stdClass Object ( [id] => 310285 [title] => Markove zlatne ruke skovale stol za titulu [alias] => markove-zlatne-ruke-skovale-stol-za-titulu [catid] => 246 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad radim, kad sklapam dijelove, ja sam u svome svijetu, nikoga oko sebe ne primjećujem. A tehnički mi je i najdraži predmet u školi – kaže nam Marko Perišić, učenik Osnovne škole "Vjekoslav Parać" u Svetome Kaji, državni prvak iz tehničkoga u kategoriji strojarskih konstrukcija.

Ove godine jedini Dalmatinac, od Dubrovnika do Zadra, najbolji je u tehničkom na natjecanju koje organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Ponosni mentor

Ponosni su na to svi u školi, a naravno i njegov mentor i profesor Dragan Stanojević, učitelj savjetnik tehničke kulture, koji u ovoj solinskoj školi uz tehnički predaje i informatiku.

U natjecanju je, pojašnjavaju nam, bilo ukupno dvanaest kategorija, sedam kategorija u kojima su se natjecali učenici iz redovne nastave i pet iz izvannastavnih aktivnosti, poput klubova mladih tehničara, udruga i slično.

Marko je i u petom i šestom razredu bio na županijskom natjecanju iz tehničkoga. Prve godine osvojio je treće mjesto, a lani drugo, ali kako samo prvi sa županijskog ide dalje, tako je priliku za sudjelovanje na državnom natjecanju dobio tek ove godine, nakon pobjede na županijskoj razini.

– Počeja san se ka mali zanimat za tehniku, uz oca Marija, koji je električar, i didu Vladimira, mehaničara. Uvik se po kući i dvoru nešto radilo, a danas me mlađi brat Filip, on ima pet godina, moli da mu izradim kakav autić ili da mu popravim onaj na daljinski ako nešto zašteka. Rado to učinim – govori 13-godišnji Vranjičanin Marko, kazujući kako je nakon natjecanja, a zatim i putovanja sa školom, dobio i "fibru".

Nakon natjecanja iz tehničkog koje je održano u Primoštenu, sa školom su išli u uzvratni posjet OŠ "Budrovci" pokraj Đakova, u sklopu programa obrazovanja za poduzetništvo u koji je uključen i Marko.

– Bilo mi je ipak malo stresno, najviše zbog pismenog, a praktični rad, to nije bija problem, tu san ka doma – veli Marko, objašnjavajući kako bodove za ispit 30 posto čini pismeni rad, 50 posto praktični, a 20 posto obrana rada.

– Nisan bija siguran kako je proša pismeni, prvo misliš da si dobro napisa, pa onda za pet minuti misliš da je loše... uf... – kao da se i sad preznojava sedmaš Marko pišući test.

– Za praktični rad imaš osam školskih sati, dobiješ tehničku dokumentaciju, materijal i dalje si prepušten sam sebi. To mi je bija izazov. Ja sam ima zadatak napravit model koordinatnog stola. Morali smo napravit i neku inovaciju, ja sam uz to izradija još i nosač za papiriće od dva komadića lima – pokazuje nam Marko svoj rad, zbog kojeg je tata Mario prekinuo ribarenje u Vranjicu i donio nam rad u školu da ga s njim fotografiramo.

– U kući rad ima počasno mjesto na jednoj od polica – govori Marko u prilog tome kako su otac Mario i majka Ana ponosni na njegov uspjeh.

– Za tehničku kulturu konkretno treba biti učenik koji ima motoričke sposobnosti, znanje i talent, definitivno, koji naš Marko ima – govori prof. Dragan Stanojević o svom učeniku.

– A zadaća mentora je da sve to ukomponira u jednu cjelinu i usmjeri. Motivacija je također bitna, zato ja preferiram na redovnoj nastavi praktične radove. Tu se uvijek može prepoznati učenik koji ima afinitete, koji ima sposobnosti za ovaj predmet – kazuje mentor.

Ne voli se hvaliti

– Ma, ne želi se Dragan hvaliti – dodaje ravnatelj škole Đuro Baloević.

