StoryEditorOCM
DalmacijaSinj stvara top-studente

Festival znanosti: "U Lici će biti izgrađen europski svemirski centar"

Piše PSD.
18. rujna 2014. - 23:32
Glavni ciljevi svakog festivala znanosti pa tako i sinjskog su popularizacija znanosti, naročito među mladima. Ako je suditi po tribini za srednjoškolce Festival znanosti u gradu alkara više je nego ispunio svoj cilj. Velika dvorana Alkarskih dvora ponovno je bila pretijesna.

Više od 200 učenika iz sve četiri sinjske srednje škole došlo je sudjelovati na tribini koju je ove godine pripremio Mate Paštar, student završne godine diplomskog studija kemije i biologije s Fakulteta prorodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Njegovi gosti bili su Vlatka Marković, studentica završne godine diplomskog studija kemije i biologije s istog fakulteta, Ivan Budimir Bekan i Ana Turudić, studenti 6. godine medicinskog fakulteta u Splitu, odnosno Zagrebu, Jelena Ćurković, studentica završne godine Pravnog fakulteta u Splitu, Jelena Mihaljević, studentica završne godine diplomskog studija Prehrambeno-biotehničkog fakulteta u Zagrebu, svi redom izvrsni studenti te Tina Čarić koja je u rekordnom roku završila prediplomski i diplomski studij na FESB-u.

Oni su nazočnim srednjoškolcima, najvjerojatnije budućim studentima, ispričali što ih je motiviralo da upišu fakultete na kojima studiraju, zašto za njih uspješno studiranje nije nemoguća misija, govorili su o odnosu s preofesorima, studentskom životu, a nije se šutjelo ni o studentskom partijanju. Sinj, suglasni su oni, ima top-uspješne studente i svi oni znaju da za uspješan završetak studija nije potrebno biti nadnaravno pametan već je to primarno rezultat rada i upornosti.

Poslije završene gimnazije nisam imala pojma što bih upisala. U prvom srednje govori mi fratar da svaki dan molim koji ću fakultet upisati. Ja molila, a ono ništa. Ne znam što ću. Mene privlači kemija i biologija, a roditelji bi rađe medicinu za čiji upis, pričalo se, trebaju jake veze, a ja ih naravno nisam imala. Odem na prijemni za oba fakulteta računajući da će me na medicini eliminirati. Kad ono položim uspješno na kemiji i biologiji, ali i medicini.

Našla sam se u još gorem procjepu nego prije. Pitaju me roditelji što ću upisati, a ja šutim. Uzmem krunicu i na svetu misu. Čekam da mi Bog prišapne što da napravim. Vratim se kući i pravac na fakultet. Upisala sam kemiju i biologiju. Je li studij težak? Meni nije. Sve do sada dala sam iz prve s prosjekom 5,0 – kazala je srednjoškolcima Vlatka Marković. Slične priče iznijeli su i ostali, a srednjoškolci ih u nagrađivanju nisu štedjeli dlanove.

TONI PAŠTAR


Svemirski centar u Lici

Postoje veliki izgledi da se u Lici izgradi europski svemirski centar. Najpogodnija lokacija, ali ne i jedina, je područje Udbine. Gradnju toga centra financirala bi europska svemirska asocijacija, a pregovori o tome i pripreme daleko su odmakli. Ovo je ekskluzivno kao posljednji predavač na Festivalu znanosti u Sinju istaknuo Slobodan Bosanac koji je govorio na temu "Osvajanje svemira – svemir za sve".
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:27