Dalmacija Split županija

Brač Medical City

Čudotvorni stroj protiv raka stiže na Vidovu goru

Brač Medical City

Alfred Zens, dr. Bernd Mößlacher prof. Antonio Zoccoli, Igor Zunković, Christian Kalin, Lovro Kuščević, Sandro Rossi i Željko Holik na mjestu budućega centra

Jugozapadna strana otoka Brača, područje općine Nerežišća gdje se zadnjih sedam godina najavljuje gradnja medicinsko-turističkog centra, polako ulazi u završnu fazu, barem što se dokumentacije tiče. Stoga su Brač posjetili i sami investitori, ali i stručnjaci koji će omogućiti na otoku liječenje bolesti tumora, na najsuvremeniji i najprecizniji način u svijetu.

Nada i za najteže bolesnike

– Kada sve bude gotovo, u naš “Brač Medical City” dolazit će najteži bolesnici, oni od kojih se, nažalost, suvremena medicina “oprostila” i nije im pomogla u liječenju raka. Imat ćemo ovdje na ovim padinama najsuvremeniji centar za liječenje, što će biti peti takav u svijetu, gdje se, zahvaljujući napravi syncrotron, liječe najteže bolesti – govori nam Željko Holik, pokazujući prostrano zemljište od nekih 60 hektara koje je sada u vlasništvu grupacije “Croatia Land Holding”, a na obilazak tog dijela poveo je i same stručnjake iz Austrije i Italije, te investitore iz Švicarske, kao i novinarsku ekipu.

– Sjedište naše tvrtke je na Malti, i grupacija smo koja trenutno diljem Europe ima više od 60 milijuna eura investicija te više od četiri milijarde eura u izravnim ulaganjima širom svijeta. Jedno od značajnijih ulaganja kapitala je i ovaj vaš prekrasni otok, u “Brač Medical City”, gdje su prve kalkulacije, za sada, oko 920 milijuna eura – brojke od kojih se vrti u glavi iznio nam je Christian Kalin, poslovni čovjek iz švicarskog Züricha.

Kalin je predstavnik grupacije “Henley & Partners” koja je upravo najveći dalmatinski otok izabrala za ulaganje i sjedište zdravstvene klinike koja će imati syncrotron, bolje reći magični stroj koji omogućava ionsku terapiju, te svojim ubrzivačem osigurava liječenje česticama najteže oblike tumora, što je realni spas za 5 do 10 posto pacijenata kojima bez ovoga načina liječenja života nema.

Onkološki centar s tim strojem, čija je vrijednost 180 milijuna eura, bio bi peti na svijetu – prvi se nalazi u Japanu, drugi je u njemačkom Heidelbergu, treći u klinici Cnao Pavia, nedaleko od Milana, te četvrti u klinici Med Austron u Austriji, u Bečkom Novom Mjestu. I došao je red na Hrvatsku, gdje su također poražavajuće brojke što se onkoloških bolesnika tiče. Svake godine je u Lijepoj našoj 20.000 novih pacijenata s dijagnozom tumora, od kojih je 11 posto neizlječivih.

Centar budućnosti

A taj postotak izlječivosti smanjuju klinike koje imaju napravu syncrotron, što je, doduše, i vrlo skupo – tretman od tri do šest tjedana boravka u ovakvom tipu bolnice košta samu kliniku od 40.000 do 50.000 eura.

No, tko će za to imati novca u našoj zemlji i zašto su upravo izabrali Hrvatsku za ovu grandioznu investiciju od vrtoglavih, i to početnih, 920 milijuna eura, pojasnio nam je Igor Zunković, partner grupacije “Henley & Partners”, Slovenac s trenutnom adresom u Arapskim Emiratima, no sve češći gost i Splita i Nerežišća, preciznije padina Vidove gore, gdje će se i graditi medicinski centar budućnosti. Gdje će se mogućnost liječenja tumora pružiti onima kojima je posljednja nada upravo ta najsuvremenija metoda liječenja ionskim zrakama, a, prema grubim procjenama, prvi pacijenti će biti zaprimljeni 2020. godine.

– Prije deset godina grupacija je naručila plan ulaganja, gdje bi bilo najbolje i zbog čega prionuti na posao. Među inim rezultatima navedena je i Dalmacija, čija je budućnost prepoznata u turizmu te posebno u zdravstvenom turizmu. Europa je sve starija, lječilišta su potrebna, a kada je riječ o životu ili smrti, previše se ne bira, zar ne? – uzvraća Zunković dok je s ostalim poslovnjacima i inženjerima obilazio zemljište na kojemu je do sada probijeno samo 6,2 kilometra makadamskog puta.