– Imao je on već uspjeha s učenicima na natjecanju, škola je već imala državnu prvakinju i učenike koji su sudjelovali na županijskim i drugim natjecanjima. Šteta da je tehnički danas sveden na samo jedan sat tjedno u nastavi, jer u naše je doba puno toga bilo više praktičnog. Ovakve bi tehničke i inženjerske smjerove u obrazovanju trebalo više poticati, to je naša budućnost – mišljenja je ravnatelj, ističući kako je Dragan učitelj savjetnik, najveći stupanj napredovanja učitelja u školi, jedan od suautora udžbenika iz tehničkog odgoja, član Državnog povjerenstva za tehničku kulturu već godinama.

Splitsko-dalmatinska županija, primjerice, daje nagradu učenicima i mentorima koji postignu prva tri mjesta na državnim natjecanjima, ali tehnički nije na popisu tih predmeta, veli nam profesor.

S ekipom na balun

– Pa i ovo je uspjeh, koja je razlika u predmetima? Lijepo je znati da te priznaju, i to je poticaj za dalje – govori Stanojević, nadajući se kako će se to u budućnosti promijeniti.

– Djecu treba motivirati – ističe i ravnatelj, što prof. Stanojević sigurno dobro zna, jer Marku je, kao što nam i sam kaže, tehnički broj jedan.

– Volim i matematiku, ali tehnički mi je ipak na prvom mjestu. Nakon nastave i doma se opet bavin tehničkin stvarima. Prije sam znao, osim autića, izrađivati i modele Eiffelova tornja, vodotornja u Vukovaru... Sad sam u fazi da stalno nešto radim s papirom i škarama – otkriva Marko trenutne afinitete.

Osim toga, ponekad u Vranjicu baci i s ekipom na balun.

– Koliko se volim bavit oko tehničkog, mama se ponekad iznenadi kada kažen da iden igrat na balun. Šta ti se dogodilo, pita me onda – govori Marko, koji ipak ne snuje još daleke planove u obrazovanju.

– Sad san osnovna, vjerojatno ću u srednju nešto oko elektrotehnike, mehatronike, daleko je još fakultet. Volim ići korak po korak i dobro promišljati, kao i u praktičnim radovima – uz osmijeh će Marko, dodajući:

– Pomalo, nigdi ne gori!

Išli smo ga potom fotografirati u učionicu tehničkog gdje je 8.c imao sat.

Zvonilo je taman za veliki odmor, a svi i dalje sjede u klupama, stvaraju, sastavljaju, rastavljaju... Netko je otišao na brzinu po marendu da bi mogli dovršiti. U jednoj ruci kolač sa šećerom, u drugoj kacavida. Dodaju se i kliješta preko razreda.

– Naš profesor tehničkog je najbolji – žele nam uglas priopćiti učenici zašto uživaju u ovome satu. Roko, Luka, Ivan, Josip, pa još jedan Luka, te u prvoj klupi Mia, Antonija i Antonio, uživjeli se u rad.

– Imate li viška šajbi i matica, profesore? – pita Roko.

– Naravno – odgovara on pokazujući gdje će naći sve dijelove.

Triba bit Perišić...

– Triba bit Perišić za napravit ovo – simpatično će jedan od Markovih vršnjaka dok se trudi riješiti zadano, a u tijeku je izrada pozicijskog i stop-svitla. Drago im je, kažu, zbog Marka, to i njih onda potiče na bolji uspjeh.

– Ponosni smo i posebno nam je drago zbog nagrade, a uz takvog mentora i učenika nije bilo za iznenaditi se – zaključila je s pohvalama i Markova razrednica Erna Šarić, profesorica povijesti.

Za Dan škole i blagdan svetoga Kaje, školska proslava će ovako biti još veselija i svečanija.

Djecu treba motivirati

I atmosfera je drukčija kada radite uz praksu. Djecu treba malo motivirati. Ako će naučiti nešto napamet, to nije svrha. Što kad on samo nabuba definiciju rada, primjerice tranzistora, a, recimo, nema blage veze o principu njegova rada. U osnovnoj školi je njegov zadatak da to prepozna, da zna osnovna načela tehnike, a onaj koji će ići u tehničku, on će dalje i to usavršiti – drži prof. Stanojević.

