StoryEditorOCM
DalmacijaDJECA ZASLUŽUJU BOLJE

‘Kamena ljepotica’ na rivi vlaži na sve strane, stubište se urušava, WC bez umivaonika, dvorište osvojili kafići...

Piše PSD.
2. travnja 2015. - 01:09

Dvije osnovne i isto toliko srednjih škola u Trogiru ne udovoljavaju zahtjevima suvreme ne nastave. Zaključak je to tribine o školstvu koju je organizirao Grad Trogir u suradnji s ravnateljima škola. Cilj je bio sagledati u kakvom su stanju trogirske škole kako bi se u prostornoplanskoj dokumentaciji, nakon više od pola stoljeća, mogla planirati izgradnja novih škola. Naime, Osnovna škola “Petar Berislavić” na gradskoj rivi napunila je 106 godina, a ostale su “debelo” zakoračile u šesto desetljeće.

Tužno i ružno

Iako zgradu osmoljetke na rivi nazivaju “kamenom ljepoticom”, njezina unutrašnjost ni izdaleka nije takva. Prostor zadovoljava tek osnovne potrebe za odvijanje redovne nastave u dvije smjene, koju pohađa 679 učenika.

– Zbog dotrajalog krovišta, voda “šiba” na sve strane, pa vlage ima na stropovima te zidovima učionica i hodnika, gdje su električne instalacije, zbog čega je sigurnost učenika upitna – kazala je ravnateljica Edita Bratinčević.

– Stubište je u fazi urušavanja, kamene ploče pucaju, rukohvat se “krpa”, podovi u učionicama su ulegnuti, namještaj je star, učenički WC nema osnovne higijenske uvjete, nema umivaonik, dvorana je neprimjerena, ženska svlačionica je dio hodnika, a muška je na ulazu u dvoranu. Škola nema dvorište jer su ga uzurpirali štekati, nema parkirališta, a ni vozilo Hitne pomoći ne može do nje. Zbog toga što roditelji djecu ne mogu dovesti do škole, gubimo odjeljenja. Gubimo razrede proteklih nekoliko godina i to nam je dodatni problem – istaknula je opisujući svoju školu ravnateljica Bratinčević i pozvala gradonačelnika Antu Stipčića da ozbiljno sagledaju probleme koje je iznijela s obzirom da će uskoro u takvim uvjetima biti nemoguće raditi.

Djeca u WC-u nemaju gdje oprati ruke
Nešto blažu sliku Osnovne škole “Majstor Radovan” na Travarici, udaljene kilometar od spomenute u povijesnoj jezgri, koju pohađa 739 učenika, dočarao je prof. Virgil Jureškin. On se tužio na pukotine na fasadama, dotrajale prozore, a za kotlovnicu za centralno grijanje iz 1978. godine kazao je kako je “doslovno muzejski primjerak”.

Ravnateljica SSŠ “Blaž Jurjev Trogiranin” Karmen Sinanović podsjetila je kako je ta škola, koju pohađa 580 učenika i koja obrazuje deficitarna zanimanja, stara 56 godina i u međuvremenu se dograđivala te je izgrađen jedan cijeli novi dio.

Školska kuhinja više nalikuje onoj restoranskoj nego kuhinji koja služi za praktičnu nastavu kuharima, rekla je. Požalila se na veliki problem dvorane koju njezina škola dijeli s Gimnazijom i svim sportskim klubovima u Trogiru, s oko 2,5 tisuća korisnika.

– Proteklih 35 godina i mi i Gimnazija plaćamo najam Sportskoj dvorani. On je iznosio oko šest milijuna kuna. Tim se novcem mogla izgraditi nova dvorana – ustvrdila je Sinanović.

Tri lokacije za škole

Na prostornu skučenost upozorio je i Duje Miše, ravnatelj SŠ “Ivan Lucić”. Rekao je kako je zatekao “ruševinu” od koje je u 23 godine, koliko je na mjestu ravnatelja, uz potporu Županije uspio napraviti “pristojan” prostor, ali još uvijek nedostatan.

Gradonačelnik Ante Stipčić kazao je kako je u tijeku izrada prostornih planova u kojima su predviđene tri lokacije za izgradnju novih škola.

– Lokacije su na zapadnom i istočnom dijelu Travarice te na Čiovu, u blizini samostana sv. Ante – kazao je.
Ante Radovčić iz Županijskog odjela za prosvjetu pozvao je ravnatelje da im što prije upute zahtjeve za potporu u rješavanju nekih hitnih intervencija.

– Otvoreni smo za svaki dijalog i u suglasnosti s Gradom Trogirom spremni smo iznaći najbolje rješenje kako bi se osigurala bolja budućnost školskog razvoja u Trogiru – rekao je Radovčić.

Gordana DRAGAN

‘Zadnja obrana života’ ili luksuzni hotel?

Stjepan Omero, stanovnik stare jezgre, pitao je gradonačelnika Stipčića hoće li se škola na rivi ukinuti te izgraditi nova.

– U jezgri živi 500 ljudi. Ako ne bude škole, to je gotovo – mrtav grad – rekao je Omero.

Stipčić mu je odgovorio kako je škola u jezgri zadnja obrana života u gradu, u kojemu su ostali samo kafići i odvjetnički uredi, ali i da se oko pitanja škole treba iznaći najbolje rješenje.

Inače, postojala su nagađanja kako se škola na rivi planira ukinuti jer bi “kamena ljepotica” više odgovarala preuređenju u luksuzni hotel. Očekuje se da će se o toj temi najvjerojatnije lomiti koplja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:05