StoryEditorOCM

Unatoč 13 povjerenstava za ravnopravnost - tko brine o ženama?

Piše PSD.
26. studenog 2008. - 08:40

Ako ne želiš da se stvari pomaknu s mrtve točke, osnuj povjerenstvo, zaključeno je tamo još negdje sa Churchillom, a da se nije puno toga do sada izmijenilo, svjedoči i niz činjenica vezanih uz imenovanje 13 gradskih povjerenstava za ravnopravnost spolova u SD županiji, od kojih većina do sada nije održala ni konstituirajuću sjednicu iako su neka, poput onoga Grada Splita, imenovana prije više od godinu dana.

Koliki je interes samih članova tih istih povjerenstava za vlastitu edukaciju o temama i problemima kojima bi se trebali baviti, ilustrira i podatak da se prošlotjednom seminaru, pod nazivom “Uloga povjerenstava u prevenciji nasilja u obitelji”, odazvalo tek 10 članova, uključujući i organizatoricu seminara Mirjanu Kučer, inače članicu splitske feminističke udruge Domine. Tako su se, dakle, seminaru odazvali članovi iz samo pet gradova, i to Splita, Kaštela, Trogira, Vrgorca i Imotskog, te predsjednica županijskog povjerenstva Ivanka Luetić Boban, suorganizatorica skupa.

- Povjerenstva su osnovana, ali očito njihovi članovi ne znaju što bi trebali raditi, a upravo je u ovom trenutku najvažnije djelovanje povjerenstava na lokalnoj razini, jer statistike govore da je položaj žena na njoj najgori - upozorava Kučer. Ona kao jednu od najvažnijih uloga povjerenstava vidi zagovaranje, lobiranje i educiranje po pitanjima rodnog budžetiranja, koje bi trebalo dovesti do smanjenja razlika u društvenom položaju između muškaraca i žena.

- Gradska povjerenstva bi trebala, poput Saborskog odbora za ravnopravnost spolova kada su u pitanju odluke Sabora, pregledati sve akte koji idu na Gradsko vijeće i ocijeniti ih jesu li u skladu s rodno osjetljivom politikom ili “Gender Mainstreamingom”, čime bi ostvarila svoju savjetodavnu ulogu - tvrdi Mirjana Kučer.

Predsjednica Županijskog povjerenstva Luetić Boban kao najvažniji cilj djelovanja u idućem razdoblju vidi aktivnosti vezane uz poboljšanje zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2009., jer je SD županija s udjelom od 7,8 posto žena u vlasti daleko ispod, također vrlo mizernoga, nacionalnog prosjeka od nekih 14 posto.

- U Županijskoj skupštini sjede samo četiri žene, a neki su gradovi, poput Vrgorca i Vrlike, bez ijedne vijećnice. Od 16 gradova u županiji na čelu samo jednog je žena (u Komiži), ali je zato među nezaposlenima 63,7 posto žena. Dosta nam je stereotipa - veli Luetić Boban.

siniša jović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:35