Nagrada - put u Kraljevicu

Natjecatelji su imali osam školskih sati za praktičan rad, 90 minuta za pismeni i pet do deset minuta za obranu rada. Za nagradu, kao prvak na državnom natjecanju, Marko je dobio put u Kraljevicu, na ljetnu školu tehničkih aktivnosti. Raduje ga, kaže, putovanje jer je i na samom natjecanju, posebno prigodom usmene obrane rada, sklopio brojna prijateljstva s vršnjacima iz Zagreba i okolice, Osijeka... odakle su većinom dolazili ostali učenici.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MEŠTAR IZ DALMACIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-04-23 16:31:02 [created_by] => 3181 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-04-23 23:13:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-04-23 23:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10566 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 246 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--dalmacija [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmacije. [menu-meta_keywords] => zadar, šibenik, dubrovnik, obala, otoci, zagora [secure] => 0 [page_title] => Dalmacija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic8-120416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic7-120416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic6-120416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic5-120416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic4-120416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic3-120416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic2-120416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/23\/Dalmacija\/marko_perisic1-120416.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x636"},{"size0":"960x1141"},{"size0":"960x1373"},{"size0":"960x1397"},{"size0":"960x625"},{"size0":"960x633"},{"size0":"960x638"},{"size0":"960x1536"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15003299 Threads: 5 Questions: 3150811151 Slow queries: 7032980 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234975498 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dalmacija/markove-zlatne-ruke-skovale-stol-za-titulu-310285 [printLink] => /dalmacija/markove-zlatne-ruke-skovale-stol-za-titulu-310285?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MEŠTAR IZ DALMACIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Markove zlatne ruke skovale stol za titulu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3181 [name] => Mia Sesartić [username] => mia-sesarti [email] => mia-sesarti@sd.hr [password] => $2y$10$5yqkcXmNavQ7A1ldN53X1ert4syjCl58.iADXCCJWFRzBSAJIEjxi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mia-sesartic-3181 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1699 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a68f3ebaa5281e99cdf838997048a352?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic8-120416.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic8-120416.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic7-120416.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic6-120416.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic5-120416.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic4-120416.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic3-120416.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic2-120416.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/23/Dalmacija/marko_perisic1-120416.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad radim, kad sklapam dijelove, ja sam u svome svijetu, nikoga oko sebe ne primjećujem. A tehnički mi je i najdraži predmet u školi – kaže nam Marko Perišić, učenik Osnovne škole "Vjekoslav Parać" u Svetome Kaji, državni prvak iz tehničkoga u kategoriji strojarskih konstrukcija.

Ove godine jedini Dalmatinac, od Dubrovnika do Zadra, najbolji je u tehničkom na natjecanju koje organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Ponosni mentor

Ponosni su na to svi u školi, a naravno i njegov mentor i profesor Dragan Stanojević, učitelj savjetnik tehničke kulture, koji u ovoj solinskoj školi uz tehnički predaje i informatiku.

U natjecanju je, pojašnjavaju nam, bilo ukupno dvanaest kategorija, sedam kategorija u kojima su se natjecali učenici iz redovne nastave i pet iz izvannastavnih aktivnosti, poput klubova mladih tehničara, udruga i slično.

Marko je i u petom i šestom razredu bio na županijskom natjecanju iz tehničkoga. Prve godine osvojio je treće mjesto, a lani drugo, ali kako samo prvi sa županijskog ide dalje, tako je priliku za sudjelovanje na državnom natjecanju dobio tek ove godine, nakon pobjede na županijskoj razini.

– Počeja san se ka mali zanimat za tehniku, uz oca Marija, koji je električar, i didu Vladimira, mehaničara. Uvik se po kući i dvoru nešto radilo, a danas me mlađi brat Filip, on ima pet godina, moli da mu izradim kakav autić ili da mu popravim onaj na daljinski ako nešto zašteka. Rado to učinim – govori 13-godišnji Vranjičanin Marko, kazujući kako je nakon natjecanja, a zatim i putovanja sa školom, dobio i "fibru".

