StoryEditorOCM
Dalmacijagotovo do 2018.

Ministar Dobrović donio u Omiš 30 milijuna kuna za sanaciju opasnih stijena

Piše PSD
18. veljače 2016. - 13:43
ugovor_omis8-180216

- Naš posao nije samo čuvati prirodna bogatstva Hrvatske, nego i živote naših građana i njihovu imovinu u situacijama kada ih priroda ugrožava. Upravo je to slučaj ovdje u Omišu gdje odroni stijena predstavljaju opasnost za ljude. Opasne stijene će se sanirati, a za to smo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali nešto više od 30 milijuna kuna - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas u Omišu povodom osiguranja sredstava za sanaciju opasnih stijena.

Projekt sanacije vrijedan je 30,3 milijuna kuna. Cjelokupni iznos je osiguran u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te su direktor Fonda Sven Müller i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić danas potpisali Ugovor za financiranje sanacije potencijalno obrušavajućih fragmenata stijenske mase.

„Ovo je iznimno važan projekt za Grad Omiš i sve naše građane jer će se smanjiti opasnost od odrona stijena. Iznimno mi je zadovoljstvo što smo danas s Fondom potpisali ugovor za financiranje sanacije i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi projekta“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Omiša Ivan Kovačić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller naglasio je da će Fond u stopostotnom iznosu pokriti troškove ovog tehnički vrlo zahtjevnog projekta. Područja sanacije su predjeli Smokvice-Točilo, Peovo i Sveti Mihovil-Baučići.

„Radovi će obuhvaćati sanaciju stijena u dužini od oko dva kilometra, visine do 75 metara. Projektno rješenje predviđa upotrebu više tehnologija sustava zaštite od odrona na sanaciji stijenske mase. Ovisno o pojedinoj mikrolokaciji, upotrijebiti će se najpovoljnija tehnologija zaštite. Nakon što izvođač izradi program izvođenja radova, terminski plan i izvedbeni projekt  krenuti će se u izvođenje radova. Cijelu provedbu projekta pratit će i stručnjaci Fonda, a lokalno stanovništvo će se kontinuirano informirati o tijeku sanacijskih radova“ – rekao je direktor Müller.

Sanacija stijenske mase iznad grada provest će se korištenjem više pojedinačnih ili kombiniranih rješenja poput vezivanja labilnih dijelova stijenske mase čeličnim zategama i sajlama, postavljanja čelične mreže preko razlomljene zone stijenske mase, izvođenja zaštitne barijere za pokrenute dijelove skršene stijene.

Predviđeni rok za dovršetak sanacije je ožujak 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:02