StoryEditorOCM
Dalmacijakrenula odlučna akcija

Policija krstari gradovima i selima, pronalazi i briše lažne birače!

Piše PSD.
23. veljače 2013. - 23:00
Grad Vrgorac u javnosti je predstavljen kao hrvatski prvak po broju fiktivno prijavljenih građana iz susjedne BiH, a najčešće se u medijima spominje Dusina, najveće vrgoračko selo po broju stanovnika, koje je široj javnosti postalo poznato po 404 prijavljene osobe na adresi Dusina 0. Ovih dana policajci, po informacijama iz MUP-a, radi sređivanja popisa birača provjeravaju sve osobe diljem Hrvatske, pa i u tom vrgoračkome mjestu.

Naime, prema zadnjem popisu stanovništva, u Tinovu gradu živi 6501 osoba, dok je uoči posljednjih izbora registrirano − 7100 birača, što znači da je više birača nego stanovnika. Policija je, navodno, dobila popis 1200 osoba čije prebivalište mora provjeriti i odjaviti ako utvrdi da ne stanuju na prijavljenim adresama. U Dusini zbog svega toga nismo primijetili zabrinutost na licima mještana, većina je zaokupljena svojim problemima i poslom u polju, od čega i žive.

Dočekao nas je predsjednik Mjesnog odbora Joze Dropulić, spreman progovoriti o ovoj škakljivoj temi. Ne skriva kako u njegovu selu ima prijavljenih osoba iz susjedne Hercegovine. Kaže, to je uglavnom rodbina stanovnika sela, ali ih je malo i, ističe, ne zanima ih ni politika ni glasanje, nego su tu zbog nekih drugih razloga. − Da odmah speremo tu ljagu s moga sela, koja je vješto plasirana u javnost uoči prošlih lokalnih izbora, i to iz Vrgorca, kako su na jednoj adresi prijavljene 404 osobe. Tada je cijelo selo bilo na adresi Dusina 0, nije bilo kućnih brojeva i to su neki iskoristili kako bi manipulirali podacima i ljudima.

Pozivam ih sada da dođu i vide koliko ima fiktivno prijavljenih u Dusini. Možda će se šokirati rezultatima policijske akcije kad vide da to nije ni deseti dio onoga što su navodili − naglasio je Dropulić. Kako neslužbeno doznajemo, policijske su ekipe non-stop na terenu, provjeravaju se Kotezi, Umčani, Draževitići, Orah i Veliki Prolog, a navodno je zasad s popisa birača u vrgoračkom kraju izbrisano oko 100 osoba.

Tko nema kućni broj, neće dobiti osobnu iskaznicu

PU dubrovačko-neretvanska dosad nije provodila nikakve ciljane akcije provjere “prekobrojnih” osoba na biračkim popisima niti takve akcije planira u budućnosti, potvrdila je zamjenica glasnogovornika PU Andrijana Biskup. Dodala je, međutim, kako policijski službenici, u sklopu svakodnevnih aktivnosti, često obilaze “sumnjive” adrese gdje su moguće nepodudarnosti između broja stanara i stvarnog stanja u popisima glasača.

− Vodimo računa o prebivalištima sa sumnjivim brojem birača i otkrivene nepravilnosti redovito prijavljujemo – istaknula je Biskup. U najjužnijoj županiji, Metković i neretvanske općine uz granicu s BiH najčešće su na dosadašnjim izborima spominjani kao primjer manipulativnih biračkih popisa. Metkovićka Sportska ulica “proslavila” se po nepostojećem broju 0 s prijavljenih šezdesetak stanara. Radi dokidanja kategorije tzv. plutajućih birača, PU dubrovačko-neretvanska odavno je odustala od prakse izdavanja osobnih iskaznica bez kućnog broja.

Ako se pojavi podnositelj zahtjeva “bez adrese”, takav je dužan od Područnog ureda za katastar ishoditi potvrdu o kućnom broju. Dosta slučajeva adresa bez kućnoga broja zabilježeno je u Orebiću, u Dubrovačkom primorju, nešto manje u Župi dubrovačkoj i u Dubrovniku. Broj prijavljenih u metkovićkom kraju opao je usporedno s redukcijom socijalnih primanja i rodiljnih naknada Hrvatima iz BiH.

Za umrle doznaju tek kada dođe do ostavinskih rasprava

Do kraja godine, odnosno do 29. prosinca, kada će po sili zakona biti odjavljeno prebivalište svim osobama kojima adresa prebivališta nije u Registru prostornih jedinica ili ne odgovara stvarnom stanju, Policijska uprava šibensko-kninska imat će pune ruke posla. Ponajprije stoga, objašnjava nam Katica Mihaljević, načelnica Odjela upravnih, inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja PU šibensko-kninske, jer je dio te županije bio u ratu okupiran pa su mnoge osobe otišle u progonstvo i, shodno tadašnjim propisima, ishodile osobne dokumente. Starije su osobe u novim sredinama i umrle, a njihovu smrt rodbina nije prijavila. Ima i onih koji od rata žive u drugim državama, a nadležne institucije nemaju povratnih podataka o njima jer nisu korigirali svoj status, pa su i dalje zadržali prebivališta na kojima godinama “ne prebivaju”.

− Izvrsno surađujem s Uredom državne uprave na uparivanju, usklađivanju i čišćenju podataka koji su vezani uz prebivalište građana na području nadležnosti PU šibensko-kninske. Trenutno smo u postupku sređivanja takvih podataka za osobe koje bi, s obzirom na dostupne informacije, bile starije od 100 godina. Vjerojatnost da su preminule ne možemo uzeti zdravo za gotovo, nego se svaki slučaj posebno utvrđuje. U pitanju je upravni postupak kojim se ni na koji način ne smije oštetiti stranka, pa pokušavamo doći do smrtnih listova, kontaktirati rodbinu...

Mnogi su umrli u Republici Srbiji, no, nažalost, o tome doznamo tek kad se sređuju formalnosti oko ostavinskih rasprava. U Šibeniku je, osim toga, prije rata živjelo mnogo vojnih lica zaposlenih u JNA. Oni su do 1991. bili pod posebnim režimom prijave. Neki su se odselili, neke su obitelji ostale, u nekim slučajevima ostali su nasljednici. Sve te podatke valja srediti − zaključuje načelnica. Podsjeća da nije zanemariv ni broj osoba bez važećih osobnih iskaznica, pa čak i onih koji tu ispravu nikada nisu zatražili.

Gabijela bijelić,
marina jurković,
mate primorac
i Braco ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:41