StoryEditorOCM
DalmacijaGLASOVI OBVEZUJU

Kaštela: HDZ se 'pomladio' - u oporbi ‘prekaljene snage’

Piše PSD.
6. lipnja 2013. - 21:15

Politička utakmica u Kaštelima je završena, situacija je potpuno jasna. HDZ ima potpunu vlast i kontrolu, kako nad gradskom upravom, tako i nad gradskim ustanovama i u Gradskom vijeću. Novi gradonačelnik Ivan Udovičić sebi je, možemo kazati, stvorio poziciju odriješenih ruku.

Tijekom četverogodišnje vladavine neće biti opterećen političkom trgovinom, ugađanjima koalicijskim partnerima, ucjenama ni trzavicama, budući da u Gradskom vijeću ima i više od natpolovične većine, 15 vijećničkih mandata. Apsolutna prevlast, naravno, nosi i političku odgovornost, a toga je Udovičić svjestan.

− Ni u kojem pogledu neće nam biti interes da sami donosimo sve odluke za grad. Naš je interes da naše odluke i prijedloge koji budu na Gradskom vijeću podržava i oporba.

Dat ćemo sve od sebe da i oporbeni vijećnici sa svim odlukama budu upoznati na vrijeme, a transparentnost će biti jedna od glavnih zadaća. Nastojat ćemo da svih 25 vijećnika zajedničkim radom i odlukama budu od koristi našim građanima i gradu − kazao je novoizabrani gradonačelnik Ivan Udovičić.

Vijećnika 25, a dolaze sa samo triju lista

A kojih će 25 “sretnika” sjediti u kaštelanskom Gradskom vijeću? Opcija nema puno. Samo su tri liste osvojile mandate − HDZ-ova 15, nezavisna lista Joška Berketa sedam i SDP tri mandata. U HDZ-ovim redovima samo su tri otprije poznata lica. Naime, vijećničke mandate opet su dobili Denis Ivanović, Petar Mustapić i Tomislav Lovrić, koji je u zadnjem sazivu bio samo godinu dana.

Svi drugi, može se reći, nove su snage te stranke. O budućem predsjedniku Gradskog vijeća još se nije razgovaralo. Bude li presudilo vijećničko iskustvo, na tu bi poziciju mogao jedino Ivanović, no u nekim kombinacijama spominje se da bi Vijećem u iduće četiri godine mogla prvi put upravljati žena. Dva su imena − Sandra Zokić, koja je bila druga na listi, odmah iza Udovičića, i na političkoj sceni nova dr. Jadranka Matok-Bosančić.

No, bilo kako bilo, konačna odluka znat će se vrlo brzo. Osim petoro spomenutih, iz HDZ-ovih redova u Vijeće su još ušli Marija Juras, Joško Botić, Joško Oštrić, Antonia Baturina, Banimir Matijaca, Antonija Teskera, Ante Botić i Mario Duvnjak.

‘Za naš grad i građane’

Zamjene za Udovičića i Milija Novaka, koji je postao dogradonačelnik, još nisu određene, a kako je riječ o stranačkoj listi, u HDZ-u se ne moraju pridržavati redoslijeda. Tako da bi ta dva mjesta mogla biti popunjena i ljudima koji su, primjerice, bili na začelju liste.

Tu odluku donijet će Gradski odbor stranke. U novom sazivu Vijeća, zanimljivo, sjedit će trojac iz aktualne gradske vlasti. Naime, u vijećničke klupe dolaze gradonačelnik Berket, dogradonačelnici Marinka Parčina i Marinko Kovačev, Berketovi zamjenici s ovih izbora Ivan Rančić i Kristina Konta, Meri Škopljanac-Gagić, koja je i do sada bila u Vijeću, a nakon četiri godine pauze u Vijeće se ponovno vraća Ivan Kovač Matela, koji je bio vijećnik u pretprošlom sazivu.

Uz Berketovih sedam vijećnika, u oporbi će biti i tri SDP-ova, i to Dražen Đaković i Filip Plećaš, koji su bili u prošlom sazivu, te predsjednik stranke Matko Kuzmanić. Kuzmanić nam je kazao da će SDP biti čvrsta i konstruktivna oporba, te da će jednako tako podržavati sve projekte koji budu na dobrobit građana, bez obzira na to što će Vijećem vladati HDZ.

− Moramo zajedno raditi za naš grad i građane, te uložiti maksimalne napore kako bi građanima bilo bolje − kazao je Kuzmanić.

Piše Jakov Žarko 
Snimio Zvonimir Barišin / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:24