StoryEditorOCM
Dalmacijastrašna istina

Gradonačelnik pronašao dugove od 17,7 milijuna, bit će posla i za USKOK i DORH

4. srpnja 2016. - 01:00
izborivrgorac00

Napadaju me da sam smanjio plaće, a ne znam ni hoću li ih i u ovom obimu moći isplatiti s obzirom na stanje koje sam zatekao u gradskim financijama - govori nam gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Poteštat s Nezavisne liste Mladih odlučio je nakon preuzimanja vlasti podvući crtu pod vladavinu HDZ-a Tinovim gradom. Koliko je Vrgorac stajala dvadesetpetogodišnja HDZ-ova vlast?

- Grad je dužan oko 17,7 milijuna kuna! Tu su dugovi Grada i gradskih poduzeća. Kratkoročne i dugoročne obaveze. Tek sam postao gradonačelnik, a samo idem okolo i molim izvođače radova da ne blokiraju “Komunalno”. Pazite što se radilo, naručivalo se radove, a da unaprijed za njih nisu bila osigurana sredstva?! To je da čovjek ne povjeruje, a upravo to je radilo bivše vodstvo grada i bivše vodstvo “Komunalnog” kad se krenulo u gradnju kanalizacijske mreže - žali se Pranić, koji ne može vjerovati da Vrgorac svih ovih godina nije pripremio nijedan jedini projekt za fondove EU-a.

Grad bez dozvola

- A, kako bi ih i pripremio kad ne može ni nad gradskom imovinom dokazati vlasništvo. Pa, zgrada gradske uprave nema uporabnu dozvolu?! Gradska dvorana se vodi se kao pašnjak. Zgrada stare općine se još vodi na Narodnom odboru iz bivšeg sistema. Gdje je građevinska dozvola vrtića nitko nije znao, dok nisam ovlastio jednog djelatnika da je pronađe. Čovjek je dva dana kopao po arhivi, pa pronašao i građevinsku i uporabnu dozvolu - veli Pranić koji je tako uštedio 150 tisuća kuna koliko bi ih stajala legalizacija zgrade vrtića. A, koliko je situacija teška, svjedoče podaci o dospjelim obvezama. Gradski proračun je opterećen s 2. 647 895,55 kuna, a od toga se dobavljačima za robu, radove i usluge direktno duguje 1. 813 798,18 kuna. To su uglavnom računi iz razdoblja 2013. -2016. godina, a sada vjerovnici koje se dugo potezalo za nos traže da im se njihovo plati.

- Molim ljude da se dogovorimo oko reprogramiranja dugova kako bi Vrgorac mogao koliko toliko normalno funkcionirati i zadržati likvidnost. Imam njihova obećanja da će biti tako - govori Pranić.

No, gdje god gradonačelnik okrene neki list, naviru novi, i novi dugovi.

- Dugujemo i za neisplaćene stipendije iz 2013. Riječ je o 215.000 kuna. Grad Vrgorac je ostao dužan i za neisplaćene subvencije poljoprivrednicima u iznosu 75. 203,84 kune, pa čak i za naknade za biračke odbore za izbore iz 2015. 154. 063,56 kuna i naknade za neisplaćene odbore za izbore 2016. u iznosu oko 360.000 kuna, te neisplaćene naknade gradskim vijećnicima 29.729,97 kuna - referira u dahu.

To je ono za što Grad Vrgorac mora pronaći novac odmah, a što tek još čeka mlado gradsko vodstvo?

- Nedospjele obaveze koje se odnose na direktni gradski proračun su vraćanje kredita HBRO-u za Gospodarsku zonu u iznosu od 6. 888 355,21 kunu, a koji uskoro dolazi na naplatu. To znači da je gradski proračun opterećen što dospjelim, što nedospjelim obavezama u iznosu od 9. 536 230,76 kuna - kaže gradonačelnik i priznaje da je im je uteg oko vrata “Komunalno”.

- Dug je sumiran na cifru od 7. 623 492 kuna. Kratkoročne obaveze iznose 950.000 kuna, a sudski sporovi 6. 683 493,28 kuna. Gradska čistoća ima dug prema dobavljačima u iznosu 470.812,80 kn, a ostale su gradske ustanove dužne za razne kratkoročne obaveze 85.399,98 kuna.

Masni ručkovi

Kako je moguće da su dugovi Vrgorca narasli do te mjere?

- Zbog politike “brigo moja prijeđi na drugoga“. Godinama smo probleme meli pod tepih, a sada je tepih došao do stropa, dosegao svoj limit. Svi znamo da je sadašnje stanje neodrživo, ali gradske vlasti prije nas nisu na vrijeme reagirali. Mnogi dugovi su nastali zbog nejasnih ugovornih obaveza i pogađanja poslova usmenim dogovorima. Mnoge “obećane pomoći dogovarane na masnim ručkovima“ nikada nisu realizirane jer uopće nemaju pravnog pokrića! To je najveći problem grada. U nekim uslugama uopće nisu usklađeni računi vršitelja usluge i ugovorne strane, kao što je pitanje prijevoza pitke vode, održavanja zelenih površina... Jedno trgovačko društvu vrši uslugu, iako je ta usluga data drugom trgovačkom društvu?! Akti koji reguliraju plaćanje komunalne naknade i doprinosa su nejasni i omogućavaju lakšu “nenaplatu”, umjesto da olakšavaju naplatu - zgrožen je Pranić zatečenim stanjem.

A, što čekaju DORH i USKOK? Neka pretresu ladice po gradskoj upravi i poduzećima. Nije vrag da je toliki dug nastao po duhu svetom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:58