StoryEditorOCM
Dalmacijaslavlje na ušću cetine

Kovačić: U Omišu ulažemo u infrastrukturu, a ne u marende; Petrov: Imate fenomenalnog gradonačelnika

16. svibnja 2016. - 18:45
dan_omisa31-160516

Blagdan Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika grada Omiša, bogatim je slavljem u ponedjeljak obilježen na ušću Cetine. Program koji je započeo polaganjem vijenaca u spomen na poginule za Domovinu na gradskom groblju Vrisovci, u ranim jutarnjim satima, nastavio se odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja, da bi formalni dio kulminirao svečanom sjednicom Grada Omiša.

Slavljenicima su se u obilježavanju Dana Grada pridružili i istaknuti članovi MOST-a; među kojima potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, i ministra pravosuđa Ante Šprlje, kao i zamjenik gradonačelnika Metkovića Nikola Grmoja, te saborski zastupnici Miro Bulj i Mario Klobučić.

Otvorivši sjednicu Omišane i goste pozdravio je dr. Zvonko Močić, predsjednik Gradskog vijeća čestitavši im Dan Gradadan grada  te prepustivši riječ gradonačelniku Ivan Kovačić, koji se pohvalio mnogim kapitalnim ulaganjima, te istaknuo važnost promišljene politike kakvu aktualno vodstvo grada provodi i zagovara.

Pohvale Mostovaca

Pohvalivši se značajnim sredstvima koju se u protekloj godini uložena u komunalnu infrastrukturu; poput uređenja prometnica, šetnica i gradskih plaža, kao i vrtića i dječjih igrališta, ali i u nadogradnju vodoopskrbne mreže te u zaštitu okoliša, najavio je kako, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom rade na širenju gradske luke, ističući kako je i u proračunu za iduću godinu osigurano dovoljno sredstava za planirani nastavak razvoja grada.

- Ima dosta projekta koji su još na evaluaciji u ministarstvima, no intenzivno radimo na unaprjeđenju turističke ponude grada Omiša i kvaliteti života naših sugrađana. Financije su stabilizirane, i unatoč minusu oko 25 milijuna kuna na računu imamo dovoljno novaca, jer sredstva od prodaje imovine ulažemo u infrastrukturu, a ne u marende, kazao je gradonačelnik Kovačić.

Omišanima je Dan grada potom čestitao MOST-ov saborski zastupnik Miro Bulj, ističući kako Hrvatska na njih mora biti ponosna, te kako velike promjene poput ovih koje obilježavaju njihovu svakodnevicu, uskoro očekuje vidjeti u cijeloj državi.

Ni potpredsjednik Vlade Božo Petrov nije krio zadovoljstvo uspjehom kolege iz redova MOST-a, kazavši kako mu je upravo zato što je imao priliku upoznati tako kvalitetne ljude drago što je ušao u politiku.

- Ivan Kovačić je fenomenalan kao gradonačelnik i nadam se da će i građani Metkovića i drugih lokalnih samouprava znati izabrati takve ljude. Ono što njega obilježava je borba za svoj kraj i svu energiju je u to uložio, a grad Omiš je od toga profitirao i uvjeren sam da će se tako i nastaviti, kazao je potpredsjednik Vlade Petrov.

Priliku da obrani potrebu za županijama kao jedincima regionalne samouprave iskoristio je zamjenik župana Ante Šošić, koji je kazao kako su aktualni prijepori o tome što županije radi i zašto su one potrebne neosnovani, te je, podsjetivši na brojene škole i domove zdravlja kojima Županija upravlja, pohvalio njihovu suradnjom s Gradom Omišom na ranijem spomenutom proširenju gradske luke.

Nadbiskup o milosrđu

Nakon glazbenih nastupa Ivana Banovića i Jelene Buble iz OGŠ "Omiš" te "Gradskog mješovitog zbora", sjednica je završena podjelom nagrada i povelja zaslužnim pojedincima i društvima koja su svojim doprinosom zadužili Omiš.
Proslava se zatim nastavila svečanim otvorenjem 35 milijuna kuna "teške" nove sportske dvorane "Ribnjak", koja s 1500 prostornih metara natkrivenog parketa Omišanima, nakon desetljeća gužvanja u školskoj dvorani, otvara vrata za lakše postizanje daljnjih sportskih uspjeha.

Nakon tradicionalne procesije u kojoj su, predvođeni nadbiskupom Marinom Barišićem gradskim ulicama prošetali Omišani i njihovi gosti, uslijedilo je i misno slavlje u župnoj crkvi. Osvrnuvši se na sakrament svete ispovijedi kao čin Božjeg milosrđa, za kojeg se zaslužnim smatra upravo sveti Ivan, nadbiskup Barišić je kazao kako u godini milosrđa Bog od vjernika traži da u svijetu koji je agresivan i nepravedan i sami budu milosrdni.

- Naši su sudovi pretrpani parnicama, u kojima brat tuži brata za pedalj zemlje, a to je loša osobna karta našeg duha. Da nam neprijatelj izmišlja, ne bi osmislio gori scenarij od ovoga koji smo sebi stvorili. To je možda najveće zlo kojega se moramo osloboditi, jer se život tek onda rađa kada osvijestimo da smo svi ljudi i kada pored sebe vidimo čovjeka, a ne ono materijalno, kazao je nadbiskup Barišić.

Laureati

Nagrade Grada Omiša za životno djelo dobili su: Duje Bučić, za doprinos u izgradnji i razvoju modernog vodoopskrbnog sustava i Nediljko Diko Lelas za višedesetljetni volonterski rad promociji kulture i sporta. Osobne nagrade primili su Đurđica Tičinović, poljička pjesnikinja i Juraj Rafanelli, tajnik KK ˝Omiš - Čagalj Tours˝, dok su skupne nagrade stigle u ruke članova franjevačkog samostana ˝Gospe od Karmela˝ i KUD-a ˝Slime˝.

Plakete Grada uručene su: Katici Kovačić, Anti Banoviću, fra Filipu Budiću, Petru Rodiću i dugogodišnjem dopisniku "Slobodne Dalmacije" Davoru Grgatu, koji je tom prilikom kazao kako ga priznanje obvezuje na daljini doprinos Omišu i okolici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:16