StoryEditorOCM
DalmacijaBerba tek kreće

Vrgorčani upozoravaju kupce: Španjolske i neretvanske jagode pokušavaju vam prodati kao naše, ne nasjedajte

17. travnja 2016. - 14:18

Na tržnice stižu prve sočne, domaće, vrgoračke jagode! Visoke temperature zadnjih tjedana ubrzale su proces dozrijevanja plodova. Trenutno su to još male količine, no berba u poljima je počela. Svaki dan se ubere po nekoliko "gajbi", a šverceri čekaju kao zapete puške.

Gotovo svi u vrgoračkom kraju bave se poljoprivredom, to im je dodatni izvor prihoda. Robert Vuković (28) do 15 sati radi u hotelskoj kući na Makarskom primorju, a poslijepodne je rezervirano za jagode. Ove godine posadio je šest tisuća sadnica, uložio je, kaže, dosta novca te napravio dva plastenika.

– Uložio sam u plastenike i sadnice oko 27 tisuća kuna, bio bih zadovoljan ako bih ove godine pokrio ulog. Ako berba ove godine dobro prođe, planiram sljedeće godine posaditi još tri tisuće sadnica. Nije problem raditi, ja svaki dan putujem iz Vrgorca u Brela i natrag, a popodne sam u polju. Ništa to nije teško, samo da nas ne ubija uvoz – govori nam ovaj mladi poljoprivrednik dok ponosno pokazuje prve jagode.

– Ubrali smo nekoliko gajbi, a otkupna cijena koju su nakupci plaćali bila je 20 kuna za kilogram. To je loše, prošlih godina prve jagode su se prodavale po 24-25 kuna za kilogram. Ubi nas ova španjolska jagoda, puna su je skladišta. I što će oni plaćati našu jagodu po 25 kuna. Očekujem da ću u dva plastenika ubrati oko 3-3,5 tona jagoda, bio bih zadovoljan da prosječna otkupna cijena na kraju bude između 12 i 14 kuna. To bi me motiviralo za daljnji rad i sljedeće godine – veli Vuković.

U stotinjak plastenika na Vršcima, u Rastoku, svaki dan se može netko naći u jagodama, no prava berba zahuktat će se za desetak dana. Tada se očekuje da će s radom početi i otkupni centar.

Već duže vrijeme iz Udruge "Vrgoračka jagoda" upozoravaju kako je sve manji interes za sadnju jagoda, zbog niza razloga (otkupne cijene, uvoza, skupog repro materijala...).

– Ako se prošlih godina očekivao urod između 70 i 80 vagona, možete slobodno napisati da će ove godine biti upola manji. Dosta se smanjila proizvodnja, no moram istaknuti kako je kvaliteta izuzetna. Poslužilo nas je vrijeme i ako bude lijepo vrijeme kroz svibanj, bit će to dobra godina što se tiče kvalitete, a nadam se i cijene. Pored španjolske i jagode iz drugih krajeva, kao iz Neretve, pokušavaju prodati pod našom, vrgoračkom jagodom. Sad je na potezu Državni inspektorat, da malo pročešlja tržnice ako želi zaštititi domaću proizvodnju od uvoza – istaknuo je Berislav Govorko, predsjednik Udruge "Vrgoračka jagoda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:25