Ukupna duljina cesta kada se gradnja privede kraju bit će 11,3 kilometra cesta koje će povezivati tri dijela klinike: lokaciju Prajca, predviđenu za bolnički klaster; Jerkovicu, za hotele te kongresni, trgovački i spa centar; Pleternik, za rezidencijalne potrebe budućih zaposlenika. Što se, pak, potrebe za djelatnicima tiče, ističe se brojka od njih 1300, od čega 40 posto visokoobrazovanih.

Čudotvorni stroj syncrotron

– Veliko značenje ovaj projekt ima za Brač i općinu Nerežišća, pa nakon dobivanja svih potrebnih suglasnosti od nadležnih institucija krećemo u izmjenu Prostornog plana, a zatim starta projektiranje infrastrukture – prometnica, elektroopskrbe, vodoopskrbe i kanalizacije, te ishođenje dozvola za gradnju – govori nam Lovro Kušćević, načelnik općine Nerežišća, domaćin ove male “šarolike” ekspedicije koja je za lokaciju na 600 metara nadmorske visine, 15 kilometara udaljenu od bračkog aerodroma i s koje puca nevjerojatno lijep pogled na otok Hvar i pučinu, samo kazala jednu riječ: Perfektno!

– Mi liječimo, no nakon tretmana pacijentu treba odmor u ovako prekrasnoj prirodi. U ovom miru, bez stresa – govore nam uglas dr. Bernd Moblacher i Alfred Zens s austrijske klinike Med Austron, koji zajedno s 23 stručnjaka iz cijelog svijeta “slažu” tu napravu, stroj syncrotron, kojim se od 1991. godine tretira tumor ionskom terapijom. I kako su godine prolazile, svaka nova naprava je sve bolja i bolja, pa se “skidala” i težina od 200 tona potrebna kako bi zraka bila – okomita, sada na 50 tona, koliko će taj dio stroja iznositi kada se montira na Braču.
A kada će gradnja? Na to pitanje brački gosti su uzvratili:

– Početkom 2016. godine očekujemo prve prave građevinske radove na infrastrukturi, a zatim i dolazak građevinskih i arhitektonskih timova, također i stručnjaka koji će “slagati” čudotvorni stroj – pojašnjava nam Holik, dok generalni direktor talijanske klinike Cnao Sandro Rossi i profesor Antonio Zoccoli s Instituta nuklearne fizike u Rimu naglašavaju sljedeće:

– Samo montiranje zahtijevat će poprilično vremena, tijekom kojeg će naši stručnjaci biti na Braču, jer, osim liječenja, imat ćemo i timove za daljnja istraživanja i poboljšavanje liječenja.

Puno toga je tako i viđeno i izrečeno od ulagačko-stručne ekspedicije tijekom njihova obilasku otoka Brača, a mi se samo nadamo kako će se sve i realizirati u ovom hvalevrijednom medicinsko-turističkom projektu, usudimo se kazati najvećemu u Hrvatskoj. Ovakvo ulaganje osigurava o(p)stanak naših stručnjaka, i liječnika i inženjera u Hrvatskoj, te dolazak bogatih pacijenata i turista.

E da je više ovakvih primjera.

PIŠE: Sandra Barčot,
FOTO: Nikola Vilić/CROPIX

'BRAČ MEDICAL CITY' U BROJKAMA

59,7 hektara zemljišta
920 milijuna eura - ulaganje
180 milijuna eura - stroj syncrotron
1300 radnih mjesta
2016. godine početak gradnje
2020. godine prvi pacijenti

L. Kuščević, načelnik Nerežišća: Svi ćemo biti na dobitku

– Veliko značenje ovaj projekt ima za Brač i općinu Nerežišća, svakako i za cijelu Hrvatsku, pa nakon dobivanja svih potrebnih suglasnosti od nadležnih institucija krećemo u izmjenu Prostornog plana, a zatim starta projektiranje infrastrukture – prometnica, elektroopskrbe, vodoopskrbe i kanalizacije, te ishođenje dozvola za gradnju – govori nam Lovro Kušćević, načelnik općine Nerežišća.

Naslovnica Split županija