StoryEditorOCM
Dalmacijasa škoja put europe

Hvarski srednjoškolci: Naša mediteranska vila ide u muzej u Marseilleu

Piše PSD.
26. listopada 2015. - 22:49
Srednja škola Hvar s izdvojenom lokacijom u Jelsi sudjelovat će u tri međunarodna projekta u programu Erasmus+, Ključna aktivnost 2, u području općeg obrazovanja. Teme projekata su održivi turizam, književnost i povijest, a u potpunosti ih financira Europska unija. Također je važno napomenuti da će svi sudionici imati Europass dokumente i European Language Portfolio, što će učenicima omogućiti bolje uvjete zapošljavanja i uključivanja u programe cjeloživotnog učenja.

Prezentacije u turizmu

– Učenici strukovnih programa u Hvaru (smjer turizam i ugostiteljstvo) sudjelovat će u projektu “Sustainability as a Resource”. Koordinator projekta je škola u Španjolskoj, a ostale škole partneri su iz Italije, Njemačke, Turske i Finske. Cilj projekta je istražiti mogućnosti za razvoj održivog turizma te predstaviti postojeće oblike održivosti u široj okolici škole.

Tijekom dvije školske godine učenici će izrađivati prezentacije, anketirati lokalno stanovništvo, snimiti dokumentarni film, posjetiti partnere i upoznati njihove primjere razvoja održivog turizma. Učenici će također pomoću moderne tehnologije pronaći, snimiti i kreirati pješačke staze u svom kraju koje će biti dio turističke ponude – kazao je prof. Saša Paduan, ravnatelj škole.

Gimnazijalci će sudjelovati u projektu “READ in Europe”. Koordinator projekta je škola u Mađarskoj, a ostali partneri su iz Italije, Litve, Turske i Španjolske. Projektne aktivnosti su smišljene s ciljem da učenici ponovno upoznaju radost čitanja i kreativnog pisanja, tako da će učenici putem zanimljivih web-alata predstaviti nacionalnu književnost, kazališta, napisati kratku priču i pjesmu. Zajedno s partnerima osmislit će scenarij za predstavu u kojoj će na kraju sami glumiti.

– Treći projekt je “I, You, We, Mediterranean Citizens”, u kojem će sudjelovati učenici u Jelsi. Cilj projekta je istražiti i predstaviti starogrčke i rimske ostatke svog prostora. Koordinator projekta je škola u južnoj Francuskoj.

Ostali partneri su također iz mediteranskih zemalja – iz Italije, Grčke i Španjolske.

Iznimno smo zadovoljni što je prihvaćen prijedlog za ovaj projekt jer možemo na europskoj razini promovirati naš jedinstveni lokalitet Starogradsko polje koji je na popisu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine. Dio aktivnosti ćemo provesti s partnerom MUCEM – Muzej europskih i mediteranskih civilizacija.

Zajedno ćemo izraditi virtualnu mediteransku vilu i naš proizvod će biti dio izložbe u muzeju u Marseilleu – dodala je Natalija Moškatelo, profesorica engleskog jezika i turističke geografije, koordinatorica projekata u Srednjoj školi Hvar.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:55