StoryEditorOCM
Dalmacijapolitičar iz snova

Načelnik Ursić zna formulu uspjeha: Misto zasjalo bez utrošene kune!

22. svibnja 2016. - 01:44

Kada je prije tri godine, s nepunih 26 godina, zasjeo na mjesto načelnika Općine Brela, mnogi su podozrivo gledali na tu novu funkciju Stipe Ursića. Em je mlad i neiskusan političar, em je profesor njemačkog i književnosti te filozofije, a sada je postao i čelnik općine na početku prelijepe Makarske rivijere.

Jedinice lokalne samouprave koja je nizala minuse, opterećena dugogodišnjim milijunskim dugovima i ovrhama koje su svaki mjesec s računa "dizale“ 150.000 kuna, a proračun je u iznosu od 13 milijuna. I što će uspjeti napraviti taj mladi čovjek, pozorno su pratili Breljani, da bi danas, tri godine poslije, samo kratko komentirali: "Vrhunski čovik, dobro radi, samo mu je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, okruženje loše!“

A što se učinilo, kako je opravdao povjerenje birača i mještana od prije tri godine, provjerili smo na licu mjesta – u Brelima, gdje nam je vodič kroz ovaj turistički biser bio upravo načelnik Stipe Ursić.

- Sada već mogu kazati kako sam zadovoljan napravljenim iako je još puno posla, no neskromno ću se pohvaliti jednim projektom budući da smo među prvim mjestima u Hrvatskoj koje je kompletno premreženo javnom LED rasvjetom. A kune nismo iz proračuna utrošili – s ponosom nam priča Ursić dok nam pokazuje niz od ukupno 800 kandelabara s modernom LED rasvjetom na rivi. I znatnom uštedom!

Rasvjeta, ceste...

- Projekt smo pripremili na kraju 2013. godine, aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dobili 40 posto, odnosno 1,150 milijuna kuna. Vrijednost zahvata je 2,850 milijuna kuna, a tih 60 posto ćemo plaćati kroz uštedu energije sljedeće tri godine. Time nam je godišnje osigurano oko pola milijuna kuna štednje, dovoljno za asfaltiranje jedne ulice.

A da se i ulice "šminkaju“, pokazuje nam dalje mladi načelnik, jer od sedam kilometara nerazvrstanih cesta, koje su u nadležnosti općine, nekih pet kilometara je uređeno. Nisu se sređivale još od sedamdesetih godina minulog stoljeća, a sada je već dogovoreno da se do kraja mandata riješe sve nerazvrstane ceste. U planu je i okončanje kompletnog lungomarea u dužini od šest kilometara, koliko Brela imaju plaža, a polovica nove šetnice u središtu mjesta popločana je kamenom i betonskom kockom.

- To je projekt u suradnji s Hotelima Brela, vlasništvo Jake Andabaka, koji će financirati sve, oko 2,5 milijuna kuna. Nastavak slijedi nakon okončanja sezone. U tijeku je i nadohrana plaža, a riješili smo i koncesionare ležaljki. Bilo je pet koncesionara sa 700 ležaljki, no kako želimo smanjiti plastiku na našim plažama, broj ležaljki je sada 500, ali smo povećali broj koncesionara. Posao smo dali redom socijalnim slučajevima i mladim nezaposlenim osobama – niže nam nadalje Ursić što se to pokrenulo u ovom turističkom mjestu minule tri godine, koje uglavnom biraju za destinaciju – gosti iz Njemačke!

Ujedno ga zovu i "šparinjozasti“ načelnik jer je troškove reprezentacije sa 100.000 kuna godišnje "skresao“ na 30.000 kuna. Godišnji odmor pune tri godine nije ni koristio, ukinuti su putni troškovi, a kada se ide u Zagreb koristi se vozilo rent a cara.

- Uveli smo 2014. godine i novi pravilnik o bagatelnoj nabavi, pa kao načelnik – iako je zakonom dozvoljeno raspolaganje do 500.000 kuna samostalno – ja odlučujem o projektima do 20.000 kuna samostalno. Nema pogodovanja, jer sve preko te cijene ide na natječaj.

Živnula i Gornja Brela

A gdje je čarobna formula, budući da i drugi čelnici jedinica lokalne samouprave imaju natječaje, Ursić je koncizan:

- U startu odmah ponuđačima skidam do 30 posto navedene cijene, a sve ponude mi kontrolira sudski vještak, koji je, neovisno od ponuda, napravio troškovnik poslova, pa nema previše "muljanja“ s "pumpanjem“ cijena.
Nije zanemario ni Gornja Brela, gdje se nekoliko mladih obitelji vratilo, pa se "ušminkao“ i društveni dom, što nam je komentirao 24-godišnji Breljanin, koji je htio ostati anoniman. Ipak su oni u "malom mistu“, koje se budi iz dugogodišnje apatije.

- Načelnik ima širu sliku nego njegovi prethodnici. I naravno, razmišlja o mladima. Veliki je pomak u Brelima otkada je on na čelu – pohvalio je Ursića mladić, pogotovo pozdravljajući osiguran prijevoz za učenike i povećanu naknadu za novorođenčad.

Za pomoći mladima već se aplicira i za novi vrtić na Kričku vrijedan 5,5 milijuna kuna, pa izgradnja benzinske postaje koja će osigurati i osam radnih mjesta, te supermarket. Ujedno je postignut dogovor i s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije za sanaciju lučice Soline vrijedne tri milijuna kuna, nastavljaju se radovi na kanalizacijskoj mreži, kupilo se vozilo za komunalno poduzeće, uložilo i u osnovnu školu, osiguran je novac za tri asistenta potrebitim učenicima...

Puno toga se radi i planira u Brelima, a još je godina mandata Stipe Ursića!


Raste natalitet

Oko 1700 stanovnika broji općina Brela, a 2015. godina se piše kao godina - optimizma! Naime, nakon dugog razdoblja povećan je broj rođenih u odnosu na umrle. Tako su Brela dobila 25 novorođenčadi, a 16 mještana je umrlo. Ujedno je donesena odluka Općinskog vijeća kako će od 2016. godine naknada za bebe iznositi 7000 kuna, a ne kao do sada 3000 kuna.


Čuva se prostor

Do kraja ove godine bit će okončana izmjena i dopuna Prostornog plana donesenog 2012. godine, a ideja vodilja svih promjena je očuvanje prostora, odnosno - neapartmanizacija.

- Ne želimo velike stambene objekte, tek obiteljske kuće i zelenilo. Pa pogledajte ovaj bor nad šetnicom. Drugi bi ga posjekli, a mi ga štitimo jer upravo naše prekrasne plaže i borovi su prepoznatljiva slika Brela. Takva treba biti i ubuduće. A samim prostornim planom predviđena je i komunalna zona za reciklažno dvorište - veli Ursić.


Kosturi iz ormara

Kuriozitet je kako Stipe Ursić u Općinskom vijeću od 11 vijećnika ima tek četvoricu svojih HDZ-ovaca, no do sada nije bilo problema kada se radilo o projektima – svi su dizali ruku 'za'. Pa i ne čudi što u 2016. godini imaju devet milijuna kuna investicija, a proračun im iznosi 13 milijuna kuna.

- Ostaje nam nastavak sanacije dugogodišnjih dugova, prvo devet milijuna kuna za povrat naknada za deposedirana zemljišta, te plaćanje izgubljene parnice s "MP Betonom" od 4,2 milijuna kuna. Vratili smo do sada 5,4 milijuna duga, a plan je do kraja mandata vratiti sve i napokon staviti točku na "i" dugovima koji se protežu već cijelo desetljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:14