StoryEditorOCM
Dalmacijanoćna diverzija

Išarao Torcidin mural Četvrte i Pauka, hvatali su ga po cijelom Solinu

13. lipnja 2016. - 18:34

Još jedna diverzija počinjena je na jednom braniteljskom muralu. Ovaj put oskrvnut je mural posvećen 4. gardijskoj brigadi i njezinu legendarnom zapovjedniku, general bojniku Andriji Matijašu Pauku, u Solinu!

Pod okriljem noći, dok se igrala utakmica između Engleske i Rusije na Euru, zasad nepoznati počinitelj sprejem je išarao ovaj mural, koji je Torcida oslikala prije četrnaest mjeseci, točnije u travnju 2015. godine.

Na lijevoj strani murala zagrljeni su vukovarski heroji Blago Zadro i Marko Babić, a zatim slijede grb 4. ZNG brigade, oslikani su i gardisti u akciji, te njihovi tenkisti, slijedi general-bojnik Andrija Matijaš te grb izvidničke satnije legendarne postrojbe ("izvidnici odlikaši").

Nepoznati počinitelj Babića i Zadru nije dirao, ali je zato išarao kompletan ostatak murala, sa svim detaljima kojima je ispričana priča o 4. brigadi.

Išarani su gardisti Četvrte, tenkistima je "razorena" kupola, a cijev je crnom bojom pružena prema podu. Kompletan grb izvidničke satnije je prešaran, a najviše je nastradao Andrija Matijaš. Njemu je nacrtan treći prst, crnom bojom su mu zašarane oči, a prepiturani su i ostali detalji na njegovoj odori, te pištolj. Uza sve to na muralu je s Paukove lijeve strane ispisano "Srbi", a s desne "četnici"!

Dok je većina Solinjana u to vrijeme gledala utakmicu, jedan je mladić ipak uočio tipa koji šara po muralu. I onda je nastala strka po Solinu, ali je počinitelj – pobjegao.

– Momak koji je motociklom dostavljao pizzu vidio je lika, koji je, po po njegovu kazivanju, imao oko 35 do 40 godina. Odmah je alarmirao prijatelje iz Solina, došli su tu, ali je vandal počeo bježati čim je shvatio da je otkriven. Uspio im je pobjeći, negdje put Majdana, nastavili su ga tražiti po cijelom Solinu, ali ga nisu uspjeli naći – kazao nam je muralist iz Torcide koji je i oslikao ovaj mural.

Zajedno s prijateljima iz Torcide odmah je stigao u Solin, te su prebojili natpise "Srbi" i "četnici". U nedjelju ujutro su stigli sa svim bojama te prionuli obnavljati mural. Obnovljen je u nedjelju do 13 sati.

– Nismo obavijestili policiju jer ga ona sigurno ne bi našla, kao dosad niti jednoga počinitelja koji je oskvrnuo braniteljske murale, tako da to uopće nema smisla. I ovaj mural je išaran s dva spreja, s kojima se uvijek šaraju braniteljski murali, to je crni i crveni sprej.

Na kraju ćemo, izgleda, mi sami morati početi tražiti diverzante koji oskvrnjuju naše braniteljske murale, jer se ovo ne smije više tolerirati – za kraj će nam jedan od torcidaša i autora oskvrnutog murala, koji je s prijateljima u nedjelju i obnovio. 

– To je napravio netko kome smeta Domovinski rat i Hrvatska. Činjenica je, da nije bilo ljudi kao što je bio Andrija Matijaš Pauk, koji su zasukali rukave i zaustavili velikosrpsku agresiju i Jugoslavensku narodnu armiju, danas ne bismo živjeli u samostalnoj Republici Hrvatskoj, i pitanje je bismo li uopće živjeli. Jer činjenica je da za JNA i paravojne srpske postrojbe nije bilo mjesta za ostale narode.

Hrvatskom narodu treba jedinstvo, a ne trebaju mu podjele na crvene i crne. Hrvatska država utemeljena je na Domovinskom ratu i ovaj čin oskvrnuća murala u Solinu je za svaku osudu – kategoričan je Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Ovo nedjelo u ponedjeljak će Udruga prijaviti Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.


Napadi na Nicolliera i Crowleya

Uz mural u Solinu, tijekom zadnje četiri godine oskvrnuta su još dva braniteljska murala u Splitu koja je oslikala Torcida.

– Nepoznati počinitelj je u noći s utorka 4. na srijedu 5. prosinca 2012. crvenim sprejem išarao mural u Vukovarskoj ulici.

Ovim muralom odana je počast braniteljima Sajmišta. Crnim slovima su ispisana imena poginulih branitelja ove vukovarske četvrti. Među njima i ime Jean Michela Nicolliera, 25-godišnjeg francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari. Muralom je odana počast i pripadnicima HOS-a te je naslikan i njihov grb.

Upravo preko njega nepoznati počinitelj napisao je slova SFSN (Smrt fašizmu, sloboda narodu). Počinitelj nije otkriven.

– Nepoznati počinitelj je u noći s 9. na 10. travnja pokušao uništiti i mural posvećen poginulom dragovoljcu Domovinskog rata Ircu Thomasu Crowleyju – u Ulici Matice hrvatske.

Vandal je crvenim autosprejem išarao hrvatski grb na zastavi, prekrižio istom bojom pozdrav "Za dom spremni", na grbu zastave HOS-a, a na rukav Crowleyjeve uniforme ispisao je slova: NOB. Počinitelj nije otkriven. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:17