StoryEditorOCM
Dalmacijamalo prosvjednika

HUS-ov prosvjed u Sinju: U Hrvatskoj umjesto BDP-a raste ekonomska emigracija

Piše PSD.
23. ožujka 2013. - 19:03
U organizaciji Hrvatske udruge sindikata u subotu je na Trgu kralja Tomislava u Sinju, popularnoj Pijaci, održan prosvjedni skup s kojega je Vladi i predsjedniku RH upućena poruka da se sadašnje gospodarsko i socijalno stanje ne može više trpjeti. Na skupu je aktivno sudjelovalo 50-ak radnika Autoprijevoza i Ciglane te znatiželjnih građana dok je nekoliko stotina Sinjana sjedilo na štekatima i ispijalo kavu.

Mr.sc.Arijana Rožić Brakus, tajnica županijske Udruge nezaposlenih, kazala je da su joj u "zemlji znanja" 10 godina zatvorena sva vrata do radnog mjesta. Predsjednica iste udruge Jasminka Lemo pozvala je nezaposlene na okupljanje uvjerena da udruženi mogu uspješnije rješavati svoje najvažnije probleme.

Županijski čelnik HUS-a Jozo Marić iznio je podatke da je 1990. godine u Sinju bilo 12.500 zaposlenih od čega preko 8.000 u proizvodnom gospodarstvu. Danas ih je u proizvodnji manje od 200. Samo Dalmatinka i Cetinka imale su 4.000 radnika, a danas ih nema. U stečaj su ih poslali nesposobni i podobni direktori i članovi nadzornih odbora. Njihova imovina propada, a jedini koji imaju korist su odvjetnici i stečajni upravitelji. Marić je prozvao Ministarstvo financija da se očituje o privatizaciji Autoprijevoza. Posebno je prozvao Branka Hrvatina, predsjednika Verhovnog suda RH, "koji 3 godine u svojim ladicama drži predmet Ciglane kako bi se pogodovalo drugoj tvrtki. To je tragedija našeg pravosuđa".

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević konstatirajući da građani Hrvatske žive sve lošije te da u državi vladaju nered i kaos ustvrdio je da branitelji u Domovinskom ratu nisu riskirali i davali svoje živote za ovo što danas imamo. Za nered je najodgovornija Vlada, ona kao i današnja koja nastavlja neuspješnu gospodarsku politiku.

Matijašević je pozvao predsjednika Josipovića da sazove sjednicu Vlade na kojoj bi se definirala nova gospodarska politika države. Kazao je da će u Hrvatskoj uskoro biti više zaposlenih u trgovini nego u prerađivačkoj industriji. Za Splitsko-dalmatinsku županiju je rekao da je sa 50 tisuća nezaposlenih vodeća u Hrvatskoj. Samo u Sinju je 4.700 osoba koje traže posao. Umjesto BDP-a u Hrvatskoj raste ekonomska emigracija sve većeg broja mladih školovanih koji odlaze u Kanadu, Australiju ili u druge zemlje gdje pronalaze život dostojan čovjeka. Matijašević je naglasio da ovaj prosvjedni skup nije usmjeren protiv SDP-a, HNS-a ili bilo koje druge stranke već protiv loše gospodarske politike u zemlji, a za nju je uvijek najodgovornija aktuerlna Vlada.


TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:16