StoryEditorOCM

Uz blagdan Gospe od ružarija obilježen Dan grada Vrlike

Piše PSD.
4. listopada 2008. - 18:11

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Vrlici je u subotu obilježen Dan grada koji se slavi uz blagdan Gospe od Ružarja, mjesne nebeske zaštitnice.

Uz vijećnike, gospodarstvenike i druge Vrličane svečanosti su nazočili Niko Rebić, saborski zastupnik, Jozo Sarač, državni tajnik, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Ante Tonći Turudić, predsjednik Gradskog vijeća, podsjetio je da je upravo nadomak Vrlike, u Civljanima, 17. kolovoza 1990. godine postavljena prva barikada kao izraz velikosrpskog zla od kojega je vrlički kraj teško stradao.

Ističući da su u Vrlici svetinje obitelj, dom i domovina Turudić se osvrnuo na nedavni zakon o ravnopravnosti spolova i ustvrdio da “u ovoj dolini nikada neće biti druge obitelji osim one zasnovane na svetoj vezi muškarca i žene”.

Gradonačelnik Ivan Ćorić kazao je da gradska vlast trenutno realizira i(li) priprema 30-ak projekata, od komunela do gospodarstva. Ćorić je puno više govorio o planovima pa je tako među prioritete naveo proširenje radne zone u Kosorima, melioraciju 450 hektara Vrličkog polja, izgradnju sportske dvorane, vatrogasnog doma i zgrade komunalnog poduzeća, a iznad svega u najskorijoj budućnosti povratak 50 mladih vrličkih obitelji.

O nužnosti demografskog preokreta posebno je govorio Niko Rebić. Ističući da se s vrličkog područja oduvijek odlazilo Rebić je kazao da je posljednji rat demografski osiromašio vrlički kiraj toliko da se može govoriti o katastrofi. Za preokret nije dovoljno nabrajati mogućnosti već se moraju upregnuti sve snage i angažirati svi potencijali, kazao je.

Na svečanosti su uručena javna gradska priznanja. Zlatnu plaketu grada Vrlike dobio je Vinko Blažević za doprinos obnovi sakralnih objekata u župi Vrlika. Kolektivne nagrade dobili su Tae kvan do klub Vrlika i Gradsko društvo Crvenog križa Vrlika.

Toni Paštar / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:25