StoryEditorOCM
Dalmacija‘slobodna’ u akciji

Mali Josip Žure iz Košuta treba pomoć - iza njega su tri operacije, a pred njim želja za životom

Piše PSD.
20. veljače 2013. - 15:40
Tužna životna priča danas sedmoipolgodišnjeg Josipa Žure iz Košuta počela je dan poslije njegova rođenja. Iza Josipa su tri teške operacije, kako sada stvari stoje do kraja života trebat će pomoć drugih, ali je izgledno da mu se ipak osigura samostalnost, barem u krugu doma. Josip je prohodao prošle godine uz pomoć posebnih ortoza koje su mu izradili u specijaliziranoj dječjoj ortopedskoj klinici u njemačkom gradu Aschau nedaleko od Muenchena.

Po prognozama njemačkih liječnika, Josip ima velike šanse da samostalno hoda, ali uz stalne fizikalne terapije, ortoze koje treba podešavati njegovu fizičkom razvitku i operativnim zahvatima na koljenima. Josipovi roditelji, majka Marina i otac Jakov, vjeruju prognozama stručnjaka njemačke klinike.

U to ih je uvjerio napredak koji je Josip postigao nakon prošlogodišnjeg boravka u Aschau i korištenja ortoza uz pomoć kojih može stajati na nogama i bez pomoći napraviti po nekoliko koraka.

Josip je u Aschau bio u listopadu prošle godine i ostao je dva tjedna. Liječnici su preporučili operaciju koljena i izradu ortoza za obje noge i torzo. Uz pomoć tih ortoza uspio je napraviti prve korake – priča majka Marina.

- Kad hoću hodati, moram obući oklop, a dobio sam i hodalicu – dodaje Josip.

U Aschau smo ostali dva tjedna. Za to vrijeme Josip je prošao detaljne liječničke preglede, svakodnevnu posebnu fizikalnu terapiju i izradili su mu ortoze. To nas je stajalo oko 8 tisuća eura. Imali smo dio ušteđevine, a nedostajući dio novca dala nam je rodbina. U travnju idemo na kontrolu. U klinici Josip može ostati dva dana, ali i dva tjedna. Ako ostane dva tjedna, to će nas stajati oko 5000 eura. Otkuda ih nabaviti? – pita se Marina.

U jesen će u školu

Josip je jedinac u roditelja. Na svijet je došao s oštećenjem neuralne cijevi – počinje priču Marina.

- Kakve cijevi! Ti, majko, stalno govoriš cijev. Kao da se radi o cijevima za zalijevanje – dobacuje Josip.

Odmah sutradan nakon rođenja nad Josipom je obavljen operativni zahvat kojim mu je zatvorena kralježnica. Poslije 20-ak dana došlo je do razvoja hidrocefalusa. Uslijedio je novi operativni zahvat pri kojem mu je ugrađena pumpica pa se lihvor prestao skupljati u glavi već je nastavio normalno cirkulirati uz leđnu moždinu i mozak.

Kad je Josip napunio godinu i po, razvio mu se ACM (Arnold Chiarijeva II malformacija), teška bolest od koje je nedavno u Americi uspješno operirana Stefani Milda. Moj sin je uspješno operiran u Zagrebu. Uza sve to Josip ima neurogeni mjehur. Nema prirodnog nagona već 4-5 puta dnevno prazni mjehur uz pomoć katetera – priča majka Marina.

Josipova obitelj živi u prizemlju obiteljske kuće u rodnim Košutama. Otac Jakov je u invalidskoj mirovini, nakon teške tjelesne ozljede na radu 2009. godine i gubitka radne sposobnosti. Mjesečno prima 2260 kuna. Marina je na produženoj majčinskoj skrbi, do Josipova 8. rođendana, s primanjima od 2160 kuna. Josip prima invalidski dodatak od 1250 kuna.

- Ja sam isto umirovljenik. Kao i tata. Dok ne postanem gradonačelnik Splita – opet upada Josip.

Premda spada u teške bolesnike, što je pogotovo teško kad se radi o djetetu, Josip je nevjerojatno vedar dječak, stalno nasmijan, duhovit, sklon dosjetkama. Pohvalio nam se da tri dana u tjednu pohađa dječji vrtić u Trilju. Još dva dana u tjednu je kod logopeda i na fizikalnim terapijama.

Na jesen ću u pravu školu, sa svojim prijateljima iz vrtića. Sigurno ću dobro učiti. Tako ću najbolje moći pomoći sebi i drugima – kazao nam je Josip u nadi da će mu dobri ljudi omogućiti skupo liječenje u njemačkoj klinici.

Piše i snimio Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:13