StoryEditorOCM
DalmacijaUŠLI SMO U GLOBE

'Mi znamo kad će u Omišu pasti kiša'

20. ožujka 2016. - 00:55
Split, 110316. Ucenici Osnovne skole Josip Pupcic podruznica Kucici oformila je svoju meterolosku stanicu te svakodnevno prate sve meteo parametre koji se kasnije pohranjuju u bazu podataka koja je javno dostupna te se moze koristiti u razne svrhe. Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Stariji uzrasti Područne škole "Kučiće" odnedavno svojim opažanjima punopravno sudjeluju u međunarodnom Globe programu, koji sufinanciraju NASA i vlada SAD-a, a čiji je inicijator Al Gore, poznati američki ekolog, koji se proslavio upozoravajući na globalno zatopljenje.

Kako doznajemo od učitelja Ivice Štrpca, koji je, uz učiteljicu Tamaru Banović, voditelj projekta, nabavom "Davisove" digitalne meteorološke postaje svrstali su se među tri osmoljetke u državi učlanjene u bogatu mrežu osnovnih i srednjih škola diljem svijeta, s ciljem mjerenja i uspoređivanja zbivanja vezanih za klimatske promjene.

U priču su, kaže, s matičnom omiškom Osnovnom školom Josipa Pupačića uključeni još od 2013. godine, kada im je nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje osigurala prvu meteorološku postaju. Dva termometra, kišomjer i tlakomjer nedavno su nadopunili suvremenom postajom koju su, kako navodi, kupili novcem osvojenim kroz T-Comov natječaj "Zajedno smo jači", na koji su prijavili uspješnu suradnju obiju škola.

- Đaci su oduševljeni, što da vam kažem. Lijepo je kad gradivo koje usvoje na nastavi mogu razumjeti i potvrditi kroz neke praktične aktivnosti. Opažanja su biometrijska, fenološka, mjerenja na vodi i tlu...

Obuhvaćeno je široko područje prirodnih znanosti pa je i interes time veći - govori nam učitelj, objašnjavajući kako američki znanstvenici, temeljem tako prikupljenih podataka, analiziraju promjene diljem svijeta, te ih uspoređuju s podacima dobivenima iz satelita u Zemljinoj orbiti.

A koliko su petaši, šestaši, sedmaši i osmaši iz Kučića, njih ukupno dvadesetak, zainteresirani za ovaj "mega, ultra, super cool" projekt, vidjeli smo i sami, posjetivši ih za jednog od redovitih dnevnih mjerenja u školskom dvorištu. Okupljeni oko nečega što nalikuje kućici za ptice, niži čak na vršcima prstiju, između malih glava i ramena, strpljivo traže djelić otvorenog pogleda na mjerne instrumente. Pažljivo promotrivši, u sebi zatim broje šapatom: "Osam cijela pet, osam cijela dva...", pa se stišću oko lista bijelog papira na koji bilježe ove važne brojke.

- Podijeljeni smo u grupe, a svaki dan nas dvoje dolazi očitati stanje i sve se bilježi u ovu tablicu. Ispočetka smo, mi stariji, išli s mlađima, ali sad već znaju i sami - govori nam Anđela Sovulj, koja je značenju megapaskala podučila i mlađeg brata Dominika.

- Dolazimo i kad nema škole - naglašava uzbuđeno.

- I vikednom i praznicima - ponosno dodaje na zadovoljstvo kolega.

Osim mjerenjima, kroz Globe projekt su se zabavili i pripremajući predstavu o ekologiji za prošlogodišnju državnu smotru, čiji su bili domaćini, a na kojoj su sudjelovali bolji projekti odabrani između dvjestotinjak uključenih škola. Na pitanje kako su prošli i je li im se svidjelo što su za tu priliku pripremili učenici iz drugih škola, spremno odgovaraju:

- Bili smo peti, ali naše je bilo najbolje!

- Na Svetog Luku smo je izveli i za naše roditelje. I njima se svidila. To je naša tradicija, uvik se okupimo na Svetog Luku u Kučićima, a prošle smo godine imali što i pokazati - objašnjava nam Tomislav Srdanović.

Na krilima novih znanja, međunarodne suradnje i osvojenog priznanja, mladi Kučićani sada sanjaju velike snove pa se među sramežljivima našao i jedan koji se svojih ambicija ne srami.

- Možda ću i ja jednog dana biti znanstvenik i raditi u NASA-i. Prikupljati ovakve podatke od djece iz cijelog svijeta. Zašto ne? I to je moguće - ohrabren najavljuje Kažimir Sovulj, uz podršku vršnjaka, kojima je svima istovremeno pogled zablistao.


Kako doći do njihovih podataka
Podaci koje prikupljaju školarci iz Kučića i Omiša široj su javnosti dostupni na portalu Pljusak. com, a kako navodi učitelj Štrbac, rado ih koriste i Grad i TZ Omiš. Zainteresirani tako mogu dobiti informacije o aktualnim vremenskim prilikama, na tim mikrolokacijama, što je, dodaje, posebno zanimljivo biciklistima i drugim turistima željnim istraživanja omiškog zaleđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 00:01