StoryEditorOCM
Dalmacijazaštitnik mjesta i župe

Ogorje proslavilo blagdan svetog Jure

Piše M. Sesartić
24. travnja 2016. - 19:46
ogorje_blagdan9-240416

Zbog kiše ove godine nije bilo procesije s barjakom, ali su se u nedjelju Ogorani ponosno dičili svojim svecem u narodnim nošnjama u svojoj crkvi ispred oltara, slušajući svetu misu u čast svetom Juri, zaštitniku njihova sela.

- Svaka vaša nošnja odaje osjećaj te vjernosti, pripadnosti hrvatskom narodu, bez te tradicije i vjere, bez ovih zaštitnika koje su odabrali vaši pradjedovi i kojima se dičimo, ne možemo zamisliti ni hrvatsku povijest – poručio je fra Petar Klapež, gvardijan franjevačkog samostana i upravitelj svetišta Gospe Sinjske.

Da bude još svečanije njihov župnik fra Stipe Bešlić je u goste pozvao i klapu “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice čiji su članovi pjevali tijekom mise, kao i iza misnog slavlja kad je s njima uživao i zapjevao i cijeli puk.

- Prvi put smo u Ogorju, ali se osjećamo ponosno, svoji na svome, hvala vam od srca na ovakvom gostoprimstvu – poručio je pjevač Marko Bralić pozdravivši ovom prilikom sve pripadnike Hrvatske vojske te branitelje, prisjetivši se posebno onih koji su dali život za Hrvatsku.

Pred crkvom u narodnim nošnjama Zoran Boko i njegov preslatki unuk, troipolgodišnji Leo. Na glavi mu kapa kitarica, drži dida čvrsto za ruku.

- Doveli smo ga da i on malo vidi, nek oda s nama. Da se ne zaboravi. Možda zapleše i zapiva kad bude malo stariji – veli dida Zoran koji živi u Splitu, a piva u KUD-u “Komaštre” u Ogorju, gdje se odnedavno uključila i kćer Marija, Leova mama.

U društvu s njima je i prijatelj Mladen Leskur, kolega iz KUD-a. Pokazuju nam šta je na njima novo sašiveno, a šta je još iz škrinja. Mladenovoj košulji ima jedno stotinjak godina, jer na napravi baba izvezla svoje i didovo ime: Stipan i Marija Leskur.

Na misi je i Ante Tešija Tešo Cikin, živi u Solinu, ali dođe ovde kad god može, kaže. Zove nas na ručak doma, jer to je oduvik običaj profeštat za sv. Juru s obitelji i prijateljima, govori.

- Dođen ovde kad god mogu. Eno, moja ti je kuća tamo iza onog vrija, svake se godine skupi bar dvadesetak prijatelja iz Solina, biće pršuta, pečenja – navratite, rado će Tešija, dok mi s KUD-om “Komaštre” i njihovim gostima idemo do ogorske škole di se nastavlja druženje, ručak i pisma za sve sudionike manifestacije.

- Zbog kiše se, nažalost, neće održati najavljeni program ispred crkve, ali će sva društva zapjevati i zaigrati iza ručka u školi, kako to uvijek bude - govori nam voditeljica KUD-a Ana Kapetanović.

- Šesnaesta godina je da se ovako za svetoga Juru priređuje kulturno-umjetnički program, a jedanaesta da je to u organizaciji našeg KUD-a – zaključuje njihov predsjednik Josip Leskur ističući kako se trude očuvati tradiciju, ojkaju, plešu šuplje kolo... Ma, mogli bi tako oni do zore!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 11:16