StoryEditorOCM
DalmacijaAdio kiši

Pripremite kupaće, idućeg vikenda čeka nas - pravo ljeto!

Piše Ojdana Koharević
17. svibnja 2016. - 09:02

Do vikenda promjenjivo, za vikend sunčano, s ljetnim temperaturama - takva su obilježja vremena ovog tjedna s kojim smo ušli u drugu polovicu svibnja.

UTORAK

Promjenjivo vrijeme koje nas je pratilo u ponedjeljak nastavlja se i u utorak, nešto pljuskova moglo bi biti u Zagori, a drugdje suho s burinom. Što je s temperaturama, hoće li burin ohladiti zrak, pitamo Radu Popadića iz "Crometea"?
- Zapuhat će burin i ohladiti zrak u Zagori, a najviše dnevne temperature bit će od 16 do 21 stupanj - kaže Popadić.

SRIJEDA

Srijeda će biti u znaku pretežno sunčanog, ponegdje i vedrog vremena. Jutro će u nekim kotlinama Zagore obilježiti magla, a minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori su od 4 do 9, uz obalu i na otocima od 10 do 15 stupnjeva. Što se tiče dnevnih temperatura, bit će ugodno, najviše dnevne temperature od 18 do 23 stupnja.

ČETVRTAK

Više oblaka pratit će nas u četvrtak, pa će biti promjenjivo oblačno, tek povremeno uz sunčana razdoblja. Za one koji ne vole kišu neće se svidjeti najava o kiši duž cijelog Jadrana. Posvuda će, kaže Popadić, biti barem malo kiše, a više od 20 litara past će u dijelovima sjevernog Jadrana. Zapuhat će umjereno do pojačano jugo, kasno navečer na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura. Jutarnje temperature u umjerenom porastu, najviše dnevne slične onima u srijedu, u zaobalju ponegdje malo niže.

PETAK

Dan prije vikenda bit će promjenjiv, nestabilan, u znaku sunca i oblaka, a smirivanje vremena najprije će se osjetiti na sjevernom Jadranu. Bura će se do večeri proširiti na veći dio obale. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na četvrtak.

SUBOTA

Vikend će mirisati na ljeto, kako sada prognoze kažu, bit će sunčano bez oblačka, s dnevnim temperaturama od 21 do 26 stupnjeva.

NEDJELJA

Još toplije bit će u nedjelju, s obiljem sunca i temperaturama i blizu 30 stupnjeva pa bi mnogi mogli otvoriti sezonu kupanja.


Najtopliji travanj ikad

NASA je objavila da je travanj tekuće godine bio najtopliji travanj ikada u povijesti mjerenja temperatura. Američka agencija za istraživanja svemira već je upozorila da su listopad, studeni i prosinac 2015. te siječanj i veljača 2016. srušili rekorde u usporedbi s prethodnim istim mjesecima te da će se taj trend nastaviti.

Kako tvrdi NASA u najnovijem izvještaju, prosječna temperatura na globalnoj razini u mjesecu travnju 2016. bila je veća za 1,11 stupnjeva Celzijevih, čime je travanj postao šesti mjesec zaredom koji je premašio ranije izmjerene temperature.

U sinju 7 stupnjeva

Od 7 do 22 stupnja, to je raspon temperatura jutros u Dalmaciji. Najsvježije je jutros u Zagori gdje treba toplija odjeća jer je u Sinju tek 7 stupnjeva, u Kninu i Otoku 8 stupnjeva, a najtoplije, 22 stupnja, je na Pašmanu.

Kako smo i najavili, vrijeme je i danas promjenjivo, no uglavnom suho i toplo. Tako će biti i vijeli dan, a moglo bi se pojaviti i sunce.

Temperature su već ujutro, osim u Zagori prilično tople, u Imotskom je nešto svježije, tek 10 stupnjeva, u Muću 12, u Kostanjama 13 stupnjeva.

Od većih gradova najmanje je toplo u Šibeniku, tamo je jutros 13 stupnjeva, stupanj toplije je u Splitu, a još stupanj toplije u Zadru, dok je najtopliji Dubrovnik sa 19 stupnjeva.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:31