StoryEditorOCM
Dalmacijarazminiranje počinje 2017.

'Zvončići' prijete s Kukuzovca

30. svibnja 2016. - 01:35

Bivši vojni kompleks Kukuzovac, površine 2,5 milijuna četvornih metara, koji je MORH prije nekoliko godina proglasio vojno neperspektivnim i predao na upravljanje Državnoj upravi za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), dijelom je minski zagađen. Sjeverozapadni dio toga kompleksa površine 272.858 metara četvornih zagađen je kasetnim streljivom, odnosno "zvončićima".

Utvrdili su to djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) koji su u veljači ove godine, poslije upozorenja građana, obavili terenske izvide i razgovarali sa svjedocima nekadašnjeg miniranja i djelomičnog razminiranja toga prostora, kao i vlasnicima ovaca i goveda koja su na Kukuzovcu na ispaši.

Minski sumnjivi dio Kukuzovca HCR je označio s 28 oznaka minske opasnosti. Kako je riječ o prostoru koji spada u kategoriju prioritetnog, iz HCR-a najavljuju da bi se njegovo razminiranje moglo očekivati početkom 2017. godine.

Prema informaciji dr. sc. Josipa Čerine, predstojnika HCR-ove Podružnice Jug, u ovoj godini na području Splitsko-dalmatinske županije od mina je očišćeno 1.198.110 metara četvornih minski sumnjivog prostora, i to u općini Muć 737.344 metra, na području Sinja 83.863 metra i na području Hrvaca 375.903 metra četvorna.

Muć je čist od mina

– Muć je sada potpuno očišćen od mina. U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom pripremamo projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Dinare površine veće od milijun četvornih metara. Ovaj projekt kandidirat će se na raspisani natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i aplicirati za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda, iz kojega je moguće sufinancirati razminiranje poljoprivrednog zemljišta.

Prema programu ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020. godine, pravo aplikacije na ta sredstva imaju županije, a EU novac u troškovima razminiranja može sudjelovati do 85 posto. Ako cijeli postupak bude tekao kako se očekuje i sredstva se odobre, radovi na razminiranju pašnjaka na Dinari počeli bi iduće jeseni – kaže Čerina.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji minski je još sumnjivo 21,9 četvornih kilometara, na što upozorava 239 oznaka minske opasnosti. Od 1998. godine do danas u ovoj županiji razminirano je 17,5 četvornih kilometara, u što je uloženo oko 110 milijuna kuna. Najviše minski sumnjivog prostora je na području općine Hrvace, 11,1 kilometar četvorni, slijedi Vrlika s 10,5 kilometara te grad Sinj s 272.857 metara četvornih minski sumnjivog prostora na Kukuzovcu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od početka velikosrpske agresije od mina je stradalo 39 osoba, od kojih 17 smrtno. Poslije rata zaostale mine uzrok su stradavanja 14 osoba, od kojih tri sa smrtnim posljedicama.

Brojke

17,5 četvornih kilometara razminirano je u Splitsko-dalmatinskoj županiji
11,1 četvorni kilometar treba razminirati u Hrvacama
10,5 četvornih kilometara čeka razminiranje u Vrlici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:33