StoryEditorOCM
DalmacijaPOTJERA ZA GRADONAČELNIKOM

Pranić: Grljušiću, nagradno pitanje, kad ćemo donijeti proračun?

11. veljače 2016. - 23:24
Vrgorac, 291215. Sjednica Gradskog vijeca na kojoj je jedina tocka dnevnog reda bio prijedlog proracuna za 2016. godinu. Nakon pregovora koji su prethodili sjednici s velikom vecinom glasova zamjenjena je odlukom o privremenom financiranju Grada. Na fotografiji: Ante Pranic(NL)-predsjednik GV Vrgorca i Rudolf Grljusic(HDZ)-gradonacelnik Vrgorca pregovaraju na hodniku ispred Vijecnice. Foto: Ivo Ravlic/CROPIX

Vrgoračka je politička scena, možda ugledavši se na državni vrh, posljednjih mjeseci mjesto žestokih prijepora i međusobnih optužbi, koje su proteklih dana kulminirale reakcijama na neobično televizijsko gostovanje gradonačelnika Rudolfa Grljušića.

Pojavivši se na HTV-ovu kvizu ˝Potjera˝, u kojemu svako pitanje vrijedi 3500 kuna, HDZ-ov gradonačelnik Rudolf Grljušić razljutio je Antu Pranića, šefa Gradskog vijeća, koji mu zamjera posjet Zagrebu tijekom radnog tjedna, dok grad Vrgorac, kako navodi, pored mnogih problema još nema ni usvojen proračun za 2016. godinu.

- Novca nema. Zadnje dvije, tri plaće isplaćuju nam se dijelom iz strogo namjenskih sredstava, a u cijeloj se ovoj godini nismo ni jednom sastali kako bismo konačno dogovorili proračun i dijelove zajednički potpisanog sporazuma, no za sudjelovanje u kvizu vremena ima. Na posao se u Gradu dolazi i odlazi kad se kome prohtije. Nekad u devet, nekad u podne i nikome ne polaže račune. Ne kažem da on nije trebao otići u Zagreb, ali ne za radnog vremena - govori nam Pranić, ističući kako je od HRT-a dobio službenu potvrdu da je kviz sniman u četvrtak, a ne u subotu, kako je na svom Facebook profilu objavio vrgorački HDZ.

Na navodni pokušaj gradonačelnika da svoj nastup opravdava objašnjenjem kako je u duhu fašnika time pokušao popraviti financijsku sliku Grada, Pranić je reagirao pozivajući na punjenje gradske blagajne dobicima od igara na sreću, čime je naljutio cijelu svitu političkih suparnika.

Motivirani prozivkom, gradonačelnikovi su se stranački kolege, naime, zauzeli za obranu njegove časti, navodeći kako se ˝snimanje kviza u Zagrebu odvijalo tijekom vikenda, gdje je gradonačelnik otputovao autobusom u svoje privatno vrijeme i pokazao zavidno znanje na čast i ponos Vrgorca˝.

Hvaleći potom njegov karakter, uz nastup na kvizu, istaknuli su i kako se kockarom lakše može prozvati Pranića, pozivajući se na citat preuzet s njegova Facebook profila iz 2011., gdje navodi da ˝najljepše stipendije daje Hrvatska lutrija˝.

"Pogledamo li samo podrobnije objave koje je Pranić sam objavio na društvenim mrežama, već letimičan pogled otkriva okorjelog ovisnika i kockara - koji, uostalom, to sam priznaje! Kocka je teška ovisnost, kockao se mali Ante i izgubio u utrci za gradonačelnika. Ulica i kladionice bruje kako je pritom spržio stotinjak tisuća kuna vlastitih sredstava i mnogo više novca svojih izdašnih sponzora˝, stoji u tekstu kojim se HDZ pokušao obračunati s glasnim kolegom s nezavisne liste.

