StoryEditorOCM
Dalmacijadan grada

Supetar dobio dvoranu

29. lipnja 2016. - 19:39
supetar_dvorana9-290616

- Ovo nije kraj, ovo je tek početak naše priče... Jer kada smo preuzeli grad Supetar 2013. godine imali smo blokadu računa i dug od 24 milijuna kuna, a samo u jednoj godini od 2015. do danas, realizirali smo tri kapitalna objekta! Danas za rođendan našem gradu, nakon punih osam godina napokon otvaramo školsku sportsku dvoranu, jedinu takvog tipa na otoku Braču. Uloženo je u ovaj objekat 25 milijuna kuna, za našu djecu, bračku dicu! - s ponosom je uzvanike, ugledne goste iz političkog i inog svijeta, u srijedu pozdravila gradonačelnica grada Supetra Ivana Marković, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada, te nebeskih zaštitnika Pavla i Petra, jedinog grada na otoku Braču. Ujedno je istaknula poteštatkinja iz redova SDP-a i ovo:
  
- Uz dvoranu, pri kraju je i uređenje obale Vlačica, gdje smo dobili popločanu rivu, te novih 40 vezova, uz popratni objekat na ovom ljetnom pristaništu, što je u cijelosti projekt Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, težak 14 milijuna kuna. I treći za naglašen je projekt sređivanja poduzetničke zone Žedno-Drage gdje će biti izmještena benzinska postaja iz trajektnog pristaništa. Očekujemo i početak radova nakon sezone u listopadu.
   
Tako je čelna dama Supetra izvijestila svoje goste o tome što su napravili minulu godinu, u ukupno tri godine njenog mandata i još jedne obljetnice grada Supetra. 

A sve se događalo na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Supetra, koju je otvorio predsjednik Mate Martinić pozdravljajući brojne uzvanike. 

Među kojima i njihovog Bračanina, bivšeg načelnika općine Nerežišće, a sada aktualnog u tehničkoj vladi ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovru Kušćevića, župana splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževnju i dožupana Luku Brčića, te saborske zastupnike Arsena Bauka i Ranka Ostojića, kao i načelnike ostalih bračkih općina: Anamariju Rošin Milna, Tihomira Marinkovića Bol, Marina Kaštelana Pučišća, Ivana Marjanovića Selca, Ranka Blaževića Sutivan, te načelnika općine Jelsa Nikšu Peronju, kao i županijske te gradske vijećnike, ali i ostale predstavnike lokalnih vlasti. 

Svi su naime htjeli čestitati i Supetru njegov rođendan i obilježiti proslavu nebeskih zaštitnika, te poželjeti još mnogo uspješnih projekata.
  
A upravo takav jedan je i napokon otvorenje školske sportske dvorane, gdje je ravnatelj osnovne škole Ivan Meštrović s ponosom zahvalio svima što su eto i otočnoj djeci, svatko na svoj način, doprinijeli da imaju dvoranu za sportske treninge, te prostor za vježbanje kulturnih udruga. 

Naravno kako su djeca odmah i demonstrirala što su do sada naučili u neadekvatnim prostorima, najavljujući što će tek biti kada zavladaju velikom dvoranom, koja ima i dvije pomoćne, pa još mnogo prostora upravo njima namijenjenima. 

Tako se "parket" dvorane odmah "uglancao" nastupom i pjevača, pa plesača iz umjetno-kulturnog društva, baletana, navijačica, folkloraša, te školskog banda, a demonstracije su imali i članovi Nogometnog kluba Jadran, oni najmlađi uzrasti, pa karate kluba Brač ali i Ragbi kluba Brač. Za kraj su svoj performans izvele i članice Hrama – ples na svili, dok su upravo djeca svečanim činom puštanja u zrak balona, svoju dvoranu i otvorili... 

Nagrade

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Supetra uručene su i godišnje nagrade. Grb grada dobili su Dobrovoljni darivatelji krvi Supetar koji je primio predsjednik Mate Mladina. 

Skupna nagrada otišla je Klubu za športski ribolov i podvodne aktivnosti Arbun, a primio ju je Ivan Cvitanić, predsjednik tog kolektiva. 

Za životno djelo nagrada, posthumno, je dodijeljena Jakovu Jakši Hržiću, koju je primila njegova unuka Zlata.

Ujedno je ovog puta uručena i plaketa "junaku na moru" iz 2015. godine Anti Dobroviću, koji lani nije preuzeo nagradu, odnosno zahvalu za spašavanje ljudskog života, kada je svojim brodom zajedno sa Nikolom Kalinčićem, kroz olujno more i orkansku buru, bolesnicu dovezao u Split. 

Bratimljenje gradova

Svečani čin, uveličan je i potpisivanjem povelje o bratimljenju dva grada: Supetra i Jastrebarskog kojeg su ovjerili gradonačelnica Marković i gradonačelnik Zvonimir Novosel. Ujedno je sjednici nazočio i  Lavronto Sikaja, dogradonačelnik mađarskog grada Tokaja, također pobratimskog grada.

- Jako ste bogati kada imate toliko milijuna – našalio se Mađar, slušajući izlaganja i gradonačelnice, i župana Ževrnje i ministra Kuščevića, o ulaganjima u otok i sam grad Supetar, pa je obećao kako će u listopadu upravo u njegovom gradu Tokaju zajedno Mađari i Supetrani napraviti i vino, "mišancu" otočkih i mađarskih sorti, no već sada nitko ne sumnja kako će to biti – vrhunsko vino, kao što je i njihovo prijateljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:10