StoryEditorOCM
Dalmacijasocijalna skrb

Omišanka Renata Jurčević: Darujmo Slavoncima sedam dana na moru kroz projekt 'Moje prvo ljetovanje'

9. ožujka 2016. - 15:08
Omis, 220415. Renata Jurcevic iz Centra za socijalnu skrb koja je inicijator akcije "Moje prvo ljetovanje" Foto: Duje Klaric/CROPIX

Spoznaja da nama, Dalmatincima, more ponekad dosadi, a netko ga u životu nije vidio, motivirala me je da na obalu pokušam dovesti obitelji koje si to nikada nisu mogle priuštiti, a pogled u očima djece koja su prvi put vidjela more bio mi je dovoljna nagrada - razdragano nam govori Renata Jurčević, ravnateljica omiškog Centra za socijalnu skrb, idejna začetnica projekta ¨Moje prvo ljetovanje˝ koji se u suradnji s turističkim zajednicama općina Podstrana, Dugi Rat i grada Omiša, provodi druge godine za redom.

Kako doznajemo, zahvaljujući nesebičnim domaćinima i mnogim donatorima, dio mališana iz Sisačko-moslavačke županije, prošlog je ljeta tako ostvario san, prvi put zaplivavši u moru, a nađe li se uskoro još dobrovoljaca, tjedan besplatnog kupanja i sunčanja i ove se godine smiješi obiteljima iz Požeško-slavonske županije.

Projekt koji je u prvoj godini provedbe financiran isključivo donacijama, korisnike je, kako navodi ravnateljica Jurčević, doveo na ˝najljepši dio Jadrana˝, gdje su uz besplatan, uglavnom privatan smještaj, te hranu i potrepštine donirane od lokalnih trgovačkih lanaca, uživali mnoge turističke sadržaje kojima su ih počastili tamošnji turistički i ugostiteljski djelatnici.

- Gotovo svaki dan smo im organizirali neku aktivnost, od posjeta Omišu i Splitu uz turističkog vodiča, do izleta brodom na Radmanove mlinice s ručkom i šetnje Gornjom Podstranom s večerom. Jedan dan smo im ipak ostavili slobodno, da se u miru druže sa svojim domaćinima, koji su svi redom oduševljeni iskustvom. I jedni i drugi su, tvrde, doživjeli iskustvo za pamćenje i stvorili prijateljstva za njegovanje, pa ne čudi što se dio domaćina odlučio i ove godine otvoriti svoja vrata. A gosti su se konačno i nauživali mora, što im je i bilo najvažnije - govori nam Jurčević, s dragošću se prisjećajući kako su, unatoč visokom zaštitnom faktoru kojima su ih, kaže, opremili po dolasku, već treći dan pocrvenjeli od sunca.

- Oni su svi bili kao rakovi. Ta čežnja je bila toliko jaka da nisu izdržali dalje od plaže, bez obzira na naša upozorenja. Oduševljenje i neko strahopoštovanje koje su, pogotovo djeca, pokazala prema moru, neću zaboraviti - zaključuje vrijedna ravnateljica, dodavši kako je nakon zahtjevne organizacije baterije napunila družeći se s dragim i zahvalnim gostima, pa joj se, tvrdi, nije teško ponovno primiti posla.

Ovogodišnji odmor za desetak obitelji s područja Požeško-slavonske županije koje koriste socijalne naknade, planiran je u razdoblju od 26. lipnja do 2. srpnja, pa organizatori pozivaju sve privatne iznajmljivače, vlasnike hotela i kampova, te ljude dobre volje koji mogu osigurati smještaj za te obitelji, kao i sve ostale koji na bilo koji način mogu pružiti uslugu prehrane ili nabave potrebne opreme, da se jave u Centar za socijalnu skrb Omiš na tel:021/864-805 i na e-mail:soc.skrb.omis@gmail.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:34