StoryEditorOCM
DalmacijaBerket smirivao strasti

Studija "šuti" o utjecaju spaljivanja smeća na zdravlje ljudi

Piše PSD.
13. ožujka 2013. - 23:49
Sudeći po činjenici da gradska vijećnica nije bila ispunjena, te da je među prisutnima bilo više onih koji su došli po “službenoj dužnosti” (autori studije, predstavnici investitora, novinari, TV ekipe), stanovnici Kaštela nisu pokazali veliko zanimanje za javno izlaganje prijedloga studija o utjecaju na okoliš zahvata: prihvat, privremeno skladištenje i loženje krutoga goriva iz otpada (RDF/SRF) u tvornicama cementa “Sv. Juraj” u Kaštel Sućurcu i “Sv. Kajo” u Solinu, održano jučer u gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu.

Studije se, inače, nalaze na javnoj raspravi od 4. ožujka do 3. travnja ove godine. Uobičajeno, uz gradonačelnika Josipa Berketa, predsjednika Gradskog vijeća Darka Varnicu te nekolicinu gradskih vijećnika, interes su pokazali predstavnici ekoloških udruga i Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela, savjetodavnog tijela Gradskog vijeća.

Ocjena prihvatljivosti zahvata po kojoj uporaba goriva iz otpada (RDF/SRF) ne utječe na ekološku mrežu i prirodne vrijednosti prema stavu Državnog zavoda za zaštitu prirode, jer, među ostalim, ne dolazi do prekoračenja zakonom propisanih graničnih emisija kad se pravilno koristi, izazvala je burnu reakciju pojedinaca. Reakcije, zapravo upadice podignutih tonova, nisu izostale ni kod uvodne riječi Dubravke Bačun, suradnice na izradi studije, izrađivač koje je “Interkonzalting” iz Zagreba.

Članica povjerenstva Goranka Adam nazvala je javno izlaganje o studiji maltretiranjem i nepoštovanjem samouprave grada Kaštela budući da se Gradsko vijeće izjasnilo protiv spaljivanja i suspaljivanja smeća i opasnog otpada u cementarama. Adam upitnim smatra sve, od naziva studije do njezina sadržaja, uz ocjenu da je dan ogroman broj podataka koji nemaju veze s utjecajem spaljivanja smeća na zdravlje ljudi.

Ivana Rajčić, također članica povjerenstva, smatra da je studija puna netočnih navoda, te je najavila da će povjerenstvo poslati pisane primjedbe. Rajčić je, kaže, očekivala više od studije, koja je ispala statistički prikaz podataka, te zaključuje da se manipulira javnošću koja nije detaljno upućena u tu problematiku.

Gabrijelu Medunić-Orlić iz splitske udruge “Sunce”, kaže, ova studija vrijeđa jer su iskazani podaci u koje ne bi povjerovao ni srednjoškolac. Smatra da se manipulira statistikom i podacima, te je najavila da će zbog toga udruga prevesti cijelu studiju i dostaviti je Europskoj komisiji.

Podsjećajući na skorašnje lokalne izbore, predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica zatražio je da se postupak usvajanja studije ne odvija do formiranja nove vlasti, ali je dobio odgovor da izrađivač studije nije u mogućnosti donositi takve odluke.

Jadranka MATIĆ

Berket smirivao strasti

Gradonačelnik Josip Berket podsjetio je na to da se ovaj grad, po odluci Gradskog vijeća, protivi uporabi RDF-a u tvornici cementa, ali je sudionike u raspravi zamolio za mirniji nastup, a autore studije za razumijevanje njihovih emotivnih istupa s obzirom na to da Kaštelani zbog zagađivanja u prošlim vremenima “pušu i na hladno”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:10