Nakon natjecanja iz tehničkog koje je održano u Primoštenu, sa školom su išli u uzvratni posjet OŠ "Budrovci" pokraj Đakova, u sklopu programa obrazovanja za poduzetništvo u koji je uključen i Marko.

– Bilo mi je ipak malo stresno, najviše zbog pismenog, a praktični rad, to nije bija problem, tu san ka doma – veli Marko, objašnjavajući kako bodove za ispit 30 posto čini pismeni rad, 50 posto praktični, a 20 posto obrana rada.

– Nisan bija siguran kako je proša pismeni, prvo misliš da si dobro napisa, pa onda za pet minuti misliš da je loše... uf... – kao da se i sad preznojava sedmaš Marko pišući test.

– Za praktični rad imaš osam školskih sati, dobiješ tehničku dokumentaciju, materijal i dalje si prepušten sam sebi. To mi je bija izazov. Ja sam ima zadatak napravit model koordinatnog stola. Morali smo napravit i neku inovaciju, ja sam uz to izradija još i nosač za papiriće od dva komadića lima – pokazuje nam Marko svoj rad, zbog kojeg je tata Mario prekinuo ribarenje u Vranjicu i donio nam rad u školu da ga s njim fotografiramo.

– U kući rad ima počasno mjesto na jednoj od polica – govori Marko u prilog tome kako su otac Mario i majka Ana ponosni na njegov uspjeh.

– Za tehničku kulturu konkretno treba biti učenik koji ima motoričke sposobnosti, znanje i talent, definitivno, koji naš Marko ima – govori prof. Dragan Stanojević o svom učeniku.

– A zadaća mentora je da sve to ukomponira u jednu cjelinu i usmjeri. Motivacija je također bitna, zato ja preferiram na redovnoj nastavi praktične radove. Tu se uvijek može prepoznati učenik koji ima afinitete, koji ima sposobnosti za ovaj predmet – kazuje mentor.

Ne voli se hvaliti

– Ma, ne želi se Dragan hvaliti – dodaje ravnatelj škole Đuro Baloević.

– Imao je on već uspjeha s učenicima na natjecanju, škola je već imala državnu prvakinju i učenike koji su sudjelovali na županijskim i drugim natjecanjima. Šteta da je tehnički danas sveden na samo jedan sat tjedno u nastavi, jer u naše je doba puno toga bilo više praktičnog. Ovakve bi tehničke i inženjerske smjerove u obrazovanju trebalo više poticati, to je naša budućnost – mišljenja je ravnatelj, ističući kako je Dragan učitelj savjetnik, najveći stupanj napredovanja učitelja u školi, jedan od suautora udžbenika iz tehničkog odgoja, član Državnog povjerenstva za tehničku kulturu već godinama.

Splitsko-dalmatinska županija, primjerice, daje nagradu učenicima i mentorima koji postignu prva tri mjesta na državnim natjecanjima, ali tehnički nije na popisu tih predmeta, veli nam profesor.

S ekipom na balun

– Pa i ovo je uspjeh, koja je razlika u predmetima? Lijepo je znati da te priznaju, i to je poticaj za dalje – govori Stanojević, nadajući se kako će se to u budućnosti promijeniti.

– Djecu treba motivirati – ističe i ravnatelj, što prof. Stanojević sigurno dobro zna, jer Marku je, kao što nam i sam kaže, tehnički broj jedan.

– Volim i matematiku, ali tehnički mi je ipak na prvom mjestu. Nakon nastave i doma se opet bavin tehničkin stvarima. Prije sam znao, osim autića, izrađivati i modele Eiffelova tornja, vodotornja u Vukovaru... Sad sam u fazi da stalno nešto radim s papirom i škarama – otkriva Marko trenutne afinitete.

Osim toga, ponekad u Vranjicu baci i s ekipom na balun.

