StoryEditorOCM
Dalmacijazbogom vitturi

Turistička zajednica ne zna kad će preseliti u kuću Ćipiko

Piše PSD.
23. veljače 2013. - 12:11

Višegodišnje trzavice oko preseljenja Turističke zajednice (TZ) Kaštela iz dvorca Vitturi napokon su završene. Naime, Gradsko vijeće donijelo je odluku prema kojoj su zajednici dodijeljeni novi prostori u kući Ćipiko u Kaštel Starom, pa bi se tako nakon dugo godina napokon mogli riješiti problemi Muzeja grada vezani uz kronični nedostatak kako izložbenih, tako i radnih prostora.

No, hoće li preseljenje TZ-a iz dvorca zadovoljiti potrebe Muzeja? Ako je suditi po izjavama ravnateljice Ankice Babin, čini se kako sami prostori u kojima je još i danas TZ neće biti dovoljni za potrebe Muzeja. Ravnateljica Muzeja, koja već duži niz godina upozorava nadležne na nedostatak prostora za muzejsko djelovanje, gradskim vijećnicima uputila je dopis te ih je još jednom upoznala s raspodjelom prostora u Vitturiju te potrebama Muzeja.

Prostori dati udrugama

- Od samog početka u Ministarstvu kulture, koje je renoviranje dvorca financiralo s 2/3 sredstava i Gradu Kaštela, koji je financirao preostalu trećinu troškova, odlučeno je da se prostori u Vitturiju dodijele Muzeju i Gradskoj knjižnici. Takvom odlukom Muzej je dobio drugi kat za svoj stalni postav, prvi kat bio je namijenjen radnim prostorima Muzeja, dok je u prizemlju trebala biti smještena knjižnica, kao i muzejski depo.

No, prostori su dati i nekim udrugama te Turističkoj zajednici, što nama ispočetka nije smetalo, ali kad smo završili prvu fazu stalnog postava, bilo je vrijeme da se počne misliti o našim radnim prostorima – kazala je Babin, koja je vijećnike informirala da će i nakon dobivanja radnih prostora na mjestu gdje je danas smještena Turistička zajednica pojedini djelatnici Muzeja i dalje morati raditi u kući Karaman gdje su smješteni bez ikakvog pravovaljanog rješenja ili ugovora.

Elaborat uređenja

Izražavajući zadovoljstvo što se pred vijećnicima našla odluka o davanju kuće Ćipiko u Starom Turističkoj zajednici, Babin je dodala kako će na taj način ipak biti riješen dio potreba Muzeja za dodatnim prostorom.

Dogradonačelnica Marinka Parčina kazala nam je kako su nove prostore pregledali nadležni iz Grada i Turističke zajednice te konzervator Miroslav Katić koji je ustvrdio kako je taj prostor adekvatan za namijenjenu svrhu te da ulaganja u njegovo uređenje neće biti velika. Elaborat uređenja tog prostora uskoro će izraditi Katja Marasović, nakon čega će se utvrditi potrebne radnje za privođenje tog prostora svrsi.

No, iako su vijećnici donijeli odluku o dodjeli prostora, pitanje je kada će Turistička zajednica ući u kuću Ćipiko. Direktorica TZ Kaštela Nada Maršić kazala nam je kako još nisu dobili nikakav dopis iz Grada niti znaju na koji rok i pod kojim uvjetima im se novi prostori daju na korištenje. - Kada to dobijemo, Turističko vijeće raspravljat će o svemu i donijeti adekvatnu odluku. Ono što ne bismo voljeli da nam se dogodi jest to da se pred samu sezonu, kada smo zatrpani poslom, moramo seliti. Na naš upit nadaju li se preseljenju do početka sezone, Maršić je dodala kako je u to teško vjerovati.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:40