StoryEditorOCM
Dalmacijaodgovor na navode o spornom vlasništvu

Pročelnik Butorac: Željka Botić nije ni posjednica ni vlasnica zemljišta u Podstrani

Piše PSD.
21. veljače 2013. - 23:02
Tvrdnje Željke Botić po kojima je zbog nepravilnosti u radu Katastra oštećena, odnosno “izvlaštena” s dijela parcele u njezinu vlasništvu, u potpunosti su netočne, kazao nam je Drago Butorac, pročelnik Područnog ureda za katastar Split, komentirajući navode Željke Botić iz Podstrane nedavno objavljene u Slobodnoj Dalmaciji.

Kako je za “Slobodnu” ustvrdila Željka Botić, prilikom knjiženja kupcima dijela nekretnine dijelovi su uknjiženi kao kvadrati, pa su tako umjesto na 321 metar kvadratni uknjiženi na 425 kvadrata, da bi im dio kasnije bio povećan na 516 metara kvadratnih. Sve to, tvrdila je Željka Botić, unatoč činjenici da je sporna međa u katastru bila označena “isprekidanom crtom” koja označava da je u tijeku spor.

Pregledom katastarske dokumentacije i arhive očito je da je tijekom izlaganja na uvid katastarskih podataka utvrđenih novom katastarskom izmjerom za područje k.o. Donja Podstrana 16. 7. 1991. godine, Komisiji za izlaganje pristupila Željka Botić, žena tada upisanog posjednika Vinka Botića na katastarskoj čestici 1715, a koja je uložila prigovor za istu česticu, odnosno izjavila da je međa sporna prema katastarskoj čestici 1713. Komisija je taj prigovor ubilježila u spis, te da se ta međa ima ucrtati crtkano na mapi, i to zbog toga što se prigodom nove katastarske izmjere, sukladno propisu, sve sporne međe imaju prikazati na katastarskom planu crtkano, kako bi se upozorilo na oprez pri daljnjim radnjama – pojašnjava pročelnik Butorac, napominjući dalje kako su novi katastarski operat i katastarski plan za katastarsku općinu Donja Podstrana stupili na snagu 1997. godine i od tada se prvi put u službenoj upotrebi za navedenu katastarsku česticu pojavljuje spomenuta “isprekidana crta”.

Spor se, dakle, zbog crtkane međe nikako nije mogao voditi od 1981. godine. Ta “isprekidana crta” ucrtala se u katastarski plan upravo radi zaštite stranke koja ima pravni interes, a naznačila je spornu među, pa nije jasno zašto se Željka Botić protivi prigovoru kada je baš ona dala takav prigovor na zapisnik Komisiji – pita se pročelnik Butorac.

Na kraju, napominje on, da su navodi Željke Botić netočni, potvrđuje i zapisnik u postupku obnove zemljišne knjige za katastarsku općinu Donja Podstrana, od 8. lipnja 2006. godine pri zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Splitu, iz kojeg je vidljivo da je za istu česticu zemlje vlasnik Vinko Botić iskazao kako se “slaže s oblikom i površinom katastarske čestice 1715, a nakon uvida u katastarski operat”. To znači da vlasnik iskazuje kako na čestici 1715 ne postoji sporna međa – pojašnjava pročelnik Butorac, dodajući:

- Netočna je i tvrdnja Željke Botić da ju nitko nije pozvao na ispitno ročište u Katastar, jer Katastar ne saziva ročište, već sud, a iz sudskog je spisa vidljivo da je pozvano svih 16 suvlasnika katastarske čestice 1715, a ne samo neki koji se ne spore, kako tvrdi Željka Botić, koja nije pozvana jer, kako stoji u zapisniku, “nije evidentirana niti kao posjednica, niti kao uknjižena vlasnica, pa nije ustanovljen njen pravni interes”, iako u članku ona tvrdi da je suvlasnica nekretnine. Zaključujem kako je riječ o sporu koji nema veze ni s katastrom, ni sa zemljišnim knjigama.

M. KAVAIN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:55