StoryEditorOCM
Dalmacijakad nema novca

Split - Dugi Rat - Omiš: recesija "digla" studentski pokaz s 265 na 399 kuna

Piše PSD.
13. ožujka 2013. - 21:01
Genijalna su objašnjenja hrvatskih vladara. Vladari Omiša i Dugoga Rata tvrde, naime, da nema govora o poskupljenju studentskih pokaza, te da je, bez obzira što roditeljima ovih dana para na uši izlazi, riječ samo o drukčijem izračunu cijena u odnosu na dosadašnji, očito krivi.

Vladari splitskoga “Prometa” ne žele, pak, ni čuti za riječ poskupljenje, jer su, objašnjavaju, pojedini gradovi i općine, u ovom slučaju Omiš i Dugi Rat, smanjili subvencije za svoje studente, pa im se stoga samo čini da su pokazi poskupjeli, a zapravo nisu jer “Promet”, poznato je, ima razumijevanja za socijalni status svojih putnika, poglavito neradnika, i nikada, ali baš nikada, ne bi bez najave podizao cijene svojih usluga.

Mjesečna studentska pokazna karta za relaciju od Omiša do Splita do 28. veljače iznosila je 265 kuna, a od 1. ožujka košta 399 kuna. To su 134 kune razlike. Koje, shvatili ste već, nisu poskupljenje, nego korekcija koja se idealno uklapa u novohrvatski ekonomski govor.

- Ma, kakvo poskupljenje, naš cjenik je ostao isti, a do razlike koju navodite došlo je zbog smanjenih subvencija, pa tako Omiš i Dugi Rat umjesto dosadašnjih 66 posto sudjeluju sa samo 30 posto. Zašto je tome tako ne znam, ali znam da nije u redu optuživati “Promet” za poskupljenje - kaže Dinko Radić iz “Prometova” Komercijalno-razvojnog sektora.

Za njega je tu priča završena. Za Omišane i Dugoraćane, međutim, priča tek počinje jer, ne zaboravimo, izbori su pred vratima, a studenti su, govorka se, sisavci slonovskog pamćenja.

Korekcija ili prijevara

- Prevareni smo! - grmi u slušalicu vašem reporteru dugoratski općinski načelnik Jerko Roglić, tvrdeći kako je ostao šokiran kada su ga ovih dana počeli nazivati ojađeni roditelji kojima nije bilo jasno kako je moguće da se usred godine mijenjaju cijene, te da se udara na populaciju koja ionako nema novca.

Roglić za svoju tvrdnju o prijevari ima i dokaz. Općinsko vijeće, objašnjava nam, tek je 5. ožujka odobrilo novi izračun cijene pokaznih karata za studente - dok još nisu znali u što se uvaljuju - a “Promet” je s izmijenjenom naplatom startao odmah od 1. ožujka.

- Uvjerili su nas da se cijena neće promijeniti, te da je u pitanju neznatna korekcija. Izigrali su naše povjerenje, stoga im i ovom prilikom poručujem kako će na idućoj sjednici Vijeće povući svoju odluku, te da će se cijena studentskoga pokaza od 1. travnja vratiti na staro stanje. Roditeljima i studentima se, pri tome, ispričavam što za ovaj mjesec ne možemo ništa napraviti - veli Roglić.

U omiškoj gradskoj upravi imaju druge argumente, ali se slažu s konstatacijom da u splitskome “Prometu” obmanjuju javnost. Đeki Stanić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti, otišao je čak i korak dalje, pa napominje kako “prometovci” lažu kad pričaju o smanjenim subvencijama.

- Naša se subvencija nije mijenjala, pa u ukupnoj cijeni studentskoga pokaza od 570 kuna već godinama sudjelujemo sa 171 kunom. Do razlike u izračunu, što u konačnici daje poskupljenje od 134 kune, došlo je nakon iznenadne odluke “Prometa” da ukine svoj rabat na ukupnu cijenu, odnosno da nam prestane davati popust od 25 posto - objašnjava Stanić.

U omiškom gradskom proračunu, napominje Stanić, novca za pokrivanje ove razlike nema. Niti će ga biti.

- Za prometnu povezanost svih mjesta na omiškome području godišnje izdvajamo 2,5 milijuna kuna, što je najviše u županiji. Svjesni smo da je ovo novi udar na kućne budžete, no roditeljima i studentima jednostavno ne možemo pomoći više nego što to inače činimo. Nažalost, ni država za studente nema sluha jer je odbila sufinancirati njihov prijevoz - pesimistično zaključuje Stanić.

VINKO VUKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:05