StoryEditorOCM
Dalmacijanema više besplatno

Trideset tisuća otočana plaćat će autobus

Piše PSD.
15. ožujka 2013. - 12:45

Više od 30.000 otočana od 1. travnja ostat će bez prava na besplatan javni prijevoz! Nije to prijetnja, nego konstatacija koju je u pismu adresiranom na ministre Branka Grčića - dopredsjednik Vlade i resor regionalnog razvoja - i Željka Jovanovića - resor znanosti i obrazovanja - uputio Zvonko Krmpotić, predsjednik Uprave “Autotransa” iz Rijeke.

Krmpotić je jasan: kad Vlada ne poštuje vlastite zakone i pravilnike, onda nema druge nego s njome prekinuti odnose. U suprotnom, u pitanje bi mogla doći radna mjesta više od tisuću zaposlenika ugledne kompanije koja uz brojne međunarodne linije svojim autobusima pokriva i javni prijevoz na 82 posto cestama premreženih hrvatskih otoka (Brač, Cres, Korčula, Krk, Lošinj, Pag i Rab) te na Pelješcu.

- Subvencioniranje otočnog javnog cestovnog prijevoza uređeno je Zakonom o otocima i već jedanaest godina u tom dijelu većih problema nemamo. Nažalost, od 1. siječnja ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja ne ispunjava svoj dio obveza, tako da ćemo do konca ožujka na otočnim linijama biti u minusu većem od šest milijuna kuna.

S obzirom na to da ne smijemo dopustiti da poslovanje čitave tvrtke dođe u opasnost, bit ćemo prisiljeni od 1. travnja uvesti naplatu za otočane koji su do sada imali pravo na besplatan javni prijevoz, a tu redom spadaju 533 učenika osnovnih škola, 2060 srednjoškolaca, 1430 studenata i 26.960 umirovljenika, odnosno osoba starijih od 65 godina - kaže nam Joško Pulišelić, “Autotransov” direktor za područje Dalmacije.

Nema dalje od tajnice

U Ministarstvu regionalnog razvoja nitko im se već mjesecima ne javlja. Autotransovci zovu, šalju dopise, traže sastanke, ali sve uzalud. Dalje od ljubaznih tajnica, veli Pulišelić, nikako ne uspijevaju doći. Ministar i njegovi pomoćnici očito su, jer i to im je resor, zauzeti europskim fondovima. - U dobroj vjeri besplatno prevozimo otočane evo već tri i pol mjeseca. Sve mislimo da će se netko u Vladi sjetiti i produžiti nam ugovor, te tako ispoštovati vlastiti zakon. No, nikako da se to dogodi.

Nije nam jasno zašto, jer je u državnom proračunu za stavku otočnog javnog prijevoza u 2013. godini već je pripremljeno 25.200.000 kuna. Čudno je i što program sufinanciranja otočnog javnog prijevoza nije objavljen na internetskim stranicama Ministarstva, iako se tamo nalaze svi ostali programi - jada se Pulišelić. U “Otočnom saboru”, Udruzi za razvitak hrvatskih otoka, ne mogu doći sebi. Puna im je kapa prevrtljivih političara. U Ministarstvu od sve sile birokrata nema tko potpisati već pripremljene ugovore, pa se otočane želi dotući naplatom autobusnog prijevoza. Zadnjom karikom otočnog života koja još nekako funkcionira.

- A šta mogu nego sist i plakat - bile su prve riječi kojima nas je dočekao predsjednik “Otočnog sabora” Denis Barić. Mislio je da ga u maćehinskom odnosu Zagreba prema otocima više ništa ne može iznenaditi. Ali, prevario se... - Šta ću više poć govorit, muka mi je. Zakon o otocima krši se di god se stigne. Imat ćemo 20. ožujka skupštinu, pa ćemo odlučit šta ćemo, ali stat skrštenih ruku stvarno više nema smisla - očajno će Barić.

vinko vuković

Ugovori u pripremi

•• Iz Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo odgovor kako su u pripremi ugovori za osam otočnih prijevoznika, te da će uskoro biti potpisani. Točan datum, međutim, nije preciziran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:25