StoryEditorOCM
DalmacijaBRAČKI PAHAJ

Vuna ovce pramenke postat će brački suvenir

Piše PSD.
9. ožujka 2015. - 21:25
Brač otok vune - naziv je projekta koji je pokrenula ekipa “Zeleni Brač“ s ciljem da spriječi zagađivanje prirode vunom ovce pramenke koja se nekontrolirano ostavlja u prirodi te da istodobno ta vuna organiziranim i smislenim akcijama postane otočni resurs i brend.
Tako je projekt “Zeleni Brač“ učinio korak dalje u nastojanjima da se sačuva zdrav okoliš te Brač postane naš najzeleniji otok. Sudionici projekta uočili su, naime, taj veliki ekološki problem jer se procjenjuje da se godišnje nekontrolirano u prirodu baci petnaest tona vune koja ostaje nakon ljetnog striženja ovaca. Budući da ne postoji nikakav organizirani otkup, vuna se ostavlja u prirodi i na taj način zagađuje okoliš i otpadne vode.

Dominantna pramenka

Vuna je sporo razgradiva i teško zapaljiva, godinama leži na mjestu na kojemu je ostavljena gušeći rast bilja. Istodobno odbačena vuna zaudara i postaje pogodno stanište za razvoj bakterija. S tim problemom do sada se nitko nije ozbiljnije uhvatio u koštac.

Novi projekt koji je iznjedrio “Zeleni Brač” odvijat će se pod nazivom “Brački pahaj”, a pahaj na bračkoj čakavici znači pramen, dok je istodobno dominantna sorta ovca pramenka.
- Vjerujem kako će i ovaj projekt ponovno ujediniti sve lokalne samouprave na Braču i nadam se kako ćemo zajedničkim snagama od vune umjesto otpada i zagađivača okoliša napraviti višenamjensko iskoristivi resurs po kojemu će naš otok postati prepoznatljiv - kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković, koja je pružila punu podršku novom ekološkom projektu.

Očekuje kako će se u ovu akciju, kao i kod projekta “Zeleni Brač“, na svoj način uključiti srednjoškolci, osnovci i polaznici dječjih vrtića.

Udruga “Tim aktive Brač” ponudila je konkretan program u kojemu prostora za rad i aktivnost ima za mnoge one koji se žele uključiti u taj projekt i tako pridonijeti novim ekološkim iskoracima.

Prilika i za nezaposlene

- Put nije lak ni jednostavan. I prije je bilo pokušaja, ali bez rezultata. Mi želimo napraviti nešto konkretno, utvrdili smo prvu fazu poslova i na tome nećemo stati. Ohrabruju nas i podrške koje dobivamo s mnogih strana, a našu akciju spreman je poduprijeti i Fond za očuvanje okoliša - pojasnila je Dijana Šćepanović, voditeljica lokalne akcijske grupe.

Od tog doskorašnjeg otpada Bračani kane stvoriti prepoznatljiv suvenir od vune, a isto tako i manifestaciju “Festival vune”. Riječ je o međunarodnom art festivalu koji bi okupljao umjetnike iz Hrvatske i Europe koji bi stvarali tematske skulpture od vune. U planu je otvaranje centra za odlaganje, skladištenje i pranje vune. Suvenir od vune dobit će svoje mjesto u turističkoj ponudi i nalazit će se, osobito ljeti, na mnogim prodajnim štandovima.

U projekt bi se uključili, otkriva “Tim aktiva Brač”, nezaposleni, naročito žene, koji bi prvo prošli edukaciju rada s vunom, a poslije organizirano nastavili s izradom suvenira od vune. Bračani su u pomoć pozvali Damira Remenara, inovatora iz Iloka, koji je izumio stroj za pranje vune i stroj za proizvodnju građevinskog izolacijskog materijala od vune. On će ih poučiti u jednome i drugome.


Ivica RADIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:24