StoryEditorOCM
DalmacijaDJECA CVIJEĆA

Učenici osnovne škole u Šestanovcu: Mi slušamo kako zemlja diše

Piše PSD.
10. prosinca 2015. - 00:30
/ Najdraže nam je bit u školskom vrtu, tu lipo čupamo travu, kupimo lišće, pomažemo okopavat, sadit... jako nam se to sviđa - dočekali su nas poletno učenici Osnovne škole "Dr. fra Karlo Balić" u Šestanovcu, čiji je vrt dobio Zlatnu povelju HRT-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao najljepši školski vrt u primorskoj Hrvatskoj za 2015. godinu.

- Ovaj projekt najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj inicijativa je novinarke Lidije Komes koja na Hrvatskom radiju vodi emisiju "Slušaj kako zemlja diše" - pojašnjava nam profesorica biologije Ružica Radovčić, koja s djecom najviše radi na uređenju školskog vrta. Voditeljica je ekološke sekcije, a od ove godine i školske zadruge "Šestančica", kako im se, uostalom, zove i školski list.

- Više volimo biti u vrtu nego u učionicama – spremno će petaši na naše pitanje koje su im aktivnosti u dvorištu najomiljenije. Među njima su Toni, Paula, Josipa, Andrea, Ana, Danijela i Matej.

Jedva su dočekali s nama prošetati oko školske zgrade i nije im ni najmanje hladno, obožavaju biti na zraku, kažu.

- A, tko ne bi volio stalno biti u vrtu, ali prije toga treba nešto naučiti i na nastavi da bi mogli to i primijeniti u praksi, zar ne – govori im profesorica Ružica, vodeći nas u obilazak školskog vrta koji na tri tisuće metara četvornih okružuje šestanovačku osmoljetku.

- Imamo tu preko dvjesto biljaka, ljekovitih, začinskih, ukrasnih... Brojne su iz našega kraja, od kadulje, vriska, smilja, majčine dušice, dvorište nam krase i kostele, murva, smokve... - pokazuje nam uokolo.

- Najsretniji smo kada zasadimo neko novo cvijeće pa ga gledamo kako raste – otkrivaju nam dalje petašice svoju ljubav koju nalaze u prirodi.

- Ali, od svega najviše volimo kad je vrime od berbe maslina – pridružuju im se i šestaši Sara i Marko Josip, potvrđujući zajednički žar u malom masliniku od osam oblica, iako nešto dalje ima i starijih maslina, al\' njima će se tek baviti idućih godina, tek su ih podrezali jer su išle jako u visinu.

Ove su godine svi zajedno bili u berbi. Od plodova s osam stabala iz malog maslinika dobili su tako osam litara ulja.

- I meni je to najdraži dio vrta. To su masline koje sam s učenicima posadila prije dvanaest godina pa sam tako i ja na neki način najviše sentimentalno vezana uz njih, a otkad je vrt uređen, i one su živnule. Lani smo ih isto brali, ali je bilo manje ulja – govori Ružica Radovčić, dodajući kako je ovdje u naravi da svaka obitelj drži masline.

- Volimo prirodu i boravak u njoj, želimo da nam bude lijep okoliš - raduje taj iskonski mir također sedmaše i osmaše, članove ekološke grupe. Predstavljaju nam se: tu su dvije Ane, Antea, Marijana, Gabriela, Ive i Marina.

Ništa im nije teško

- Sva su nam slova na broju - govorim dok zapisujem redom okupljene đake, a školarcima na spomen njihova imena smiješak na usnama, drago im je što ih i učiteljica redom sve hvali kako su vrijedni.

- Posebno mi je drago kada djeca iz svega ovoga nauče nešto što će im koristiti poslije u životu. Nastojim im usaditi ljubav prema prirodi, da čuvaju okoliš, da vide koliko je to važno za sve nas, a kada u tome uspijem, onda sam najsretnija na svijetu. Ima u vrtu puno posla, ali ništa djeci nije strano. Ni okopavanje, ni sadnja, ili recimo obrezivanje maslina koje planiramo u veljači... Sve su vam to djeca sa sela, naučili su oni pomagati kući u ovakvim poslovima, ništa vam njima nije teško, oni bi u vrtu bili po cijeli dan - nastavlja prof. Radovčić, koja dobro poznaje šestanovačke učenike jer ipak u školi radi trideset godina.

- I ja jedva čekam proljeće kako bih radila u našem vrtu – pridružuje nam se i ravnateljica škole Nada Utrobičić koja veli kako su na ovaj vrt ponosni svi u školi, jer u njemu rade svi: učenici, učitelji, čistačice, domari... Mogu i roditelji sudjelovati, ako žele, svi su dobrodošli, kazuju.

