StoryEditorOCM
DalmacijaNa Kukuzovcu se još ne čuju krave kako muču

Sinjska mljekara uvozi srpsko mlijeko i uništava domaće proizvođače

Piše PSD.
20. studenog 2013. - 21:25

Kad je na hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu 2010. godine u Zagrebu direktor “Imlek mljekare” iz Beograda Slavko Petrović najavio izgradnju mljekare na Kukuzovcu kao najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj, obećao je da će prerađivati mlijeko s hrvatskih farmi.

Najavljujući ulaganja od sedam milijuna eura, vlasnici beogradske mljekare, investicijski fond Salford sa sjedištem u Londonu, osnovali su u Hrvatskoj tvrtku “Mils mljekara Sinj” i na Kukuzovcu kupili parcelu od 12.000 četvornih metara. Na njoj se još ništa nije izgradilo, ali zato na hrvatsko tržište uvoze mlijeko, najprije iz BiH, a sada iz Srbije.

Gašenje MILS-a Salford je preko svojeg holdinga Balkan Dairy Product B.V., sa sjedištem u Nizozemskoj, vlasnik brojnih mljekara u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Makedoniji.

U Hrvatsku je imao namjeru ući preuzimanjem splitske mljekare MILS i njezinih zaposlenika. Plan je bio da se oslobodi atraktivna MILS-ova lokacija u Splitu, koja je iz industrijske prenamijenjena u stambeno-poslovnu zonu, a da se na Kukuzovac izmjeste proizvodnja i zaposlenici.

Ljubav vlasnika Salforda i MILS-a kratko je trajala, a čim je pukla, jer se nisu uspjeli dogovoriti, dotadašnja tvrtka “Mils mljekara Sinj” preimenovana je u “Mljekara Sinj”. Koja nije mirovala. Na policama su se počeli pojavljivati proizvodi s deklaracijom “Mljekare Sinj”. To je u sklopu izborne kampanje za parlamentarne izbore prije dvije godine bio argument sinjskom gradonačelniku Ivici Glavanu da se obruši na one koji su ga propitkivali o mljekari na Kukuzovcu. Na glavnom skupu NL dr. Jadrijevića za 9. izbornu jedinicu u Zadru Glavan je ustvrdio da mljekara na Kukuzovcu proizvodi. I proizvodi.

U to vrijeme, krajem 2011. godine, proizvodila je u Kozarskoj Dubici, odakle je mlijeko i mliječne prerađevine uvozila u Hrvatsku. “Mljekara Sinj” danas opskrbljuje hrvatske potrošače mlijekom iz Srbije. Subotička AD “Mlekara” za račun “Mljekare Sinj”, na adresi Kukuzovac 1, proizvodi mlijeko i doprema ga na police Merkatora i Plodina.

− Obećali su nam mljekaru na Kukuzovcu u kojoj će prerađivati mlijeko s hrvatskih farmi. Obećali su i razvoj stočarstva te poticanje proizvodnje mlijeka. Umjesto toga, uvozom mlijeka iz Srbije uništavaju naše proizvođače mlijeka i usput muzu potrošače – kazao je na posljednjoj sjednici sinjskoga Gradskog vijeća nezavisni vijećnik Miro Bulj, koji je donio jedan tetrapak mlijeka iz Subotice s deklaracijom “Mljekare Sinj” kao uvoznika.

− Uvozili smo iz Kozarske Dubice u BiH, ali kako ta mljekara nema EU broj, od 1. srpnja mlijeko za naše kupce u Hrvatskoj uvozimo iz Subotice, jedine mljekare u Srbiji s EU brojem. Radit ćemo sa Suboticom dok se ne riješi pitanje izvoza mlijeka iz BiH na tržište EU-a – kaže Vladimir Škoro, direktor “Mljekare Sinj”.

Na našu primjedbu da su iz Salforda u Hrvatsku došli s pričom o izgradnji mljekare na Kukuzovcu i razvoju farmi za proizvodnju mlijeka, a sveli se na uvoznike, Škoro je kazao da je trenutačno stanje takvo.

Još sedam mjeseci Na pitanje što je s mljekarom na Kukuzovcu, hoće li se graditi i istječu li rokovi iz ugovorom preuzetih obveza, Škoro nam je odgovorio: − Ta je investicija u zastoju.

Trenutno je na čekanju. Mi smo kupili 12.000 četvornih metara zemljišta na Kukuzovcu i ugovorom preuzeli određene obveze o rokovima i zapošljavanju. Sve sam to detaljno predočio nadređenima. Oni su mi odgovorili da će poštovati ugovor. Ugovor o kupoprodaji zemljišta na Kukuzovcu potpisan je 17. kolovoza 2011. godine.

Prema tom ugovoru, kupac je dužan u roku od tri godine izgraditi mljekaru. To je raskidna klauzula ugovora. “Mljekara Sinj”, odnosno investicijski fond Salford, imaju, dakle, još sedam mjeseci.

Ako u tome roku ne realiziraju investiciju, svrstat će se među skupinu nemalog broja investitora na Kukuzovcu koji su samo rezervirali zemljište.

Bivši sastav UO Gospodarske zone Kukuzovac sa svoje je posljednje sjednice predložio gradonačelniku Ivici Glavanu da se s takvima koji su potpisali predugovore ili ugovore, ili koji su samo izabrani na javnim natječajima i poslije toga nisu ništa učinili, raskinu ugovori, odnosno da im se zahvali i da se rezervirane parcele ponovno daju na natječaj.

Kad je, pak, u pitanju realizacija ulaganja u izgradnju mljekare na Kukuzovcu, gradonačelnik Glavan bitno je promijenio retoriku.

− Mi smo pronašli investitora i prodali mu zemljište. Time je naš posao završen. Tih 12.000 kvadrata investitor je uredno platio – kazao je Glavan.

Toni Paštar
FOTO: ŽELJKO HAJDINJAK / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:18