– Koliko se volim bavit oko tehničkog, mama se ponekad iznenadi kada kažen da iden igrat na balun. Šta ti se dogodilo, pita me onda – govori Marko, koji ipak ne snuje još daleke planove u obrazovanju.

– Sad san osnovna, vjerojatno ću u srednju nešto oko elektrotehnike, mehatronike, daleko je još fakultet. Volim ići korak po korak i dobro promišljati, kao i u praktičnim radovima – uz osmijeh će Marko, dodajući:

– Pomalo, nigdi ne gori!

Išli smo ga potom fotografirati u učionicu tehničkog gdje je 8.c imao sat.

Zvonilo je taman za veliki odmor, a svi i dalje sjede u klupama, stvaraju, sastavljaju, rastavljaju... Netko je otišao na brzinu po marendu da bi mogli dovršiti. U jednoj ruci kolač sa šećerom, u drugoj kacavida. Dodaju se i kliješta preko razreda.

– Naš profesor tehničkog je najbolji – žele nam uglas priopćiti učenici zašto uživaju u ovome satu. Roko, Luka, Ivan, Josip, pa još jedan Luka, te u prvoj klupi Mia, Antonija i Antonio, uživjeli se u rad.

– Imate li viška šajbi i matica, profesore? – pita Roko.

– Naravno – odgovara on pokazujući gdje će naći sve dijelove.

Triba bit Perišić...

– Triba bit Perišić za napravit ovo – simpatično će jedan od Markovih vršnjaka dok se trudi riješiti zadano, a u tijeku je izrada pozicijskog i stop-svitla. Drago im je, kažu, zbog Marka, to i njih onda potiče na bolji uspjeh.

– Ponosni smo i posebno nam je drago zbog nagrade, a uz takvog mentora i učenika nije bilo za iznenaditi se – zaključila je s pohvalama i Markova razrednica Erna Šarić, profesorica povijesti.

Za Dan škole i blagdan svetoga Kaje, školska proslava će ovako biti još veselija i svečanija.

Djecu treba motivirati

I atmosfera je drukčija kada radite uz praksu. Djecu treba malo motivirati. Ako će naučiti nešto napamet, to nije svrha. Što kad on samo nabuba definiciju rada, primjerice tranzistora, a, recimo, nema blage veze o principu njegova rada. U osnovnoj školi je njegov zadatak da to prepozna, da zna osnovna načela tehnike, a onaj koji će ići u tehničku, on će dalje i to usavršiti – drži prof. Stanojević.

Nagrada - put u Kraljevicu

Natjecatelji su imali osam školskih sati za praktičan rad, 90 minuta za pismeni i pet do deset minuta za obranu rada. Za nagradu, kao prvak na državnom natjecanju, Marko je dobio put u Kraljevicu, na ljetnu školu tehničkih aktivnosti. Raduje ga, kaže, putovanje jer je i na samom natjecanju, posebno prigodom usmene obrane rada, sklopio brojna prijateljstva s vršnjacima iz Zagreba i okolice, Osijeka... odakle su većinom dolazili ostali učenici.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/markove-zlatne-ruke-skovale-stol-za-titulu-310285 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b37044804f1bcb835d7566205b155f9c628b4911 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Markove+zlatne+ruke+skovale+stol+za+titulu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fmarkove-zlatne-ruke-skovale-stol-za-titulu-310285 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fmarkove-zlatne-ruke-skovale-stol-za-titulu-310285 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MEŠTAR IZ DALMACIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
DalmacijaMEŠTAR IZ DALMACIJE

Markove zlatne ruke skovale stol za titulu

24. travnja 2016. - 01:23

Kad radim, kad sklapam dijelove, ja sam u svome svijetu, nikoga oko sebe ne primjećujem. A tehnički mi je i najdraži predmet u školi – kaže nam Marko Perišić, učenik Osnovne škole "Vjekoslav Parać" u Svetome Kaji, državni prvak iz tehničkoga u kategoriji strojarskih konstrukcija.

Ove godine jedini Dalmatinac, od Dubrovnika do Zadra, najbolji je u tehničkom na natjecanju koje organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Ponosni mentor

Ponosni su na to svi u školi, a naravno i njegov mentor i profesor Dragan Stanojević, učitelj savjetnik tehničke kulture, koji u ovoj solinskoj školi uz tehnički predaje i informatiku.

