StoryEditorOCM
DalmacijaČISTE BIOGRAFIJE

Gradovi zakočili izbor splitskih sudaca porotnika

Piše PSD.
2. siječnja 2014. - 11:26
Iako je još sredinom srpnja prošle godine sucima porotnicima na Županijskom sudu u Splitu istekao četverogodišnji mandat, oni i dalje obavljaju svoju dužnost. Iako bi se na prvi pogled neupućenom promatraču moglo učiniti da suci porotnici ovih pola godine, koliko je prošlo od isteka mandata, nezakonito vrše svoje dužnosti, to ipak nije tako jer je tome “doskočio” Zakon o sudovima.

Naime, u članku 118. točka 3. tog zakona stoji da “ako imenovanje sudaca porotnika nije obavljeno do isteka roka na koji su imenovani, suci porotnici nastavljaju obnašati dužnost do novog imenovanja suca porotnika”. No, novi suci porotnici još nisu imenovani, a koji je rok do kojeg se oni moraju imenovati, nije izričito određeno zakonom, pa to znači da oni teoretski mogu još godinama sudjelovati u sudskim vijećima.

- Mi smo nemoćni u ovom slučaju jer odluku o imenovanju sudaca porotnika na Županijski sud donosi Županijska skupština. Zašto to još nije obavljeno, treba pitati njih – kazao nam je Marijan Miletić, predsjednik Županijskog suda u Splitu, ustvrdivši da iako je sve po zakonu, ovaj slučaj govori o neozbiljnosti lokalne samouprave. Na pitanje kako komentira neke informacije da sucima porotnicima već gotovo godinu dana nije isplaćena niti kuna nagrade, odgovara da se one isplaćuju po dinamici koju uvjetuje priljev novca od Ministarstva pravosuđa.

Odgovor na pitanje zbog čega Županijska skupština kasni s imenovanjem sudaca porotnika za splitski Županijski sud i kad će se taj problem riješiti, zatražili smo od i od Splitsko-dalmatinske županije.

- Sukladno odredbi članka 119. Zakona o sudovima, suce porotnike općinskih odnosno županijskih sudova imenuje Županijska skupština, po pribavljenim prijedlozima općinskog, odnosno gradskog vijeća, sindikata, udruge poslodavaca i gospodarske komore. Prije imenovanja sudaca porotnika mora se pribaviti mišljenje predsjednika odgovarajućeg suda o predloženim kandidatima. Županijski sud u Splitu dao je inicijativu Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije, za pokretanje postupka imenovanja sudaca porotnika Županijskog suda.

Županijska skupština je uputila prema gradovima na području Splitsko-dalmatinske županije dopis kojim traži davanje prijedloga kandidata za imenovanje sudaca porotnika. U više navrata intervenirano je upućivanjem požurnica za hitnost postupanja, međutim pojedini gradovi do danas nisu ispunili svoju obvezu. Stoga, Županijska skupština nije mogla dovršiti postupak imenovanja sukladno citiranoj odredbi – stoji u odgovoru Županije koje potpisuje Mihovila Franetović, tajnica Županije. Ističe se i da će, budući da ovakvo “postupanje pojedinih subjekata dovodi do usporavanja postupka”, Županijska skupština biti primorana dostaviti predsjedniku Županijskog suda na mišljenje prijedloge kandidata onih gradova koji su dostavili traženo.

- Nakon dobivanja mišljenja o predloženim kandidatima od predsjednika Suda, isto će biti uvršteno u dnevni red prve sljedeće sjednice Županijske skupštine. Na sjednici Županijske skupštine koja je zakazana za 11. prosinca 2013. godine, već je u dnevni red uvršten prijedlog za imenovanje sudaca porotnika Općinskog suda Split. Na sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije održane u srpnju 2013. godine, doneseno je Rješenje o imenovanju sudaca porotnika Općinskog suda u Sinju – zaključuje se u odgovoru Splitsko-dalmatinske županije. Nisu nam u Županiji htjeli reći koji to gradovi nisu “ispunili svoju obvezu”. No, suci porotnici moraju biti nestranačke osobe i moraju imati “čiste” biografije, a neki predloženi kandidati možda ne bi prošli “kontrolu” predsjednika Županijskog suda.

vladimir urukalo

Naknade od 20 do 30 kuna

Suci porotnici, prema važećem Pravilniku o naknadama i nagradama sudaca porotnika iz 1996. godine, “ visina nagrade obračunava se prema utrošenom radnom vremenu za prisustvovanje raspravama”. Tako suci porotnici Općinskog suda dobivaju 20 kuna bruto po satu, njihovi kolege na Županijskom sudu 25 kuna bruto po satu, a suci porotnici na Trgovačkom sudu 30 kuna bruto po satu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:28