StoryEditorOCM
DalmacijaPOVRATAK U PROŠLOST

Dunja Babić - doktorica od Čiova

Piše PSD.
18. siječnja 2016. - 00:30

Trogir je dobio još jednu doktoricu znanosti. Dunja Babić obranila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - Odsjek za povijest umjetnosti doktorski rad pod nazivom „Trogirsko predgrađe na Čiovu u kontekstu izgradnje otoka do 19. stoljeća“.

Istraživanje obuhvaća naselje na Čiovu koje se razvilo ispred mosta koji spaja taj otok s Trogirom, a kojemu su kao prostorna potka poslužili davno zacrtani putovi i pustinjačke crkve. Kao širi prostorni okvir Babić je obradila čitav otok kako bi se rekonstruirala slika prostora u razdoblju koje je prethodilo nastanku predgrađa, ali i rasvijetlila povijest njegova naseljavanja i nastanka starih sela Slatina, Žednog, Okruga i Arbanije.

Njezina namjera je da rad u budućnosti bude objavljen kao knjiga, koja bi mogla biti zanimljiva široj publici, ne samo znanstvenoj već lokalnom stanovništvu koje uvijek kaže voli doznati ponešto o povijesti svojega mjesta, posjetiteljima, a možda kao doprinos senzibilizaciji ili inspiraciji nekih budućih promišljanja o turizmu na otoku. Naime, intenzivnom, nerijetko agresivnom izgradnjom zanemareni su i devastirani mnogi povijesni lokaliteti otoka, spomenici kao i njihov prirodni okvir.

- Danas je Čiovo, posebice Okrug, važna točka na turističkoj karti srednje Dalmacije, pa se nameće nužnost pažljivog i promišljenog upravljanja njegovim kulturnim i prirodnim resursima - ustvrdila je Babić.

G. Dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:11