Da trošak kampanje nije bio ni blizu navedenog iznosa, kazao nam je Pranić, tvrdeći da je potrošeni iznos bliži 10 nego 100 tisuća kuna.

- Svi koji su sudjelovali u mojoj kampanji činili su to isključivo na volonterskoj osnovi, a bilo ih je mnogo. Jedini trošak sveo se na plakate i medijsko praćenje, što nas je koštalo nekih šest tisuća kuna. Ne razumijem potrebu da se s mog profila skida neki pet godina stari status i od njega radi farsa. Moj komentar na gradonačelnikovo objašnjenje gostovanja na kvizu je realan i aktualan. Ako i sam priznaje da nam nema druge, onda bismo trebali uplatiti i euro jackpot, jer projekta za prijaviti fondovima Europske unije nemamo, pa tako ni razloga očekivati da će nam na račun sjesti kakvi drugi euri - neumoljiv je Pranić.

Cijela bi priča, kaže, došla na svoje kada bi gradonačelnik barem ponudio javnu ispriku biračima zbog sudjelovanja na kvizu za radnog vremena te uveo elektroničku evidenciju radnih sati zaposlenih u Gradu, kako bi se slične nedoumice izbjegle u budućnosti.

Zamoljen da komentira prepirku jer Grljušić tijekom jučerašnjeg dana nije bio dostupan za razgovor, ali je naknadno poslao pisani odgovor, zamjenik gradonačelnika Zdravko Primorac, potpredsjednik tamošnjeg HDZ-a, kazao nam je kako gradonačelnik ima puno pravo samostalno raspolagati vlastitim radnim vremenom.

- On je gradonačelnik 24 sata na dan. Koliko puta smo se zajedno u ponoć vraćali s kojekakvih sastanaka. Izabrao je taj poziv i ne buni se. Nema godišnjeg odmora, ali zato radnim vremenom može raspolagati prema vlastitom nahođenju. Čuda velikog što je on bio u "Potjeri", ne bi da je pronevjerio milijune kune. Mora li on baš svakome polagati račune - pita se Primorac, navodeći kako službenog zahtjeva za pojašnjenje gradonačelnikova putovanja nije ni bilo.

Možete i vi nastupiti na kvizu

Obavljanje dužnosti gradonačelnika ne može se vezati uz rad u određenom radnom vremenu, jer sama priroda obavljanja dužnosti podrazumijeva rad i djelovanje dužnosnika neovisno o satnici, odnosno vremenu u kojem će obavljati dužnost, a nikako rad u točno određeno radno vrijeme. Poručio bih predsjedniku Gradskog vijeća da bolje prouči propise i Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, a o ovoj temi, tj. uputi Ministarstva uprave bilo je i govora na Gradskom vijeću, ali je predsjednik spomenuto očito zaboravio. Također, kao gradonačelnik nisam dužan, a niti ću davati osobne izvještaje predsjedniku Gradskog vijeća na koje sastanke idem, tako da će to ostati samo njegova neostvarena želja. Osim navedenog, predsjednik Gradskog vijeća ne zna, ali kad već pokušava umjetno stvoriti aferu, naglasio bih da sam u Zagrebu uz privatne obveze našao vremena i za sastanak po pitanju jednog vrlo važnog projekta od interesa za Grad Vrgorac, a ponovio bih i da ni na kakav način nisam oštetio gradski proračun, već sam išao o svome trošku. Osim toga, moje mišljenje je da je predsjedniku osobno očito jako teško palo moje pojavljivanje na kvizu, nakon kojeg je prijetio i novim izborima pred svjedocima, pa bih mu poručio da i sam ode ako ga to toliko smeta i da, naravno, ni slučajno ne zaboravi spomenuti svoju funkciju. Evidencija rada službenika i namještenika se vodi, a elektronska evidencija rada bit će uvedena čim to okolnosti dopuste - odgovorio je Rudolf Grljušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:24