- Svima nam je prirastao srcu otkako je 2012. godine uređen. Prije su tu bili samo kamen i drača, a onda smo realizirali naš školski projekt uređenja vrta, u što je zajedno s dogradnjom drugog kata škole i opremanjem učionica Županija splitsko-dalmatinska uložila šest milijuna kuna. Tvrdim da smo sada opremljeni bolje nego 80 posto škola u Splitu – ponosno će ravnateljica, a u planu im je, kaže, i izgradnja školske sportske dvorane koja će biti spojena "toplom vezom" sa školom.

- Imamo o tome obećanje župana Zlatka Ževrnje, u tijeku je i izrada projektne dokumentacije pa se nadam da bi se dvorana mogla početi raditi iduće godine – naglašava ravnateljica Utrobičić nastavljajući priču o nagrađenom vrtu.

Ne gazimo travu

- Na samim počecima tvrtka "Jadro" nam je uredila okoliš, a onda smo ga mi nastavili održavati i dalje ga oplemenjivati. Meni je najdraža lagestremija, posebna je kad rascvjeta, bujna je i puna boja. Joj, da nam vidite vrt u proljeće. Djeca su se toliko uživjela u vrt da više nitko ne gazi travu, svi pazimo na naš okoliš - kaže ravnateljica, u što se uvjerio i naš fotoreporter Mario kada je tražio najbolje lokacije da fotografira osnovce među biljkama.
- Ne smijemo na travu – vele mu s oprezom učenici.

Iz vrta se u kreativnim dječjim rukama sve pretvori i u razne proizvode koje uz mentorstvo učitelja izrađuju u školskoj zadruzi, od ukrasa za božićno vrijeme, poput kuglica za bor ili anđela od gipsa, potom lavande u vrećicama, melema, sapuna od maslinova ulja... što završi i na prodajnoj izložbi.

- Koliko vidim, djeci se najdraže družiti ispod maslina i platana s južne strane škole gdje su klupe, dok je ovoga ljeta ispred ulaza ovaj trgić u sredini dvorišta s fontanom i tribinama bio izvrsna pozornica za različita kulturna događanja u mjestu, na prvom "Šestanovačkom ljetu". Uz njega se nalazi cvijećem ukrašen i spomenik za sve žrtve pale za Hrvatsku - govori nam ravnateljica, ističući kako su u uređenju vrta poslušali i sugestije prof. Ivne Bućan, iskusne na ovom polju.

- Pored svake biljke piše kako se koja zove, a u planu nam je staviti i drvene ploče na kojima ćemo izrezbariti latinski i hrvatski naziv biljke. Kako djeca šetaju vrtom preko odmora, tako su sve te nazive i naučila – dodaju sugovornice, kazujući kako su po nagradu bili prije petnaestak dana u Zagrebu, u studiju HRT-a, zajedno s učenicima i malim gangašima iz škole, u čemu im je pomogla i Općina Šestanovac.
Zaslužili su je, jer mali Šestanovčani, uvjerili smo se i mi, zaista slušaju kako zemlja diše.

mia sesartić
snimio mario todorić/eph

Samo u jednoj smjeni

Šestanovačka osnovna škola \'Dr. fra Karlo Balić\' sagrađena je 1962. godine, broji 180 učenika, a ima i područnu školu Blato na Cetini sa šesnaest učenika. Od 2012./2013. godine, otkad je nadograđena, škola, kako nam vele, radi samo u jednoj smjeni.


Sve u cvijeće

Već smo se i prije prijavljivali na natječaj ove emisije, tako smo lani dobili priznanje kao vrt koji najuspješnije, kontinuirano napreduje, a to je pratila i novčana nagrada od 4000 kuna. Tako nam i ove godine uz nagradu stiže 10.000 kuna koje jedva čekamo uložiti u nove sadnice - poručuje ravnateljica.


Projekt traje 21 godinu

Projekt \'Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj\' traje već 21 godinu. Počeo je, naime, 1994. godine na inicijativu novinarke Lidije Komes, urednice ekološke radioemisije \'Slušaj kako zemlja diše\' Hrvatskoga radija. Ovaj projekt, u kojemu se škole širom Hrvatske natječu u uređenju školskih vrtova i okoliša, zajednički provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz potporu donatora koji najljepše školske vrtove nagrađuju.


Turisti i mladenci

'U vrtu imamo sistem samozalijevanja, a ljeti se zalijeva svaku večer kako bi sve lijepo cvjetalo. Ovako uređeno dvorište atrakcija je i za turiste koji sve češće dolaze ovdje i fotografiraju se, pa i mladenci prije pira', veli ravnateljica.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:12