StoryEditorOCM
DalmacijaSTADO BEZ KONTROLE

Koze će obrstiti i višku blagajnu?! Ivanu D. su napravile štetu u masliniku i vinogradu

30. ožujka 2016. - 14:09
Vis, 270116. Zupanijska delegacija na celu sa zupanom Zlatkom Zevrnjom i domacinima iz zracne aviokompanije idu na promotivni let ne bi li se dogovorila suradnja i uspostava veze Split - Vis. Na fotografiji: Zupan Splitsko-dalmatinske zupanije Zlatko Zevrnjat i gradonacelnik Visa Ivo Radica Foto: Milan Sabic/CROPIX

Zbog stada lutajućih koza koje su godinama "terorizirale" vlasnike poljoprivrednih površina, Grad Vis morat će, ako odluka Općinskog suda u Splitu postane pravomoćna, Ivanu D. iz Komiže platiti gotovo 33 tisuće kuna kao naknadu štete s kamatama koje teku od veljače 2014. godine. Također, Grad Vis će morati "isprsiti" još oko 13 tisuća kuna za podmirenje sudskih troškova.

A što su to koze izvan kontrole napravile i zašto je Grad Vis za to odgovoran? Dakle, Ivan D. vlasnik je maslinika i vinograda na predjelu Smokova na Visu i u tužbi je naveo da mu je od 1. do 17. veljače 2014. godine stado koza lutalica napravilo štetu na nasadu maslina, a da je Grad Vis propustio skupiti i zbrinuti ove napuštene životinje, zbog čega je odgovoran za počinjenu štetu koju izbjegava nadoknaditi.

Iz Grada su, odgovarajući na tužbu, naveli da su se "u cilju otklanjanja ovakvih štetnih događaja obratili Ministarstvu poljoprivrede, Veterinarskom uredu u Splitu i iskazali spremnost u rješavanju problema". Ustvrdili su i da za štetu ne odgovaraju kao vlasnik koza, niti se komunalna djelatnost u čijem se djelokrugu nalaze poslovi zbrinjavanja napuštenih životinja ne može smatrati opasnom djelatnošću, te da je razvidno kako u konkretnom slučaju ni radnjom ni propustom Grad nije doveo do štetne radnje".

Sudac Branko Malenica utvrdio je tijekom postupka da su se vlasnici poljoprivrednih zemljišta još 2010. godine obratili Gradu Visu kako bi riješili probleme šteta nastalih od podivljalih koza.

Nadalje, na teren je, nakon što ih je pozvao Ivanov sin, izišla i policija te je, kako stoji u presudi, "policijski službenik temeljem pregleda i obavijesnih razgovora utvrdio kako je šteta nastala od strane životinja u vidu izgriženog lišća i kora stabala".

Sud je proveo i očevid na licu mjesta te je utvrđeno da je u ograđenom prostoru na "površini terasaste konfiguracije zatečeno 60 stabala maslina sorte oblica i levantinka starih oko 10 godina i ovom prilikom jasno je utvrđena šteta na kori 53 stabla, budući se radi o mjestima na kojima je ona oguljena, a na pojedinim dijelovima zemljišta zatečeni su ostaci kozjeg izmeta".

– Sud drži nedvojbeno utvrđenim kako su štetu na masliniku tužitelja počinile napuštene životinje, odnosno stado koza koje se godinama prije toga neometano kretalo područjima otoka Visa, posebno predjelima pod poljoprivrednim kulturama, uključujući i predio Smokova. Ovaj zaključak jasno proizlazi iz iskaza saslušanih svjedoka, od kojih su neki neposredni očevici upada tih životinja u tužiteljev ograđeni prostor te štete koju su prouzročili guljenjem kore i bršćenjem grana maslina. Pogotovo je valjalo uzeti u obzir kako su vlasnici poljoprivrednih zemljišta još 2010. obavijestili Grad Vis o štetama koje trpe zbog napuštenih koza. Valja dodati kako je to stado općepoznata činjenica na otoku Visu, poznata i raspravnom sucu koji je prigodom svojih očevida na licu mjesta za potrebe drugih parničnih postupaka, u niz navrata mogao vidjeti koze koje su se kretale i pasle bez ikakvog nadzora – obrazložio je sudac Malenica u presudi.

Naveo je i da su zaposlenici Grada i odgovorne osobe, puno prije negoli su one pobrstile Ivanov maslinik, znali za štetu koju koze nanose te da su "imali više nego dovoljno vremena za osnivanje i financiranje skloništa za napuštene životinje, budući se radi o obvezi jedinice lokalne samouprave u situaciji kada to sklonište ne postoji na njezinu području".

Gradonačelnik Radica: Lovimo ih i šaljemo u Gunju

– Upoznat sam s nepravomoćnom presudom, no ne mogu vam iznositi detalje budući da je nastavak procesa u tijeku, u kojem očekujem i svoje pojavljivanje u ulozi svjedoka. Stoga vam samo mogu reći kako je ovaj problem napuštenih životinja na otoku prisutan deset godina i pokušali smo ga riješiti na sve načine. I tražili pomoć od Ministarstva poljoprivrede, Veterinarskog ureda u Splitu, te se i sami organizirali u sakupljanju koza lutalica – kazao nam je gradonačelnik Visa Ivo Radica.

– Već smo sakupljali odlutale koze te pedeset komada donirali poplavljenim područjima u Gunji, a prije mjesec dana smo također dvadesetak ulovili. Nažalost, zakon je nedorečen, pa ste kao jedinica lokalne samouprave za puno toga odgovorni premda nemate ingerencije nad puno toga. Pa zar ne bi trebali za sve ovo biti odgovorni vlasnici životinja koje su pustili i za koje se više ne brinu? – upitao je poteštat Radica.

– Žao mi je što je uopće i došlo do ovog suđenja, a pogotovo zbog kojih osoba je sama rasprava i pokrenuta – rezimirao je gradonačelnik Visa, koji sada čeka i nastavak suđenja, nakon uloženih žalbi.

S. BARČOT

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:33