Više sam zadovoljan s mladima koji rade pomalo na koreografiji nego sa starijima, koji ponekad požele mijenjati onu originalnu – veli naš sugovornik, inače odjeven u originalnu vrličku nošnju na kojoj se ističe pas od crvene vune star više od 100 godina.

A kad su mladi u pitanju, Božo Žeravica ima razloga za zadovoljstvo. Svojim nastupom, lijepim nošnjama i pristupom folklornom naslijeđu plijene najmlađe snage, učenice nižih razreda mjesne Osnovne škole. Ana, Antonija, Matea, Pavla i Mihaela ispričale su nam da plešu kolo i pjevaju pjesme "Savila se bijela loza vinova", "Sirota sam ja", "Tko je moje guske krao".

Kata: Super mi je

I plesale su i pjevale, ravnopravno sa starijim članovima s kojima su se smjenjivale na ljetnoj pozornici. Publika je bila zadovoljna. Potvrdio nam je to i Petar Božinović Pešo:

– Redovito ih gledam, sve mi je poznato, prikazuju stare običaje i vrličko kolo. Napredovali su, još kad zaplešu kolo u "Eri"...

– Super mi je – kazala nam je Kate Grizelj iz Maovice. – Ovo mi je predivno, i više nego što sam očekivala. Kad god mogu, dođem ih gledati.

Članice udruge koje nisu plesale pobrinule su se za domaće kolače i čuvene vrličke uštipke, kazala nam je Snježana Blažević. Uza sve to, na stolovima za kojima se hvatao predah između nastupa nije izostao ni pečeni odojak. A druženje za stolom nikako ne ide bez pjesme, pa su folkloraši, zajedno s prijateljima koji su ih došli bodriti, zdušno zapjevali: "Ćaća kaže ne ženi je, sine, ako nema na drobu slanine"...

'Ero' na Česmi

– Milan Begović rođen je u Vrlici, napisao je libreto za "Eru s onoga svijeta", a Gotovac ga je, naravno, uglazbio. "Eru" će izvesti HNK Split 30. srpnja. Ambijent je prekrasan, na najboljem mjestu gdje može biti – najavio je Nikola Uzun sljedeće događanje na Česmi u sklopu "Vrličkog ljeta".

Matea i Ivana

Srednjoškolke Matea Adrušić i Ivana Sušilović članice su KUD-a "Fra Jozo Križić "iz Roškog Polja. Plesali su hercegovačka kola trusu, trojanac, rošku.

– Bili smo i prošle godine i bilo nam je lijepo – veli Matea, a Ivana nam otkriva da njihovi vršnjaci u Hercegovini nisu baš zainteresirani za folklor.

– U početku nas je bilo dosta, a onda se većinom ispišu, postane im nezanimljivo.

Najmlađa 4-godišnja Petra

Svojom spontanošću, dječjom razigranošću i nastupom pred publikom najveći pljesak nazočnih izazvala je najmlađa sudionica smotre, četverogodišnja Petra Djaković, koja je spremno pozirala našem fotoreporteru.

– Samo vučem kad budem igrala – objasnila nam je svoju ulogu u folkloru, a uz pomoć ostalih djevojčica prisjetila se da pjevaju pjesmu "Kanicom me opasala majka, nek se znade da sam Vrličanka".

Sudionici

KUU "Milan Begović" – Vrlika, KUD "Dikovača" – Zmijavci, KUD "Sveti Donat" – Zadar, KUU "Andrija Matijaš Pauk" – Marina, HKUD "Rodoč" – Mostar (BiH), HFD "Jadro" – Solin, EU "Petrovo Polje" – općina Ružić, KUD "Fra Jozo Križić" – Roško Polje (BiH).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:32