StoryEditorOCM
DalmacijaMeteodinara

Na vrhu Dinare konačno osvanula automatska meteorološka postaja

Piše Ojdana Koharević
26. lipnja 2016. - 12:34
dinara_001

Vrh Dinare Velika Duvjakuša grijao se u subotu na 20 stupnjeva, a ovaj podatak prvi je put stigao s automatske meteorološke postaje na ovom planinskom vrhu, kao rezultat projekta "MeteoDinara", nositelja HGSS-a – Stanica Split, Crometea, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko-dalmatinske županije, splitskog FESB-a, Planinarske udruge "Dinaridi" i Chain Technology.

Rade Popadić, osnivač Crometea, zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su nam omogućili slobodu.

– Od srca zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu kojim smo na najljepši način obilježili Dan državnosti. Podaci s ove postaje, "Pume", mnogo će značiti meteorolozima, planinarima, ali i turistima koji namjeravaju posjetiti ovu planinu – kazao je Popadić.

Riječ je o projektu postavljanja automatske meteorološke postaje i nekoliko nadzornih kamera na najviši planinarski objekt u Hrvatskoj, a to je planinarska kuća "Puma" na Dinari (1630 metara nadmorske visine). Realizacijom ovog projekta povećava se sigurnost izletnika i planinara na Dinari jer će meteorološki podaci s ove lokacije bili besplatno dostupni svima preko interneta, i to u realnom vremenu, a preko panoramskih kamera korisnici će uživati u sjajnom pogledu s planine koji seže od Peručkog jezera, preko Svilaje, sve do srednjodalmatinskih otoka, a ponekad i do vrhova Apenina. Osim atraktivnih panorama, na vrijeme bi se mogli detektirati požari, a zimi i opasnost od lavina.

Zbog velike nadmorske visine i nepogodnih vremenskih uvjeta, za realizaciju projekta bilo je potrebno koristiti posebno prilagođenu opremu i uređaje. Kamere korištene za videonadzor objekta mogu podnijeti vrlo niske temperature zraka te omogućavaju pregled od 360 stupnjeva, što je idealno za nadzor i promatranje okoline. Videoprijenos će biti moguće trenutno pregledati preko web-sučelja kako bi se pojednostavnio uvid u meteorološke uvjete koji vladaju na području postaje. Pristup internetu bit će omogućen satelitskom vezom, koja osigurava neprekidnu sigurnu vezu i po teškim vremenskim uvjetima. Pouzdana internetska veza omogućuje i da se podaci meteorološke stanice neprekidno ažuriraju.

Za potrebe projekta nabavljene su automatske meteorološke postaje marke Davis Vantage Pro 2 plus. Tako će temperatura, vlažnost, tlak zraka, kao i brzina i smjer vjetra, količina oborina, sunčevo UV zračenje i broj sunčanih sati biti besplatno dostupni svima preko interneta u realnom vremenu. Podaci s ove lokacije postali su tako sastavni dio najbrojnije mreže automatskih meteoroloških postaja u ovom dijelu Europe – www.pljusak.com.

Druženje u planinarskom domu "Pume" nastavilo se uz bogatu trpezu do kasnih sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:30