StoryEditorOCM
Dalmacijatragedija na ljetovanju

Reporterka Slobodne u tugom obavijenim Marušićima: Cilo selo plače zbog Poljaka, a vidi njih, vire iza vrata i sve snimaju

8. srpnja 2016. - 13:21

Govorili smo, upozoravali, nikog nije bila briga. I što ćemo sad? Čekati još jednu tragediju? Tristo stepenica i uzurpirano okretište, dakle tristo problema! Ovako više ne ide, dosta je! Naš lipi raj godinama se unazađuje. Stop uzurpatorima, pustite nas da živimo u miru! – dočekali su nas duboko potreseni mještani Marušića.

Sa suzama u očima prepričavaju nam događaj koji je ovo malo mjesto pokraj Omiša zavio u crno. Na jednoj od ljepših plaža, Lovrinom žalu u uvali Borak, u srijedu, oko 13.25, preminuo je njihov dragi gost, 38-godišnji Poljak, otac troje malodobne djece koji je na ljetovanje došao u pratnji supruge i prijatelja.

Srčani udar

Uzrok njegove smrti još uvijek nije poznat, a mještani pretpostavljaju da je riječ o srčanom udaru. Prema riječima očevidaca, muškarcu je naglo pozlilo dok se odmarao na plaži, a igrom slučaja čak dvoje susjednih kupača bili su liječnici, jedan od njih i kardiolog. Pokušali su pomoći, no bezuspješno. Baš kao što se bezuspješno godinama bore i mještani ne bi li promijenili bizarne okolnosti u kojima je osoblje Hitne pomoći pokušalo spasiti muškarčev život.

Nekadašnji prostrani put, koji su mještani dobrovoljno dali kako bi lakše došli do plaže, prije nekoliko godina je zauzeo talijanski poduzetnik Giuseppe Sparta, a prijeko potrebno okretište, kao vlastito dvorište, prisvojila je obitelj Bitanga, kažu nam mještani.

Pljuštale su tužbe, povlačilo se po ročištima, predmet vraćao na početak. Konačno, tvrde mještani, nakon deset godina dobili su pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda po kojoj komunalni redar treba maknuti sve ograde s uzurpirane javne površine. No, to se nije dogodilo. I tako je u srijedu poslijepodne Hitna pomoć zapela u slijepoj ulici, a iza njih parkirala se i policija. Nije se moglo, objašnjavaju uglas mještani, ni naprijed, ni natrag.

Tristo stepenica

– Hitna pomoć došla je uistinu brzo, no vidite i sami kakav je put do plaže, u najblažu ruku nezahvalan. S nosilima se bolničari nisu mogli provući sami, trebalo im je nekoliko minuta, i tek su uz pomoć kupača prošli uski labirint i došli s nosilima i opremom do unesrećenog. Nažalost, napori reanimiranja nisu uspjeli, trebalo je ići po mrtvozornika. Kako i on ima problema s nogom, i ne može se spustiti sam kopnenim putem, po njega sam u Mediće krenuo gliserom. Kada je službeno proglašena smrt, organizirali smo brod Hrvatske gorske službe spašavanja, s osam momaka došli su po tijelo. Više od tristo užarenih stepenica, s mrtvim tijelom, jednostavno nije bilo moguće prijeći – govori nam Tiho Božić, domaćin unesrećene poljske obitelji.

– Ostalo je troje djece u dobi od četiri do šest godina. Bili su u šoku i nevjerici, a kako i ne bi... Svi smo plakali – kroz suze će nam jedna mještanka.

– Nevjerojatna je to tragedija, dali smo sve od sebe da obitelji koliko je god moguće ublažimo bol. Nismo puno pitali, stojimo im na raspolaganju, zapravo, gotovo sve je već sređeno. Nabavili smo sve potrebne dokumente, potvrde, dogovoren je ukop, doputovao im je i djed iz Poljske, riješen je i prijevoznik...

Je li se moglo što promijeniti, ili spasiti da je kojim slučajem osoblje Hitne pomoći moglo doći neometano do plaže, tko to sada može reći. No, činjenica je, nešto se mora hitno poduzeti kako se ovakve situacije ne bi ponovile – upozorava Tiho. Njegov stav kimanjem glave odobravaju i ostali mještani, a Zvonimir Marušić, predsjednik Mjesnog odbora Marušići, tvrdi kako su te dvije obitelji, na štetu Omiša, uzele više od 300 kvadrata gradskog prostora.

Opasno za život

– Talijan nam je oduzeo put koji je prokopan i sređen 1962. godine, kada se gradila Jadranska magistrala, a kao zauzvrat izgradio je ove nesretne stepenice. Navodno, sasuo je u njih milijun eura, ali što nam to vridi! Osim što ih je inspekcija proglasila opasnima za život, jer prijeti odron kamenih gromada, Sparta je na njih stavio i kamere, zahvaljujući kojima je već podigao 13 tužbi prema mještanima! Pogledajte, evo i Bitanga, vire iza vrata, i oni sve snimaju. Uzurpirali su okretište, nisu htjeli pustiti vozilo Hitne pomoći. Otvorili su tek kada je došla policija. Ovdje je sve puno apsurda, kakva je ovo pravna država! Zašto Grad ne organizira nešto, valjanu presudu imamo! – ogorčen je Zvonimir Marušić. Slaže se i njegov susjed Lucijan Marušić.

– Stepenice su opasne za život! Situacija je toliko neugodna, i za nas i za goste, pa kuda ovo vodi? Moramo li dočekati još koju tragediju da se netko konačno trgne? Strahota! Noć prije tu smo u uvali večerali, pjevali, svirali harmoniku.. E, šta ti je život... – zaključuje Lucijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:02