StoryEditorOCM
Dalmacija4 zvjezdice za 30 milijuna eura

Končar: Za obnovu hotela "Medena" trebat će minimalno dvije godine

1. lipnja 2016. - 23:47
ST-Medena5-nov-050600

Pune tri godine prošle su od kada je počeo postupak predstečajne nagodbe za hotel "Medena" koji je ovih dana okončan na način da je tvrtka "Kermas ulaganja", u vlasništvu Danka Končara, postala strateški partner koji se obavezuje na dokapitalizaciju od gotovo 90 milijuna kuna.

Time se nagovješćuje kraj dugogodišnje agonije nekadašnjeg luksuznog hotela u Segetu koji već godinama posluje s jedva dvije zvjezdice kao oznake kvalitete usluge, a uskoro bi ulaganjima od oko 30 milijuna eura trebao biti u cijelosti obnovljen i doveden na razinu usluge od četiri zvjezdice.

- Za obnovu hotela "Medena" trebat će minimalno dvije godine od kada počnemo s radovima. Razinu usluge treba podići sa sadašnje dvije na četiri zvjezdice. Za to postoje tri projekta. Jednim se predviđa potpuno rušenje hotela te gradnja novog s dva krila, dok druga dva projekta predviđaju rekonstrukciju postojećeg objekta. U svakom slučaju, nakon planiranih radova gost će imati osjećaj da je u potpuno novom hotelu - kaže Nenad Končar, direktor "Kermas ulaganja".

Radnika 250

Planirana investicija bit će realizirana u dvije faze, a iznos prve dokapitalizacije koja je namijenjena za plaćanje obaveza po predstečajnoj nagodbi, s dogovorenih 79 milijuna kuna narasla je na 89, a razliku od 10 milijuna kuna čine troškovi nerestrukturirane kompanije, pojašnjava Končar planove i financijske obveze koje su preuzeli.

Planirana je investicija u rekonstrukciju kompleksa hotela od 30 milijuna eura za koje će se dijelom aplicirati za kreditiranje kod HBOR-a i poslovnih banaka. Nakon prve dokapitalizacije hotel "Medena" imat će 140 milijuna kuna temeljnog kapitala, a obaveze će biti namirene.

- Plan je da u sezoni radi oko 250 radnika, a izvan nje taj će se broj reducirati u odnosu na današnje stanje s tim da će hotel raditi cijelu godinu, kao i do sada - kaže Končar.

Inače, "Medena" će već u ovu sezonu ući djelomično "osvježenih" kapaciteta jer je opremljeno i osposobljeno 160 soba koje ranije nisu bile u funkciji, pa tako hotel sada ima ukupno 650 soba. Strateški partner u "Medenoj" procjenjuje da će zbog više soba već ove godine prihodi rasti u predsezoni, posezoni i glavnoj sezoni.

U idućih pet godina nakon rekonstrukcije planira se povećanje popunjenosti hotela od 50 posto. Da je segetskom hotelu na vidiku bolja poslovna godina, pokazuju i podaci za prva četiri mjeseca ove godine u kojima se bilježi dvostruko više noćenja nego lani u tom razdoblju, pa novi većinski vlasnici planiraju poslovanje bez gubitaka već u ovoj godini.

Vjerovnici čekaju

Više od dvije trećine vjerovnika prihvatilo je plan predstečajne nagodbe kojom se "Kermas energija" obvezuje u prvoj fazi dokapitalizirati "Medenu" iznosom od 89,2 milijuna kuna. Iz tog iznosa naplatit će se vjerovnici, s time da se država odriče 30 posto potraživanja, a vjerovnici zateznih kamata.

Dobavljači će se naplatiti u cjelokupnom iznosu potraživanja bez zateznih kamata. Rok u kojem "Kermas" mora izvršiti prvu fazu dokapitalizacije je tri mjeseca od pravomoćnosti predstečajne nagodbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 01:48