U natjecanju je, pojašnjavaju nam, bilo ukupno dvanaest kategorija, sedam kategorija u kojima su se natjecali učenici iz redovne nastave i pet iz izvannastavnih aktivnosti, poput klubova mladih tehničara, udruga i slično.

Marko je i u petom i šestom razredu bio na županijskom natjecanju iz tehničkoga. Prve godine osvojio je treće mjesto, a lani drugo, ali kako samo prvi sa županijskog ide dalje, tako je priliku za sudjelovanje na državnom natjecanju dobio tek ove godine, nakon pobjede na županijskoj razini.

– Počeja san se ka mali zanimat za tehniku, uz oca Marija, koji je električar, i didu Vladimira, mehaničara. Uvik se po kući i dvoru nešto radilo, a danas me mlađi brat Filip, on ima pet godina, moli da mu izradim kakav autić ili da mu popravim onaj na daljinski ako nešto zašteka. Rado to učinim – govori 13-godišnji Vranjičanin Marko, kazujući kako je nakon natjecanja, a zatim i putovanja sa školom, dobio i "fibru".

Nakon natjecanja iz tehničkog koje je održano u Primoštenu, sa školom su išli u uzvratni posjet OŠ "Budrovci" pokraj Đakova, u sklopu programa obrazovanja za poduzetništvo u koji je uključen i Marko.

– Bilo mi je ipak malo stresno, najviše zbog pismenog, a praktični rad, to nije bija problem, tu san ka doma – veli Marko, objašnjavajući kako bodove za ispit 30 posto čini pismeni rad, 50 posto praktični, a 20 posto obrana rada.

– Nisan bija siguran kako je proša pismeni, prvo misliš da si dobro napisa, pa onda za pet minuti misliš da je loše... uf... – kao da se i sad preznojava sedmaš Marko pišući test.

– Za praktični rad imaš osam školskih sati, dobiješ tehničku dokumentaciju, materijal i dalje si prepušten sam sebi. To mi je bija izazov. Ja sam ima zadatak napravit model koordinatnog stola. Morali smo napravit i neku inovaciju, ja sam uz to izradija još i nosač za papiriće od dva komadića lima – pokazuje nam Marko svoj rad, zbog kojeg je tata Mario prekinuo ribarenje u Vranjicu i donio nam rad u školu da ga s njim fotografiramo.

– U kući rad ima počasno mjesto na jednoj od polica – govori Marko u prilog tome kako su otac Mario i majka Ana ponosni na njegov uspjeh.

– Za tehničku kulturu konkretno treba biti učenik koji ima motoričke sposobnosti, znanje i talent, definitivno, koji naš Marko ima – govori prof. Dragan Stanojević o svom učeniku.

– A zadaća mentora je da sve to ukomponira u jednu cjelinu i usmjeri. Motivacija je također bitna, zato ja preferiram na redovnoj nastavi praktične radove. Tu se uvijek može prepoznati učenik koji ima afinitete, koji ima sposobnosti za ovaj predmet – kazuje mentor.

Ne voli se hvaliti

– Ma, ne želi se Dragan hvaliti – dodaje ravnatelj škole Đuro Baloević.

– Imao je on već uspjeha s učenicima na natjecanju, škola je već imala državnu prvakinju i učenike koji su sudjelovali na županijskim i drugim natjecanjima. Šteta da je tehnički danas sveden na samo jedan sat tjedno u nastavi, jer u naše je doba puno toga bilo više praktičnog. Ovakve bi tehničke i inženjerske smjerove u obrazovanju trebalo više poticati, to je naša budućnost – mišljenja je ravnatelj, ističući kako je Dragan učitelj savjetnik, najveći stupanj napredovanja učitelja u školi, jedan od suautora udžbenika iz tehničkog odgoja, član Državnog povjerenstva za tehničku kulturu već godinama.

