StoryEditorOCM
Dalmacijaznamo kako

Nerežišća: općina darovala 4170 sadnica loze, maslina i smokava

Piše PSD.
15. travnja 2013. - 21:56

Na Braču, što smo bliži ulasku u Europsku uniju, niču novi nasadi vinove loze i masline, a sve je veći broj onih koji se školuju i educiraju za poljodjelska zanimanja.

U sklopu obnove opožarenih površina i poticanja poljoprivrednika za sadnju trajnih nasada, općina Nerežišća podijelila je svojim poljodjelcima u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom 4100 sadnica vinove loze, 62 sadnice maslina i 8 sadnica smokava, u ukupnoj vrijednosti od 41.000 tisuću kuna.

Sadnice su dodijeljene bez povratne naknade, a sukladno programu obnove opožarenih površina na području te bračke općine. Na taj se način želi potaknuti podizanje trajnih nasada i obnova opožarenog i zapuštenog zemljišta jer nakon ulaska u Europsku uniju za određeno vrijeme neće biti moguće podizati nove nasade. Zbog toga je nerežiška općina sufinancirala i nabavu 15 tisuća sadnica vinove loze.

- Naši poljoprivrednici pokazali su izuzetno velik interes za daljnji razvoj autohtonih bračkih kultura, pa ih na ovaj način želimo potaknuti i ohrabriti da krenu u podizanje trajnih nasada jer će na taj način obnoviti opožarena i zapuštena zemljišta - pojasnio je nerežiški općinski načelnik Lovre Kuščević.

Nadalje, ovakvim poticajima omogućavaju se rast i razvitak poljoprivrednih gospodarstava te njihova bolja konkurentnost na tržištu. I na području općine Milna koja „pokriva“ zapadni dio Brača podijeljeno je više od 2500 sadnica, najviše maslina, koje će biti posađene na površinama koje je prije dvije godine poharao veliki požar.

Nova pravila i uvjeti

Istodobno je u Postirima skupina od 37 polaznika uspješno završila školovanje za zanimanje maslinar koje je trajalo 120 sati teoretske i praktične nastave. U tijeku je isto osposobljavanje za zanimanje maslinar u Supetru, a pohađa ga četrdesetak polaznika. Među njima je i desetak žena.

Program osposobljavanja provodi se u skladu s preporukama Europske unije i odobren je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Zanimanje maslinar potrebno je za zadovoljavanje minimalnih tehničkih uvjeta za bavljenje maslinarstvom i prodajom maslinova ulja.

Nakon ulasku u Europsku uniju, naime, stupit će na snagu pravila i uvjeti koje će biti potrebno zadovoljiti za obavljanje djelatnosti u proizvodnji i prodaji hrane.

Još prije se u Nerežišćima sedamdesetak polaznika osposobilo za zanimanje stočar, odnosno ovčar i kozar, te mljekar. Tako Bračani nastoje spremno dočekati skorašnji ulazak u Europsku uniju i što prije se prilagoditi novim pravilima i uvjetima.

IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:06