StoryEditorOCM
Dalmacijamayday, mayday

Ovi mladi ljudi spasit će Majdan, koji su naši stari uništili

Piše PSD.
10. ožujka 2015. - 16:45
Napušteni tupinolom u Majdanu, pokraj izvora Jadra, postat će ovog mjeseca središte zanimanja studenata i njihovih mentora s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Riječ je o studentskoj arhitektonskoj radionici u svrhu revitalizacije tog prostora pod nazivom “Mayday! Majdan! Mayday!” ili “Spasimo Majdan”, a sve u sklopu projekta “Ex Marlstone Quarry as a Community Space”, čiji su nositelji Grad Solin i Hrvatske šume – Uprava šuma, Podružnica Split, pod čijom se upravom ovih pet hektara i nalazi.

Važno je istaknuti da je taj projekt na “Idea Campu”, u organizaciji Europske kulturne fondacije, uvršten među 50 najboljih od ukupno 813 prijavljenih iz cijele Europe, a jedan je od njih 25 koji su dobili novac za istraživanje.

Interaktivni park

– Projektna ideja o revitalizaciji prostora napuštenog tupinoloma u Majdanu, čije ćemo potencijale tijekom idućeg mjeseca ispitivati u sklopu studentske arhitektonske radionice, nastala je prije skoro godinu dana u suradnji s Miroslavom Miškovićem iz Grada Solina. Gradonačelnik Solina Blaženko Boban podržao je ideju uređenja interaktivnog parka i participativnog urbanog vrta za zajednicu na mjestu platoa nekadašnjeg tupinoloma, a na sastanku sa Zoranom Đurđevićem, voditeljem Hrvatskih šuma – UŠP Split, koje upravljaju površinom u ime Republike Hrvatske, postignut je dogovor o partnerstvu – objašnjava nam 27-godišnja povjesničarka umjetnosti Antonija Eremut, koja je u ime Grada Solina, kao nositelja projekta, izradila prijavu na “Idea Camp”. Natječaj je bio usmjeren na (re)definiranje javnih prostora i modele aktivacije lokalne zajednice pri njihovom oblikovanju i korištenju.

– Budući da je naša ideja na koncu bila uvrštena među 50 najboljih, dobila sam priliku prošle godine u listopadu predstaviti je i na međunarodnoj radionici u Marseilleu. Moram istaknuti da je projekt revitalizacije tupinoloma u Majdanu bio zamijećen i zbog toga što je već imao institucionalnu potporu, koja je nedostajala čak i projektima iz zemalja u koje se inače volimo ugledati – ističe naša sugovornica.

– Iznimno smo zahvalni našem partneru u projektu, Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, kao i svim studentima, a prijavilo ih se 27, te njihovim mentorima, kojih je šest na čelu s dr. sc. Dujmom Žižićem, diplomiranim inženjerom arhitekture, koji su odlučili uložiti svoje znanje, vrijeme i rad u razvoj ove ideje – ističe naša sugovornica, zahvaljujući i svim drugim sudionicima, stručnjacima i ustanovama koji će dati doprinos projektu.

Studente na terenu tog jutra nije omela bura u propitivanju lokacije, skicirali su teren, a u suradnji s udrugom “Permakultura Dalmacije” izrađivali su i vegetacijsku kartu prostora.

Sjajna prilika za studente

– Ovo je sjajna prilika za studente jer imaju šansu na stvarnoj parceli ispitati program koji nije strogo definiran, imaju veliku slobodu sami ponuditi neka rješenja, imaju partnere na koje mogu računati, Grad Solin i Hrvatske šume, koji upravljaju tom zemljom, i dodatna je prednost što postoji ozbiljna namjera da se sve ovo u konačnici izvede. Dakle, grupa koja ponudi najuspješnije rješenje imat će relativno brzo svoju prvu realizaciju, možda i prije diplome, što je za njih izvrsno uskoro kad budu tražili posao i aplicirali na neke natječaje – mišljenja je njihov mentor Dujam Žižić.

Izlaskom na teren oduševljeni su i Morana Ostojić i Tomislav Nejašmić, studenti pete godine smjera arhitektura koji su u timu s kolegom Marinom Delićem.

– Super je to što su nam dali da pokušamo razraditi ozbiljan projekt ovako velikog mjerila, da studenti pokušaju sa svježim idejama i drukčijim pristupom, neopterećeni, prići ovakvom zadatku. Već smo bili na izvoru Jadra, ali prvi put smo na ovoj lokaciji. Čudesno je da u blizini Splita postoji ovakav neiskorišten prostor u prirodi, a u blizini iznimno vrijedne povijesne baštine, Dioklecijanova akvedukta. Idemo kući puni energije zbog ovoga što smo doživjeli, a već imamo neke ideje – kazali su nam Morana i Tomislav.

mia sesartić


Najbolji rad bit će podloga za glavni projekt

Ovo je prvi korak, izlazak na teren, mjerenje i skiciranje, a potom će uslijediti radionica i izrada rješenja, koja će biti predstavljena 8. travnja u Domu kulture “Zvonimir”.
Najuspješnije idejno rješenje, kako nam vele, odabrat će žiri i zainteresirani građani, a ono će služiti kao podloga za izradu glavnog projekta koji će Grad Solin i Hrvatske šume – UŠP Split prijaviti na odgovarajući
natječaj EU-a.


Važno je mišljenje građana

Studenti su dobili radni zadatak – propitivanje potencijala lokacije koja može poslužiti kao rekreativni, edukacijski ili kulturno-umjetnički sadržaj. Propitivat će se, naravno, i mišljenja lokalne zajednice, građana, udruga, vrtića, škola... jer ovaj je projekt i usmjeren na njih. Želja je sudionika da se preko ovog projekta okrenemo prirodi, da taj dio uz izvor rijeke Jadro i Dioklecijanov akvedukt ponovno postane omiljeno izletište.


Primjer za ostale ‘kave’

Također, propitivanje ove lokacije može ujedno poslužiti i kao primjer dobre prakse za revitalizaciju ostalih neiskorištenih lokacija nastalih iskopavanjem tupine na našem području. Vrijeme je za hvatanje u koštac s industrijskim naslijeđem i za pronalaženje modela za pretvaranje današnjih nedostataka u sutrašnje prednosti – poručuju nositelji projekta.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:53