Splitsko-dalmatinska županija, primjerice, daje nagradu učenicima i mentorima koji postignu prva tri mjesta na državnim natjecanjima, ali tehnički nije na popisu tih predmeta, veli nam profesor.

S ekipom na balun

– Pa i ovo je uspjeh, koja je razlika u predmetima? Lijepo je znati da te priznaju, i to je poticaj za dalje – govori Stanojević, nadajući se kako će se to u budućnosti promijeniti.

– Djecu treba motivirati – ističe i ravnatelj, što prof. Stanojević sigurno dobro zna, jer Marku je, kao što nam i sam kaže, tehnički broj jedan.

– Volim i matematiku, ali tehnički mi je ipak na prvom mjestu. Nakon nastave i doma se opet bavin tehničkin stvarima. Prije sam znao, osim autića, izrađivati i modele Eiffelova tornja, vodotornja u Vukovaru... Sad sam u fazi da stalno nešto radim s papirom i škarama – otkriva Marko trenutne afinitete.

Osim toga, ponekad u Vranjicu baci i s ekipom na balun.

– Koliko se volim bavit oko tehničkog, mama se ponekad iznenadi kada kažen da iden igrat na balun. Šta ti se dogodilo, pita me onda – govori Marko, koji ipak ne snuje još daleke planove u obrazovanju.

– Sad san osnovna, vjerojatno ću u srednju nešto oko elektrotehnike, mehatronike, daleko je još fakultet. Volim ići korak po korak i dobro promišljati, kao i u praktičnim radovima – uz osmijeh će Marko, dodajući:

– Pomalo, nigdi ne gori!

Išli smo ga potom fotografirati u učionicu tehničkog gdje je 8.c imao sat.

Zvonilo je taman za veliki odmor, a svi i dalje sjede u klupama, stvaraju, sastavljaju, rastavljaju... Netko je otišao na brzinu po marendu da bi mogli dovršiti. U jednoj ruci kolač sa šećerom, u drugoj kacavida. Dodaju se i kliješta preko razreda.

– Naš profesor tehničkog je najbolji – žele nam uglas priopćiti učenici zašto uživaju u ovome satu. Roko, Luka, Ivan, Josip, pa još jedan Luka, te u prvoj klupi Mia, Antonija i Antonio, uživjeli se u rad.

– Imate li viška šajbi i matica, profesore? – pita Roko.

– Naravno – odgovara on pokazujući gdje će naći sve dijelove.

Triba bit Perišić...

– Triba bit Perišić za napravit ovo – simpatično će jedan od Markovih vršnjaka dok se trudi riješiti zadano, a u tijeku je izrada pozicijskog i stop-svitla. Drago im je, kažu, zbog Marka, to i njih onda potiče na bolji uspjeh.

– Ponosni smo i posebno nam je drago zbog nagrade, a uz takvog mentora i učenika nije bilo za iznenaditi se – zaključila je s pohvalama i Markova razrednica Erna Šarić, profesorica povijesti.

Za Dan škole i blagdan svetoga Kaje, školska proslava će ovako biti još veselija i svečanija.

Djecu treba motivirati

I atmosfera je drukčija kada radite uz praksu. Djecu treba malo motivirati. Ako će naučiti nešto napamet, to nije svrha. Što kad on samo nabuba definiciju rada, primjerice tranzistora, a, recimo, nema blage veze o principu njegova rada. U osnovnoj školi je njegov zadatak da to prepozna, da zna osnovna načela tehnike, a onaj koji će ići u tehničku, on će dalje i to usavršiti – drži prof. Stanojević.

Nagrada - put u Kraljevicu

Natjecatelji su imali osam školskih sati za praktičan rad, 90 minuta za pismeni i pet do deset minuta za obranu rada. Za nagradu, kao prvak na državnom natjecanju, Marko je dobio put u Kraljevicu, na ljetnu školu tehničkih aktivnosti. Raduje ga, kaže, putovanje jer je i na samom natjecanju, posebno prigodom usmene obrane rada, sklopio brojna prijateljstva s vršnjacima iz Zagreba i okolice, Osijeka... odakle su većinom dolazili ostali učenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:45