StoryEditorOCM
DalmacijaPROJEKT OD 70 MILIJUNA EURA

U Pučišćima će se graditi kazahstanski ‘svemirski’ centar

Piše PSD.
11. listopada 2015. - 23:40
Slobodna Dalmacija u broju od ponedjeljka ekskluzivno donosi priču o projektu na Braču, vrijednom 70 milijuna eura.

Naime, županijska uprava za ceste konačno je pribavila građevinsku dozvolu za prvu dionicu ceste Pučišća-Povlja, objavio je načelnik Pučišća Marino Kaštelan. Cijena te dionice, duge 4,8 kilometara, procijenjena je na 40 milijuna kuna, dok je vrijednost druge, od 10,7 kilometara - 73,6 milijuna kuna.

No, u projektu se krije i detalj zbog kojega je cesta posebno važna načelniku i općinskim vlastima. Riječ je o odvojku koji bi trebao voditi do turističke zone u uvali Luke. Zona je ucrtana u izmjenama prostornog plana županije i prostire se na 164.000 “kvadrata” privatnog zemljišta koje je od vlasnika otkupila tvrtka Luke Jadrana.

Propast Česminove

Pučišća su na oko 380.000 “kvadrata” imala ucrtanu turističku zonu u uvali Česminova. Tadašnji planeri vodili su se time što je blizu mjesta cesta do zone lakše izvediva, zona je bila ucrtana na državnom zemljištu, a sama uvala načeta vađenjem kamena.

No, na realizaciji nije učinjeno ništa. Uvala Luke dio je zatvorenog, duboko razvedenog zaljeva do čijih se obala može doći samo brodom.

Iza tvrtke Luke Jadrana krije se kapital iz Kazahstana, te prilično neobična priča vlasnika, Vladimira Miklošića i Viktora Morozova, koji tvrtku dijele s Paškom Skelinom iz Splita.

SVE O PROJEKTU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SLOBODNE DALMACIJE OD PONEDJELJKA

MARIJO KAVAIN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:31