StoryEditorOCM
DalmacijaAKCIJA NA PLAŽI USPOMENA

Solinjani očistili Mramornu i vratili ju kupačima: Toliko emocija navire, najlipšu mladost ovde smo proveli

Piše PSD.
19. srpnja 2015. - 15:17

Prezadovoljan sam odazivom ljudi za čišćenje naše Mramorne – dočekao nas je u dobrom raspoloženju, ali i znoju, inicijator akcije Antonijo Ćurić, koji je uz potporu istomišljenika odlučio napraviti bolji pristup ovoj, nekoć popularnoj solinskoj plaži, urediti je i očistiti od smeća i drače.

Uz njega su na teren, čim se razdanilo, izašli solinski gradski komunalci koji su raskrčili i pokosili dobar dio da bi se svit, koji je pristizao, mogao lakše uhvatit posla s mašklinima, vilama i grabljama.

Darija Šalov je bila među prvima koji su poduprli Antonijevu incijativu.

- Toliko emocija navire jutros ovdje, vratili smo se u djetinjstvo i mladost. Ovo je plaža uspomena, zato sam se i priključila akciji jer želim da i moji unuci imaju tako divne uspomene s ovoga mjesta – govori nam “teta” Darija, odgojiteljica u solinskim vrtićima.



- Ovde su bili blokovi za skakanje, malo dalje se igra picigin, tamo mali nogomet. Sve je bija sami pijesak pa su dica radila kule i dvorce, a tamo skroz niže žene su se mrčile crnin blaton – prepričavaju nam “mramornaši”.

Darijin desetogodišnji unuk Karlo Šalov s još dvojicom prijatelja također vridno čisti. Stavili rukavice i ubacuju škovace u kese.

S Karlom su devetogodišnji Teo Drašković i 13-godišnji Dominik Rožić. Kupali su se ovde i ranije, a želja im je da im sada bude još lipše i čistije, kažu, pa žele i oni pomoći. Teo se na more spušta tu iz Draškovića kuća, Karlo iz Dudini, a Dominik iz Vukšića kad dođe u babe. Društvo im je pravila i petogodišnja Iris Hrstić, al’ je malo sjela u hladovinu poviše cijevi jer je prevruće.



- Najlipšu mladost smo ovde proveli. Sićan se kako smo u patikama skakali da se ne bi naboli, jer nije bilo ovakvo more ka danas – prisjeća se i Dominikova mama Tanja Vukšić.

Nešto starije generacije su osim alata za čišćenje na jednom od preostalih kamenih blokova stavile cviće i sviću u spomen na sve one koju su se ovde kupale, a više ih nema, upućuje nas o tome Gora Marinovićeva, dok Neda Ćaletina prekida načas grabljat i uručuje gradonačelniku Blaženku Bobanu, koji je taman stigao, mašklin s vrpcom.

- Pomogli su danas mnogi, obližnji “Cemex” se odazvao i omogućio piće za potrebno osvježenje, INA nam je dala dozvolu za akciju budući da su njihove cijevi u samoj blizini, mještanin Joško Doljanin ustupio je svoj bager i radnika, tu je i svetokajska Udruga za unaprjeđenje kulture življenja “Život”, drugi stanovnici, zaljubljenici u Mramornu, svima im hvala – govori predsjednik Mjesnog odbora Sveti Kajo Ivica Radnić, a istu zahvalu upućuje i glavni inicijator Antonijo Ćurić, koji veli da je ovo tek početak posla.



Tu su i članovi udruga “Solinjani” i “Blaca”, vele da bi ovdje bilo dobro posaditi murve za dobru ladovinu.

Opremile se dobro Martina Antonjeta Milanović i njezina kćer Rebeka, mama s grabljama, a Rebeka s fotoaparatom, kao Antonijeva ispomoć.

Ankica Božić Kudrić žalosna je jako jer je trenutno bolesna, ukočila joj se ruka, pa ne može ništa raditi.

- Mene su ka dite rodice s Meteriza vodile ovde na kupanje – govori Ankica i vjeruje da će, čim ozdravi, krenuti u nove akcije. A bit će, to je sigurno.

MIA SESARTIĆ, FOTO: MIA SESARTIĆ, FACEBOOK

Kupanje nakon 40 godina

Gospođa Leona Žegarac umisila je i uštipke s tikvicama te fritule za ovu prigodu, da se ekipa malo okripi.

- Ja i moja prijateljica Nađa Kalinić smo jutros i zaplivale. To mi je ovde prvo kupanje nakon 40 godina. I mogu vam reć da je more odlično – govori Leona, koja je kao djevojka na Mramornu stizala sa Širine.


‘Plaža moga djetinjstva’

Većina ima bijelu majicu, koja se izradila za ovu prigodu, s natpisom Mramorna – plaža moga djetinjstva, kao što je, uostalom, i naziv Facebook grupe.

Miro Podrug Čičmaka iz Svetoga Kaja ima narančastu, s natpisom Težačke večeri Sveti Kajo. Te večeri nekoliko godina su se održavale u Milišića.

- Dajem potporu svim ovim vridnim stvarima koje čuvaju našu baštinu – govori Miro, u čijem su društvu i Ivica Bekavac Beki, te Anđelko Drašković, tribaju još očistit prolaz od drače.
- Kupali bi se ovde i cementaši prije odlaska doma put Škrabutine - govori Miro, jedan od davnih inicijatora da se plaža uredi.






Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:02