StoryEditorOCM
Dalmacijapolicijom na prosvjednike

Obrtnici: Gradonačelnik Bilić nam otima kruh iz usta

Piše Ana Dragičević i Marijo Kavain
3. svibnja 2016. - 01:50

Bilo je burno krajem prošlog tjedna u Makarskoj: ogorčeni zbog činjenice da su zbog odluke makarskoga gradonačelnika ostali bez kruha za ovu sezonu, četrdesetak vlasnika obrta koji se bave iznajmljivanjem ležaljki – uglavnom nezaposlenih samohranih majki – organiziralo je sastanak sa svojom odvjetnicom Andreom Cvitanović iz Splita. No, kako je u isto vrijeme u hotelu "Meteor", gdje su se trebali naći, boravio i ministar turizma, na okupljene je poslana policija, dok je po odvjetnicu stigla i "marica".

Studija isplativosti

Sve je počelo, pojašnjava odvjetnica Cvitanović, još u siječnju ove godine. Gradonačelnik Tonći Bilić odlučio je da će gradska tvrtka "Komunalac" zaposliti četrdesetak ljudi i sama se baviti iznajmljivanjem ležaljki, umjesto da ih, kao do sada, daje u potkoncesiju.

Problem je, međutim, što je direktor "Komunalca" Čedo Crljen proveo analizu koja je pokazala da taj posao za "Komunalac" nikako ne može biti isplativ. Iako je očitovanje direktora Crljena zaprimio u veljači, odluku kojom gube izvor prihoda za život gradonačelnik je dostavio dosadašnjim iznajmljivačima neposredno pred početak sezone.
Sve je kulminiralo "bliskim susretom" s policijom u četvrtak navečer.

– Ova bitka traje od siječnja ove godine te je isti predmet pet mjeseci na stolu gradonačelnika Bilića, koji je svoju odluku usmeno priopćio u "zadnji tren", pred samu sezonu. Mojim strankama je rečeno da će konačna odluka ovisiti o odluci direktora društva "Makarski komunalac" koje je do sada "poslovalo" s mojim strankama, te je takva suradnja bila rentabilna i ekonomična i opstala dugi niz godina – kaže odvjetnica.

Međutim, gradonačelnik je svoju odluku donio upravo suprotno stavu direktora "Komunalca".
– Na taj način je, po mišljenju mojih stranaka, donio odluku suprotno interesima gradske tvrtke, čime dovodi u pitanje poslovanje društva u vlasništvu Grada. Mojim strankama je to bio izvor prihoda kao osobama socijalno ugroženog statusa, na što je gradonačelnik Bilić upozoren, no suradnja s istim naprosto nije moguća, jer dijalog nije htio ostvariti ni sa mnom kao njihovim opunomoćenikom, ni s mojim strankama, što mu je i dužnost kao gradonačelnika.

Na koncu, dodaje odvjetnica, umjesto razgovora, na očajne ljude poslana je policija:
– U hotelu "Meteor" sam se našla sa svojim strankama radi pripreme i konzultacija oko predstavke na rad gradonačelnika, kada je intervenirala policija. Legitimirali su me, a na koncu je poslana i "marica". Ako je ovo dijalog mojih stranaka i gradonačelnika, mogu u njihovo ime kazati da su užasnuti.

Socijala prioritet

– Preuzimam krivnju na sebe. Propust je komunalnog poduzeća što nije ranije definirao iznajmljivanje ležaljki. Ispričavam se iznajmljivačima ležaljki i poručujem im da obrte na vrijeme zatvore. Idući tjedan, do srijede, raspisat ćemo natječaj o zapošljavanju. Neću koristiti mogućnost zapošljavanja bez natječaja, na što imam pravo po zakonu o trgovačkim društvima. Svi zainteresirani mogu ući u postupak otkupa ležaljki prema procijenjenoj vrijednosti. Prioritet imaju socijalne kategorije i studenti – rekao je Čedo Crljen, direktor "Makarskog komunalca".
Prihvatio je krivnju, iako je na vrijeme izradio financijski elaborat, koji je pokazao neisplativost poslovanja s ležaljkama i dostavio ga na vrijeme gradonačelniku.

– Investirali smo u ležaljke, pridržavali se pravila, prehranjivali zimi djecu, da bismo sada, pred 1. svibnja, doznali o vrlo neizvjesnoj egzistenciji, a čitavu godinu plaćamo obveze za obrte – kažu naši ogorčeni sugovornici.
Spremaju se na prosvjede pred upravnom zgradom Grada, kako bi upozorili socijaldemokrate na vlasti na nedemokratski postupak i nedovoljnu socijalnu osjetljivost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:58