StoryEditorOCM
Dalmacija‘kaštelanka’ u borbi s recesijom

Spas u vrećama: "Bez Cemexa bi morali staviti ključ u bravu"

Piše PSD.
12. ožujka 2013. - 23:52
Za onoga tko preživi ovu krizu i sačuva obrt ili pak poduzeće od bankrota, može se reći kako je uspješan poduzetnik. Riječi su to koje se u zadnje vrijeme najčešće mogu čuti u poslovnim krugovima, gdje zabrinutost ne jenjava. Zabrinutost zbog otkaza, urednog servisiranja obveza, isplaćivanja plaća zaposlenima, a najviše naplate već odrađenog posla.

Sveukupno stanje kada u jednom danu na nacionalnoj razini dnevno čak 19 obrtnika stavlja ključ u bravu svojih radnji, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Imamo kvalitetu

U moru crnih statistika evo jedne i pozitivne poslovne priče, kaštelanske proizvodne tvrtke “Kaštelanka” u kojoj su se uspjeli othrvati svim teškoćama koje su ih zadesile. Tvornica papirnate ambalaže iz Kaštel Sućurca kojoj je zadnjih 18 godina na čelu direktor i vlasnik Ivica Močić, ovo teško doba recesije i krize preživljava samo zahvaljujući “Cemexu”.

- Svi naši zaposlenici, njih 55, ostali su sve ove godine na svojim radnim mjestima, i to unatoč činjenici što nam je posao u prošloj godini, za razliku od 2010. i 2011. godine, opao čak za 70 posto. Plaće zaposlenih nisu se rezale, no moram priznati kako nekada kasne od mjesec do dva mjeseca. Ovisno o tome kako nam se plaća isporučena roba. Da nije razumijevanja “Cemexa” i predsjednika Uprave Trpimira Renića, koji su nam praktički između 50 i 60 posto naše ukupne proizvodnje, i mi bismo sigurno dijelili sudbinu brojnih poduzeća i obrta u Hrvatskoj. A to je ključ u bravu - veli nam direktor “Kaštelanke” Ivica Močić.

- “Cemexu” proizvodimo skoro 90 posto vreća za cement. Da nije toga, bez obzira na kredite, sudbina bi nam bila poznata. Naplata isporučene robe teško se ostvaruje. Svi osim “Cemexa” kasne nam s plaćanjima i u takvim uvjetima nije lako postati. Vjetar u leđa i određenu dozu optimizma daje nam i najava o tome da će “Cemex” početi izvoziti cement u Libiju, a mi očekujemo kako ćemo u našem dijelu, dakle proizvodnje vreća, dobiti i taj posao. Imamo kvalitetu i veselimo se tome - veli Močić napominjući kako su u pregovorima i s Ministarstvom poduzetništva vezanima uz proizvodnju ekoloških papirnatih vreća koje će se sa sve većim zamahom početi koristiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

JAKOV ŽARKO

Rade sami za sebe

Kao što je poznato, većina tvrtki koje su bile u državnom vlasništvu ili su se zatvorile ili krpaju kraj s krajem. Kada je riječ o obrtnicima i poduzetnicima, omjer zatvaranja i otvaranja novih gotovo je jednak. Iz udruženja obrtnika kažu kako su mnogi u Kaštelima na granici održivosti, a spašava ih činjenica da posluju u vlastitim prostorima, rade sami za sebe. Da nije tako, zatvorilo bi ih se mnogo više. U zadnje vrijeme velik je broj onih koji otvaraju takozvane paušalne obrte koji godišnje ne prelaze promet veći od 149.500 kuna, jer tako ne podliježu sustavu PDV-a i imaju puno manja opterećenja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:18